Wysłany: 01-05-2011, 19:15 Parowozem przez Galicyjską Kolej Transwersalną
Nowosądeckie Stowarzyszenie Miłośników Kolei serdecznie zaprasza na imprezę regionalną pt.:
"Kolej na majówkę! Parowozem przez Galicyjską Kolej Transwersalną", która odbędzie się w dniu 29 maja 2011 roku.
Program imprezy obejmuje:
- Przejazd pociągiem retro złożonym z lokomotywy parowej oraz zabytkowych wagonów pasażerskich na trasie Nowy Sącz – Chabówka,
- Pikniki regionalne na stacjach: Limanowa, Dobra k. Limanowej, Kasinia Wielka, Mszana Dolna, Rabka Zdrój połączone z prezentacją walorów turystycznych poszczególnych gmin regionu (postoje po 20-30min),
- Zwiedzanie Izby Tradycji Nowosądeckiego Węzła Kolejowego wraz z przewodnikiem od godziny 9:00,
- Zwiedzanie Skansenu Taboru Kolejowego w Chabówce,
- Powrót wynajętymi autokarami do Nowego Sącza,(autobus skomunikowany w Nowym Sączu z pociągiem Przewozów Regionalnych do Tarnowa o godzinie 18:47)
W trakcie imprezy uczestnikom towarzyszyć będą przewodnicy PTTK, którzy opowiedzą o ciekawostkach turystycznych regionu i nie tylko,
Dla uczestników przewidziane także liczne atrakcje i niespodzianki!
Rozpoczęcie imprezy o godzinie 9:30. Wyjazd pociągu retro ze stacji Nowy Sącz o godzinie 10:15 (pociąg retro będzie oczekiwał na pociąg Regio z Krakowa), przyjazd do skansenu w Chabówce około 16:00. Bilety w cenie 55 zł do nabycia :
- Kasy biletowe Przewozów Regionalnych (Nowy Sącz oraz Kraków Główny) od 14.05.2011,
- Zgłoszenia na e-mail: kolejowamajowka@op.pl, zgłaszający otrzyma numer konta do wpłaty oraz informację o sposobie odbioru biletu,
- Rezerwacja telefoniczna oraz informacja pod numerem: 694-165-021,
Uwaga! Liczba miejsc ograniczona. Dziecko do lat 7 podróżuje bezpłatnie pod opieką obojga rodziców, w tym przypadku organizator nie gwarantuje oddzielnej rezerwacji na miejsce siedzące dla dziecka.
Od osób fotografujących skład na trasie nie będzie pobierana żadna opłata. Jeżeli ktoś z fotografujących pragnie finansowo wesprzeć organizację pociągu, prosimy o dowolny datek na fundusz remontowy Izby Tradycji Kolejarzy Węzła Nowosądeckiego (numer konta na stronie www.smk-ns.pl/wsparcie.html )
Biletów w rezerwacji internetowej już nie ma. Czy ktoś z Krakowa może sprawdzić czy są jeszcze dostępne w tamtejszych kasach PR? Dopiero w piątek mogę być w Krakowie a obawiam się, że do piątku może już nic nie zostać
_________________ ...w górach jest wszystko co kocham... - tylko pociągów coraz mniej...
Ciekawe czemu tylko w jedną stronę? Jakoś ten skład magicznie musi się teleportować z Chabówki do N.Sącza wcześniej. No chyba, że przeglądu i napraw przed trasą dokonują w N. Sączu zamiast w Chabówce i wleką go tam SM42, ale to byłoby dość dziwne.
Jeśli ot tak rano go ciągną do Sącza to napewno wielu chętnych wolałoby trase dwa razy przejechać, choćby wcześnie rano i bez postojów, niż wracać autobusem. W końcu koszt imprezy by się nie zmienił.
Fakt. Może organizatorzy powinii ujawnić jazdę na próżno do NS z chabówki. Mnie by to było lepiej i szybciej dojechać do Chabówki rano niż do NS.
Skład wyjedzie w nocy z Chabówki i będzie czekał do świtu w Limanowej, następnie przejedzie do Sącza. Na chwilę obecną nie dotarł do nas jeszcze IRJ podsyłu.
A jazda z NS i powrót autobusem wynika z takich a nie innych założeń tej imprezy. Niemniej jednak pracujemy nad projektem kolejnego tego typu przejazdu, tym razem według trochę zmodyfikowanej koncepcji i w relacji Chabówka - Nowy Sącz - Chabówka. Szczegóły w swoim czasie.
