ktorn, pamiętaj że jesteśmy w Polsce, a nie w luksusowych Niemczech czy Francji. Nasze PKP ze względu na małe środki na remont taboru jeszcze przez długi czas będzie miało wagony z 8-miejscowymi przedziałami i to na pewno tak szybko się nie zmieni.
To może i dobrze. Skład na TLK gdzie jest 6 wagonów w tym 1 bar 2 2 2 2 i wszystkie dwójki mają po 6 miejsc to tragedia. Jechałem kiedyś takim. Wagony z 6 miejscowymi przedziałami to 25% miejsc siedzących mniej. Trzeba dawać więcej wagonów a to kosztuje (dostęp do torów, zużycie prądu). Wiec moze lepiej gnieść sie w przedziale 8 osobowym niż "wygonie" stać w korytarzu ściśniętym z innymi pasażerami. Je jak takim jechałem to udało mi się i siedziałem, ale jak chciałem do WC to nie dało rady. Ludzie z tyłu pchali mnie bym przebił sie przez tłum a był człowiek koło człowieka i niestety nie dało rady... Powinno się dawać więcej wagonów jeśli maja to być 6 osobowe przedziały. Inaczej eekt będie odwrotny do zamierzanego...
Do luksusowych TLK bardziej należy:
- TLK 31106 relacji: Kraków Główny - Warszawa Wschodnia przez Kielce, Radom. Zestawiony z samych wagonów z Newagu czyli: 141A (2 klasa), wagon "Kino Polska", wagon 1 klasy 140A.
_________________ fb: podróże koleją. Zdjęcia, ciekawostki z podróży
Dziś pociąg 65102/3 Wrocław - Gdynia miał 5 wagonów pierwszej klasy, bar oraz niedostępną dla podróżnych dwójkę. Która z tych jedynek była tą prawdziwą nie wiem.
Tak samo 16111 Warszawa - Wrocław dziś także miał 3 wagony 1 klasy z 5 ogólnie, jakie ciągnął.
Osobiście popieram pomysł sasho33 w wizji podziału na wagony 1 i 2 klasy, gdyż bywa, że teraz nowe dwójki po modernizacji są o niebo lepsze niż stara czerwona jedynka.
Przykład dzisiejszy 61100 Sudety Wrocław - Warszawa. Jechała stara czerwona jedynka, tymczasem ja miałem okazję jechać w nowo zmodernizowanej 6 miejscowej dwójce z gniazdkami...
Oj nie wiem czy codziennie. Nie potwierdzę tego, gdyż codziennie go nie widzę. Ostatnio miałem okazję go zobaczyć w Wielką Sobotę i wówczas tak nie było.
Tym niemniej nie ważny jaki skład, coś jest nie halo z tym wszystkim.
Zresztą tak się zastanawiam po co komu pierwsza klasa, skoro i tak zazwyczaj są w połowie puste, jak nie całkowicie. Zamiast tego lepiej niech jeżdżą same dwójki, bądź przy modernizacji robią wagony 1/2 te słynne połówkowe.
Jechałem kiedyś takim. Wagony z 6 miejscowymi przedziałami to 25% miejsc siedzących mniej.
Jak będziemy tak do sprawy podchodzić, to można do tych 8 osobowych przedziałów dorzucić jeszcze 2 osoby i zrobić przedział po 10 osób, bo da się jeszcze upchnąć więcej, jak w Indiach albo w tokijskim metrze. To kolej jest dla pasażerów, a nie pasażer dla kolei. W krajach zachodnich myśli się uruchamiając skład, swego czasu sporo jeździłem po Włoszech i widziałem składy po 5 wagonów, a widziałem też pociąg po 13 wagonów. Ten najdłuższe jeżdżą z Mediolanu/Rzymu na Sycylię. I jakoś można pomyśleć, żeby zapewnić jakiś komfort - ja za taką podróż np z dziećmi w 8 osób w przedziale podziękowałbym kolei i wybrał własne auto. Czas i w Polsce zmienić myślenie i brać przykład od lepszych, a nie mówić, że np "w Indiach mają gorzej".
w PKP Intercity przydałby się, ktoś, kto do myślenia używa głowy i nocne pociągi (w końcu nie ma ich tak wiele) powinny jeździć wyłącznie 2 klasa, przedziały po 6 foteli, natomiast dzienne zostawmy już z tymi ośmioosobowymi, jednak takie wagony powinny być remontowany i zamieniane na 6 osobowe przedziały. Taka jazda to zupełnie inny komfort.
mkfilmykolejowe, zgadzam się najlepszy TLK w Kielcach naprawde prezentuje się świetnie wagony są super czysto jest nic tylko jechać i jechać
Sebcio,
dawny Długosz? taaak prowadzi same wagony 1 klasy zazwyczaj 1*-1[IC]-1[IC]*-1* ta bez gwiazdeczki to dla podróżnych z biletami na 1 klasę
Za swego czasu czasem trafi się same jedynki w TLK porannym o godz. 5.40 do Warszawy same ICC-owe jedynki
aaaa zapomniałbym kiedyś w TLK Pobrzeże Kołobrzeg-Kraków trafiła się najnowsza jedynka Amnouz taka jak w Małopolsce
_________________ STOP PRZEMOCY-Co 3 dziecko ulegające przemocy w rodzinie nie ukończyło 4 roku życia!
mikolo, ja widuję najczęściej: 1*-1*(mal. IC) - 1(mal. TLK) - 1*(mal. TLK) - 1* - i chyba jeszcze 1*. Jeśli interesują numerki wagonów jakie sie tam pojawiają to mam niektóre - zazwyczaj focąc wagony notuje numery by później skatalogować odpowiednio zdjęcia.
przewoz, dokładnie tylko szkoda że nie chcą z niej wracać. Jak tak dalej pójdzie to na Grochowie nie będzie gdzie ich stawiać. Nie ma pieniędzy na wykonanie badań okresowych czy rewizji. Ale podobno jakieś 100 wagonów ma przejść rewizje i wrócą na szlak.
Pięknie k... pięknie.... bserwowałem taki skład ostatnio we Wrocu, nie pamiętam dokąd to miało jechać, ale byłem zły, że mi sie nie trafiło, jak jechałem z Wrocka do Gdyni. Tylko niegrzejąca dwójka TLK i mega zdziwiony worek, że za ostatnim wagonem I klasy nie ma prawie pustej II klasy, w której działa ogrzewanie o.O. (24 lutego), ruszył o 5.45.
Marzy mi się pojechać taką "dwójką", ponieważ u mnie z budżetem kiepsko, by jeździć prawdziwą jedynką
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum