Wysłany: 19-04-2011, 17:41 Krótsza podróż z Moskwy do Warszawy i Berlina
Krótsza podróż z Moskwy do Warszawy i Berlina
Od nowego rozkładu jazdy, który zacznie obowiązywać w grudniu, pociągi relacji Moskwa - Mińsk - Warszawa - Berlin będą pokonywać trasę o 2 godziny szybciej - poinformowały Koleje Rosyjskie RŻD.
To nie jedyna zmiana, która wejdzie w życie w grudniu - pociągi tej linii mają mieć wydłużoną relację aż do Paryża. Według RŻD, połączenie z Mińskiem, Warszawą i Berlinem jest priorytetem w międzynarodowych połączeniach przewoźnika. Spółka planuje kolejne skrócenie czasu podróży, gdy na torach pojawią się zamówione u hiszpańskiego producenta Talgo pociągi o zmiennym rozstawie kół, co pozwoli oszczędzić czas przez brak konieczności wymiany wózków na granicy polsko-białoruskiej. Kontrakt na dostawę pociągów ma zostać podpisany w czerwcu.
źródło: Rynek Kolejowy/RŻD
_________________ Tylko człowiek wolny się buntuje,
niewolnicy są posłuszni.
Jakoś nie wyobrażam sobie że cały zespolony skład wjedzie na teren Polski, chyba, że zafundują polskim maszynistom przeszkolenie na tego typu zespoły trakcyjne. Przypominam, że firma RZD z racji tego że Rosja nie jest UE nie będzie mogła przeprowadzić przez Polskę ani żaden zachodni kraj UE swojego pociągu pod egidą RZD bez wspołpracy z PKP IC oraz DB czy SNCF we francji. Wydaje mi się, że jeżeli już będzie to skład talgo, to nie skład zespolony a wagony talgo, które np. przez teren Polski będzie ciągnąć polski elektrowóz, na terenie niemiec niemiecki itd. Ponieważ wprowadzenie całego zespolonego składu talgo razem z elektrowozem wymagałoby przeszkolenia polskich maszynistów na tego typu składy co wydaje mi się mało prawdopodobne, a rosyjscy maszynisci nie moga sobie śmigać przez Polske i pół europy. Nawet kursujący pociąg Moskwa - Nicea kolei RZD na terenie polski jest prowadzony pod sztandarem PKP IC.
Dawno jeździ?
Przed chwilą widziałem w Poznaniu.
Faktycznie, ciągnie go EU-44, ale z obu stron oryginalne diesle są - pewnie pracują na "ciepłą wodę w kranach".
W sumie, jednostka dwudziestowagonowa.
Kopara mi opadła, bo ten s...inkot ma 200 na budziku - na wspólnych półwózkach i ze zmiennym rozstawem.
Czekamy na kontrę naszych pesonewagów.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum