Wysłany: 13-05-2011, 23:24 Wrocław Główny - nowy 6 peron
Postanawiam założyć topic odnośnie nowego peronu na głównym dworcu we Wrocławiu.
Od poniedziałku (16 maja) zostanie oddany do użytku dodatkowy, 6-ty peron na stacji Wrocław Główny.
Do peronu nr 6 będzie można dojść od strony ulicy Suchej, na wysokości ulicy Joannitów, kilkadziesiąt metrów od Dworca Tymczasowego.
Życie samo pokaże, jakie zamieszanie będzie. Podpowiem wszystkim, że to raczej dotyczy podróznych udających się w stronę Kłodzka, Opola, Jelcza Laskowic.
Brak semafora w kierunku Poznania, Zielonej Góry, Legnicy, Oleśnicy, Trzebnicy, więc Ci podróźni powinni mieć spokój.
@mateuszpiszcz mnie się wydaje, że ten peron jest taki naprawdę tymczasowy, zobacz na jego konstrukcję (dobrze to widać na drugim zdjęciu), zresztą kiedy miałem okazję być we Wrocławiu, też się jemu trochę przyglądałem i tak wygląda jakby był taki składany, a może zostanie już na stałe. Planują zamknąć tunel, a więc wtedy ten peron będzie dobry, bo jest do niego stosunkowo łatwy dostęp.
_________________ 2010 - 4564 km
2011 - 8993 km
2012 - 5090 km
W sumie jakby postawić semafor wyjazdowy w kierunku Grabiszyna, to spokojnie na peron 6 można przenieść wszystkie pociągi do/z Trzebnicy. Wysokość w sam raz do szynobusów.
Wysłany: 15-05-2011, 16:58 W poniedziałek otworzą nowy peron na Dworcu Głównym
W poniedziałek otworzą nowy peron na Dworcu Głównym
Od poniedziałku na Dworcu Głównym zostanie otwarty nowy, szósty peron. Zastąpi on remontowane perony nr 1,2 i 3.
Peron szósty znajduje się naprzeciwko ul. Joannitów, ok. 100 metrów od tymczasowego dworca PKP. Prowadzą do niego nowe schody obok przystanku autobusowego MPK linii nr 125 i 325. Obiekt jest oświetlony, ma wiatę z siedzeniami i urządzenia do informacji wizualnej i akustycznej. Przy schodach zamontowana został winda przyporęczowa, ułatwiająca dotarcie osobom niepełnosprawnym.
- Peron nr 6 będzie funkcjonować do czasu, gdy zakończy się modernizacja całego dworca. Możliwe też, że pozostanie on nieco dłużej, choć trudno to na razie przesądzać - mówi Mirosław Siemieniec, rzecznik Polskich Linii Kolejowych.
Remont wrocławskiego Dworca Głównego ma zakończyć się w kwietniu 2012 roku.
To samo miałem napisać. I całkiem ładny ten peron - za pierwszym obejrzeniem go na powyższych fotach, skojarzył mi się z peronem we Włoszczowie Północ Baaardzo podobny!
Moim zdaniem ten peron idealnie nadaje się do pociągów kończących we Wrocławiu
xzielak, już Ty się nie bój - w Poznaniu mamy peron 7, jakoś nie ma nadzwyczajnych problemów, żeby pasażerowie się burzyli. Dojście tam jest bardzo podobne jak na wrocławski peron 6.
Współczuję tylko osobom z wózkami i niepełnosprawnym, a nawet pasażerom z rowerem, bo ciężko tam się wchodzi - jest wysoko i wąsko.
_________________ Póki co tańczmy w rytmie karmanioli
Nim mały Jarek obwoła się Cesarzem!
Pociągi stoją w korku, bo Dworzec Główny jest za ciasny. Remont ruszy latem
Wiosną miał rozpocząć się remont peronu szóstego na wrocławskim Dworcu Głównym PKP. Remont ruszy dopiero latem. Uruchomienie peronu szóstego jest niezbędne, bo dworzec jest za ciasny i już dziś pociągi muszą stać w korku, by wjechać na perony.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum