Witam. Ja troche z innej strony. W zeszlym roku jechalem ICE Munchen - Hamburg na odcinku z Berlina do Hamburga. Pani w pociagu powiedziala mi ze do biletu FIPa musze zrobic doplate 16 euro, mimo iz wczesniej jezdzilem ICE po calych Niemczech i ta doplata wymagana nie jest. Dlatego mam pytanie, jak udowodnic lub na co sie powolac ze doplat do FIPa w ICE nie ma ?
W Niemczech nie ma dopłat do FIP w pociągach ICE i IC z wyjątkiem szczytów przewozowych, które dotyczą niektórych pociągów w określone dni (piątek i/lub niedziela):
http://radans2.w.interia.pl/fotki/fip.jpg
Witam. Ja dobrze wiem ze w ICE doplat nie ma. Jednak raz mi sie taka sytuacja przytrafila, ze kazano mi doplacic w ICE. Dlatego prosze, jesli ktos wie i ma, o jakis przepis dla pracownikow DB ktory reguluja te sprawe.
A może jechałeś ICE w piątek lub niedzielę, gdzie w niektórych pociągach na wybranej trasie bilet FIP nie obowiązuje? W temacie o dopłatach w Niemczech załączyłem zdjęcie z wykazu pociągów ICE, gdzie bilet FIP jest nieważny - poszukaj bo ja już nie pamiętam gdzie to było. Mógł to być też ICEsprinter, na który też trezba dopłacić.
Sprawdzałem kilka razy przed wyjazdem jak i po przyjeździe bo mi sie wierzyć nie chciało. Pociąg ICE 1614 nie jest ani Sprinterem ani nie jest ujęty w spisie gdzie FIP nie obowiązuje. A z drugiej strony to był faktycznie piątek. Może jest już jakiś inny, aktualniejszy spis tych pociągów?
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Możesz załączać pliki na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum