Miejsca warte odwiedzenia
Odpowiedz do tematu

mk1992
-Usunięty-
Temat: Miejsca warte odwiedzenia
Planujemy z Adamem z Krakowa zrobić sobie tygodniową objazdówkę po Polsce gdzieś w okolicach połowy lipca z biletem tygodniowym Przewozów Regionalnych w portfelu. W związku z tym chcielibyśmy zaczerpnąć Waszej opinii, jakie miejsca polecacie. Oczywiście nie chcemy propozycji typu krakowski rynek, czy Pałac Kultury w Warszawie; niech to będą miejsca, które rzeczywiście są ciekawe, ale niekoniecznie tak licznie odwiedzane przez turystów. No i oczywiście warunkiem jest dojazd do tych miejsc pociągiem, to chyba nie ulega wątpliwościom. Czekamy na Wasze propozycje.

PS. Jakby ktoś był zainteresowany, żeby wybrać się razem z nami w taką objazdówkę po kraju, to nie ma problemu. Chętnie zmontujemy większą ekipę.

Temat:
Jak odwiedzicie Wybrzeże to napiszcie ile będziecie i czy w grę wchodzi dodatkowo transport autobusowy. Chętnie was oprowadzę po mniej znanych miejsca Trójmiasta i okolic.

Przejedźcie się trasą z Gdyni na Hel, tory są lekko wyżej jak droga i z okna pociągu prawie cały czas widać morze (i to po obu stronach). Samego półwyspu chyba nie trzeba reklamować. Codziennie kursują też tramwaje wodne z półwyspu do Gdyni, Gdańska i Sopotu należące to ZTM (uczniowie, studenci 50% ceny). Przy okazji w Trójmieście warto wyskoczyć na Wyspę Sobieszewską, dojedziecie tam autobusem ze Śródmieścia. Warty polecenia jest Ptasi Raj, gdzie pomiędzy Wisłą Śmiałą a jeziorem idzie się wąską groblą, usypaną z kamienia. Poza tym fajna plaża i jedno chyba z największych złóż bursztynu w Europie znajduje się w tych rejonach.

I moja druga propozycja - polecam odcinek Ełk-Olsztyn prze Giżycko - mało gdzie możecie spotkać takie widoki. W okolicy warto zobaczyć Ełk, Giżycko i bardzo fajny jest Augustów (ale tam ciężko będzie się dostać koleją). Mikołajki też fajne, ale to tak nastawione na turystów jak Zakopane i tylko się doi na każdym kroku.

Temat:
To ja jeszcze dodam Tczew i jego słynne mosty. Westerplatte i Twierdza Wisłoujście. Linię kościerską, z pięknymi widokami (miejscami jest wrażenie, że nie ma siły pociąg musi spaść do jeziora). Linię kościersko-chojnicką (podobne wrażenia) oraz Ostbahn.

Największe złoże bursztynu jest w Jantarnijym w Obwodzie Kaliningradzkim, za to u nas jest największe muzeum bursztynu w katowni.

Temat:
@Iktron na Mazury napewno zawitamy, bo ani ja, ani Damian tam jeszcze nie byliśmy więc Twoja pomoc co można zwiedzić będzie nam bardzo przydatna.
W planach mamy narazie także Trójmiasto, Hel i Świnoujście. Żeby jak najwięcej zwiedzić w jednym regionie będziemy raczej po 1 dniu, jedynie na Mazury chcemy poświęcić 2 dni bo to będzie dla nas obu nowość.
To są dopiero wstępne plany dlatego zwróciliśmy się do Was o pomoc co i gdzie warto zwiedzić i pewnie wybierzemy najciekawsze propozycje. Smile

Temat:
Adams, a jak planujecie nocować? jakieś motele czy namiot?

Temat:
Właśnie chcemy się zaopatrzyć w namioty i tam gdzie to będzie możliwe nocować w namiotach żeby ograniczyć koszty. Chcielibyśmy także wziąć ze sobą rowery, ale nie wiem czy to będzie najlepszy pomysł bo w wakacje pociągi są przepełnione i mogło być to trochę uciążliwe.

Temat:
Jak będziecie mieli pytania, piszcie na PW albo na gg do mnie, coś może podpowiem.

Co do rowerów, nie wiem, czy to dobra myśl. Na pewno fajnie jeździ się rowerem i można rozbić się gdzie chcesz, gdzieś nad jeziorem, z dala od ludzi, np kilka km za miastem, ale jest to ale. Po takiej nocy może rowerów po prostu nie być.

Przy okazji, jako miłośnicy kolei zajrzyjcie tutaj: http://www.mosir.elk.com.pl/ekw/ Jak się ma szczęście, to można na parowóz trafić Smile

Temat:
A może schroniska młodzieżowe albo akademiki?

Ostatnio zmieniony przez yusek dnia 10-05-2011, 18:33, w całości zmieniany 1 raz

Temat:
O @Iktron fajna sprawa z tym parowozem.
Co do rowerów to w sumie masz rację. Damian się uparł na rower, ale postaram się mu ten pomysł wybić z głowy. Smile
Nie orientujesz się czy na Mazurach są jakieś wypożyczalnie rowerów i jaki jest orientacyjny koszt takiego wypożyczenia? Mnie także interesowałoby wypożyczenie jakiegoś sprzętu pływającego typu kajak czy rower wodny, myślę że Damian też byłby tym zainteresowany.

@dyżurny serdecznie zapraszamy Smile

Temat:
Ja ze swojej strony polecam Toruń (starówka), Kościerzynę (skansen), D29-201 (cała najlepiej, piękne widoki), Stację Bąk, Lipową Tucholską i Wierzchucin (mega klimatyczne), Kartuzy, Będomin, Szymbark, Wieżyca. Wszędzie dojedziecie PR, miejscami trzeba będzie kawałek z buta przejść ale mimo to polecam.

W Kościerzynie skansen był, obecnie jest znowu nie czynny. Do Będomina ostatnio pociągiem można było pojechać w 94 do Kartuz w 09 iść szczególnie do Będomina z Kościerzyny z buta nie polecam za daleko.

Co do Szymbarka to zdania są podzielone moim zdaniem kicz ale niektórym (to właśnie) się podoba.

Koszt wypożyczenia roweru w Gdańsku/Sopocie jak ruszy program to za free na razie nie ma możliwości odpłatnego. Co do kajaków to nie polecam spływu z pełnym bagażem, gdyż to jest strasznie wywrotne a woda jest mokra.

A co do ciekawych miejsc to w Gdańsku polecam wybrać się od Urzędu Wojewódzkiego na południe tam między innymi jest miejsce, gdzie była pierwsza w Gdańsku stacja kolejowa, aczkolwiek miałem tego turystom nie pokazywać.

@yusek o Trójmiasto napewno zahaczymy więc liczymy na Ciebie w oprowadzaniu po ciekawych miejscach w Gdańsku. Co do Twojej pierwszej propozycji czyli okolice Kościerzyny to jest to także kusząca propozycja, ale nie wiadomo jak będziemy stali z czasem. Narazie Damiana gdzieś wcięło, więc poczekajmy jak wróci i się wypowie Smile

Odpowiedz do tematu
Skocz do:  

Pełna wersja forum