A powrót autobusem do tylko NS kiedy za pewne część osób wolała by do Krakowa. Węc jeden autobus mógłby być do KR. Bądź też autobus dla chętnych za dopłatą a dla niechętnych całość taniej bo bez autobusu. Bo tak to finansuję autobus którym nie jadę a dodatkowo musiałem sobie kupić "połączenie w dobrej cenie" Rabka - Kraków za 12 zł i tym wracam.
Impreza była adresowana głównie do jadących z Nowego Sącza dlatego tamże pojadą autobusy, poza tym cena wynajmu autobusu to naprawdę groszowa sprawa w porównaniu do wynajmu pociągu...
Rozkład jazdy na 28/29 maja:
334007 kursuje 28/29 maja
Chabówka 18.30, Rabka Zaryte 42, Mszana Dolna 19.03/13, Dobra k/Limanowej 19.48/05.13, Tymbark 5.28, Limanowa 5.50/5.55, Marcinkowice 6.39, Nowy Sącz 7.00
33200 kursuje 29 maja
Nowy Sącz 10.15, Marcinkowice 37/39, Męcina 57/59, Limanowa 11.26/12.11, Tymbark 12.33, Dobra k/Limanowej 12.48/13.48, Kasina Wielka 14.05/14.42, Mszana Dolna 15.01/15.31, Rabka Zaryte 52/54, Rabka Zdrój 16.03/16.23, Chabówka 16.27.
Proszę nie traktować w/w rozkładu wiążąco - godziny odjazdów mogą ulec zmianie.
Lukasz92 czyli nie ma co liczyć na skomunikowanie z 5030? W pierwotnym rozkładzie jazdy (tym dodawanym do biletu była informacja, że parowóz wjedzie do Chabówki około godziny 15 jeszcze przed Regio z Zakopca. Pisałem w tej sprawie do organizatorów, odpisano mi że istnieje możliwość wjazdu jeszcze przed tym pociągiem aby ułatwić podróżnym powrót do Krakowa. Co spowodowało aż godzinne przesunięcie? Następny pociąg (TLK) jedzie dopiero o 18:24 co sprawia, że w Krakowie będziemy dopiero przed 21 a co z osobami które jadą jeszcze dalej?
Pozdrawiam
Lukasz92 czyli nie ma co liczyć na skomunikowanie z 5030?
No niestety, nie bardzo. Rozkład z ulotki był założony o czas przejazdu z 2008, a na chwilę obecną czas jazdy uległ wydłużeniu (m.in coraz gorszy stan torów). Przy założonym programie i wyjeździe o 10:15 nie ma szans zdążyć do Chabówki przed 15:10 czyli wyjazdem 5030 do Rabki. Gnając na złamanie karku brakłoby nam około 20-30minut, które trzeba by odstać w Zarytym, czekając na zwolnienie szlaku przez 5030.
Ponieważ jestem w plecy z nauką na zaliczenia, nie bardzo pasuje mi tam jechać.
SPRZEDAM JEDEN BILET
CENA 55 zł
Odebrać można w SOBOTĘ 28 maj w KRAKOWIE
Opcja a) W moim miejscu zamieszkania (północ Krakowa, dokładnie podam zainteresowanym), do godz. 19.
Opcja b) W głównym holu dworca głównego godzina 20.
Opcja c) Przesyłka konduktorska dowolnym TLK jadącym z Krakowa po godz 12, jednak w takim przypadku, do ceny należy doliczyć cenę przesyłki konduktorskiej czyli 26 zł. W przypadku opcji c, kasę będzie można wpłacić w przyszłym tygodniu na podane konto, jednak abym miał pewność że ją dostanę, to wymaganie jest takie by kupujący miał konto na Allegro z co najmniej 25 gwiazdek i żadnych negatywów ani neutrali. Wystawię mu wtedy aukcję na allegro.
Opcjonalnie mogę też dodatkowo odsprzedać bilety:
-Normalny 100%, PR na Połączenie w dobrej cenie z Rabki do Krakowa (ważne Niedziela od 18.30) cena 12 zł.
-Normalny 100%, autobus linii Szwagropol: Kraków DA - Nowy Sącz DA wyjazd niedziela godz. 6.50. Brałem autobus a nie regio aby być na miejscu wcześniej i sobie na pewno wybrać miejsce w takim wagonie jak bym chciał.
Czemu skład jedzie już dzisiaj na nocowanie? Nie mógł normalnie rano pojechać? I jak rozwiązana została sprawa drużyn? Gdzie się zmieniają i które drużyny go prowadzą?
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum