Wysłany: 20-04-2011, 16:14 Powrót pociągów na Roztocze
Witajcie!
Dzisiaj znalazłem rozkład szynobusów na Roztocze (Lublin - Bełżec). Rozkłady znalazłem na razie jedynie w SIKTOL-u, nie ma jeszcze na PKP, ani nawet na DB, co jest trochę dziwne, ba odrobinkę podejrzane.
Regio: 22219 Lublin 16:36 >> Bełżec 19:46
(Kursuje 29 Kwi. do 3 Maj 2011, tylko 2 kl. Przewozy Regionalne )
Ujawniono na razie rozkłady tylko dla pociągów Lublin - Bełżec, nie wiadomo jak będzie ostatecznie kształtować się rozkład Lublin - Zamość, czy też mityczny Chełm - Zamość, aczkolwiek lepsze byłoby skomunikowanie z Hetmanem w Zamościu na trasie Hrubieszów - Zamość - Lublin.
A tak wypada skomunikowanie :
Regio 22215 (odj. 9:53) z Lublina jest skomunikowane z TLK-ą 12101 z Warszawy(codziennie)/ i 82500 Kołobrzeg(24 czerwiec do 31 sierpień) oba mają przyjazd o 9:33.
Regio 22212 z Bełżca skomunikowany jest w Lublinie (przyj. 11:17) z pociągiem TLK-ą o 11:55 do Bydgoszczy(codziennie).
Kolejne Regio 22216 w lublinie(przyj.18:47) skomunikowany z TLK-ą do Warszawy(codziennie, oprócz 20 cze do 29 sierpnia (odj.19:00) dodatkowo o 18:52 Kijów Expres(przesiadka tylko 3 minuty).
Regio 22219 z lublina(odj.16:36) trochę naciągane skomunikowanie z TLK-ą 52102 Bydgoszcz Główny (przyjazd 15:20).
Generalnie można powiedzieć że rozkład jest udany większość osobówek jest ładnie skomunikowana:) przydałoby się jedynie zostawić na okres wakacji połączenie do warszawy o 19:00 gdyż jest ostatnim pociągiem do Stolicy(ewentualnie jako IR, wtedy mamy jednego przewoźnika).
Piszcie swoje uwagi i komentarze dotyczące obecnego rozkładu, co o nim sądzicie?
Ja uważam że przy dobrej reklamie, na pewno szynobusy będą się cieszyć niemałym zainteresowaniem
Pozdrawiam
Andy_86
[ Dodano: 20-04-2011, 18:57 ]
Sorry, że piszę pod postem, zauważyłem dopiero taki myk:
Kursuje 29 Kwi. do 3 Maj 2011, tylko 2 kl. Przewozy Regionalne
Czyli dopiero jak pokazywałem bratu rozkłady to zauważył, że kursuje tylko w majowy weekend, a nie np całe wakacje?
Sam już nie wiem, jak to będzie z tymi rozkładami, czyżby jakiś błąd?
Czy rozkłady w SITKOL-u są wiarygodne, czy tez nie ma co na razie się przejmować, skoro nie ma jeszcze na stronie PKP czy tez PR?
Pozdrawiam
Wg wcześniejszych zapowiedzi PR pierwsze pociągi Lublin-Bełżec-Lublin mają właśnie wyjechać w weekend majowy (tylko), później przerwa i od czerwca już codziennie. Więc rozkład pociągów Lublin/Chełm-Zamość ukaże się zapewne w połowie maja.
_________________ W pociągu:
2010 rok - 1570 km
2011 rok - 4681 km
Tylko się cieszyć z powrotu pociągów do tak pięknego i uroczego zakątka kraju, a tak mało jeszcze znanego jak Roztocze. Miejmy nadzieję, ze w wakacje te pociągi jak również zapowiadane Lublin-Zamość i Chełm-Zamość wyjadą, i że ten region w końcu odżyje. Tym bardziej, że to jeden z najbiedniejszych zakątków naszego kraju i turystyka jest naprawdę dużą szansą dla mieszkańców. Ale trudno mówić o turystyce jak nie tam jak się dostać.
Co do skomunikowań to trzeba przyznać, że im się udało. Niewykluczone, że w któryś dzień najbliższego majowego weekendu się wybiorę, tym bardziej, że obecny rozkład pozwala tam dotrzeć i wrócić do Warszawy tego samego dnia.
hmmm całkiem możliwe, że zamiast tradycyjnie na ryby 3 maja udam się na ... Roztocze!
A propos skomunikowań: "Resovia" ma planowy przylot o 9:50, zatem tylko 3 minuty na przesiadkę. Trochę mało. No i przydało by się też połączenie Bełżec - Jarosław chociażby. Już nie mówię o Rzeszowie. Ale to tylko takie moje marzenie...
Sytuacja już się wyjaśniła, związku z opublikowaniem rozkładu na stronie PR, którego podał kolega ibonek, dodatkowo są już dostępne rozkłady na stronie PKP(www.rozkład-pkp.pl). Zaintrygowało mnie pewna rzecz, że info znajduje się w zakładkach "w regionie" a nie na stronie głównej, ludzie mogą nawet nie trafić o nowych tych połączeniach. Aczkolwiek jak jest w necie to chyba jakieś podstawy surfowania ludzie znają. Może będą trąbić jeszcze na stronie, oby!
Natomiast co do skomunikowania z "RESOVIĄ" domyślam się że chodzi Ci o szynobus relacji Rzeszów - Lublin 32030/4412 (wyj.5:44) który przyjeżdża wg rozkładu SITKOL-a i także wg strony PKP o godzinie 9:44, a nie o 9:50. Co daje nam 9minut czasu na przesiadkę, więc spokojnie można się przesiąść. Możliwe że będzie na tym samym peronie, aczkolwiek nie jestem pewny na 100%
Ciekawi mnie tylko jaka będzie taryfa, może dołączą do oferty "Połączenie w dobrej cenie"? A może na okoliczność weekendu jakaś specjalna oferta promocyjna? Bo zamierzam sobie zafundować "Bilet turystyczny" za 35zł i wtedy się najeżdżę na wszystkie czasy:) Nawet brat miałby ochotę podjechać w okolice Suśca czy Bełżca rowerem:) W każdym razie zapowiada się w tym roku naprawdę fajna "Majówka"
Andy_86, przypuszczam, ze będzie można skorzystać z biletu turystycznegoo. Bodajże w ubiegłym roku było coś takiego. Aczkolwiek miło by było gdyby na tą okazję coś jeszcze dodali.
Co do Resovii - przepraszam, spojrzałem na złą tabelę - sprzed korekty marcowej
Myśle, że skomunikowanie z Kiev Expressem w Lublinie nie będzie konieczne, gdyż nie myśle aby aż tak dużo Zamościan jechało po fajki na Ukraine .
Po drugie konieczne przedłużenie na wakacje kursowania TLKi tej o 19.00, bo nie do pomyślenia jest, żeby w wakacje ostatni pociąg z Lublina do Stolicy odjeżdżał o 15. 55
R22219 mogłaby być przesunięta na 18.56 (19.06) by być skomunikowana z Kiev Expressem z Warszawy (przyj. 18.47), a w Zwierzyńcu z TLK z Zielonej Góry, ale byłby i tego minus- zbyt późna godzina przyjazdu na Roztocze.
A moderatorów serdecznie bym prosił o włączenie tego tematu do tematu "PR przywrócą kolej pasażerską na Roztoczu" albo na odwrót, bo robi sie lekki bajzel (2 tematy o prawie identycznych nazwach). Z góry serdecznie dziękuje.
A tak w ogóle to życze wszystkim paniom mokrego Dyngusa, a panom by oblali jak najwięcej przedstawicielek płci pięknej
_________________ Polacy- weźmy przykład z Węgrów i pana premiera Orbana!
Z gazu łupkowego będą wielkie pieniądze- aż 4,90 za 1000m3.
Do weekendu majowego coraz bliżej, tymczasem jeżeli faktycznie był już taki temat (a szukałem odpowiedniego tematu by dopisać, ale coś słabo szukałem ) można scalić jeżeli tak admin uważa, ewentualnie zmienić temat na "Weekend majowy na Roztoczu(29 kwiecień - 3 maj)" Może faktycznie lepiej niech będzie jeden wspólny temat dla pociągów na Roztocze, szkoda robić bałaganu.
Pomału pozostaje się szykować, rower i rezerwy finansowe, hehe
Proponuję by w okresie w którym kursują pociągi do Bełżca dodać skomunikowanie szynobusem relacji Hrubieszów Zamość - Zawada(skomunikowanie) Zamość - Hrubieszów, i dodatkowa parę dla skomunikowania z Hetmanem rano w relacji Hrubieszów - Zamość(skomunikowanie) - Lublin, a wieczorem Lublin - Zamość(skomunikowanie) - Hrubieszów.
Myślę że ten projekt da maksymalne korzyści i lepsze wypełnienie pociągów na tygodniu, dodatkowo oszczędza pociągokilometry, a więc jest to wariant znacznie oszczędniejszy niż dawać pociągi do samego Zamościa. W pozostałym okresie(po wakacyjnym) pociągi do Bełżca skierowane są do Hrubieszowa. Wciąż zachowując skomunikowania z TLK-ami w Lublinie do/z Warszawy.
Co sądzicie o tej propozycji?
P.S. Spróbuję zrobić symulacje rozkładu jazdy z wykorzystaniem pociągów do Bełżca z odcinkiem Zawada - Hrubieszów.
Pozdrawiam
[ Dodano: 26-04-2011, 18:00 ]
Witam ponownie!
Zrobiłem już projekt tego rozkładu, mam nadzieję że większych błędów niema, tworzyłem go w OpenOffice, oparłem się na starych rozkładach na odcinku Zamość - Hrubieszów, więc czasy przejazdów mogą nie być aktualne czy realistyczne.
Wygląda na to że nie uda się zrobić jednym szynobusem ewentualnie R 3331 i R 3334 skrócone do/z Zamościa, dzięki czemu całą trasę da się bez problemu obsłużyć jednym niedużym pojazdem. Miałem tez problem z krzyżowaniem TLK-i w Zawadzie wieczornej relacji, dać przed czy po przyjeździe Hetmana przez stację Zawada?
W każdym razie wygląda nieźle. Czas przejazdu jest akceptowalny, zachowałem rozsądne skomunikowania.
Pozdrawiam.
Hrubieszów - Zawada (- Lublin).pdf propozycja rozkładów do pociągów Lublin - Bełżec na odcinku Hrubieszów - Zawada
Rozkład twój wcale nie jest zły, ale już są zaplanowane od wakacji 4 osobowe do Zamościa, część z nich łączona w Zawadzie z tymi z Bełżca- to jest chyba lepsze rozwiązanie, bo pasażer z reguły nie lubi sie przesiadać. Możnaby przynajmniej część z nich przedłóżyć do Hrubieszowa.
Co do RJ który cytowałem ze str. lubelskakolej.net jest już chyba nieaktualny- wnioskuje tak patrząc na pociągi do Bełżca.
Wczoraj przyjechałem sobie ok. godz. 19 rowerkiem na dworzec w Lublinie, poczekałem aż kasjerki sprzedadzą bilety na ostatni pośpieszny do Warszawy i podeszłem do okienka PR- pytam sie o cene biletu do Bełżca, a ona mi mówi, że jeszcze nie ma cenników- ręce opadają.
lubelak195, miałem to samo. Zastanawiam się czy nie dało by rady pojechać na turystycznym. Wychodzi 35 zeta, tym bardziej, że zamierzam się tam wybrać i nie musiałbym biegać po kasach ani kierpociach za biletami.
[ Dodano: 27-04-2011, 17:56 ] Info ze strony PR
Przy kasach można zaopatzryć sie w folderek (?) z rozkładem i cenami. Według niego bilet normalny na trasie Lublin - Bełżec ma kosztować 25,70 zł a z ulgą 51% 12,59zeta. Z tego co bardzo sympatyczna pani w kasie (pozdrawiam) przekazała jest spore zainteresowanie tymi pociągami. I jakoś nie była bardzo zdziwiona, kiedy pytałem o te pociagi.
Szkoda tylko , że mijanki wypadną na dwutorze pomiędzy Rejowcem a Kaniami.
No i będzie można pojechać na Turystycznym, który kosztuje nie 35 ale 39 zeta. Zapomniałem, ze "Miłościwie Panujący" podnieśli vatę.
Według MM Lublin bilet na całą trase będzie kosztował 25,70zł., a z 51% zniżką 12,59zł.
Do zakupu tylko u konduktora. Ciekawe jak dziś z frekwą. Podglądać i pisać
Ja sam dzisiaj sie pojawie na głównym by zobaczyć potoki podróżnych.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum