Wysłany: 24-05-2011, 16:54 Schematy malowania taboru kolejowego w Polsce
Zakładam ten wątek, żeby sobie na luzie podyskutować o schematach malowania polskiego taboru kiedyś i obecnie.
Czy nie uważacie, że w chwili obecnej jest zbyt pstrokato na polskich torach? Co jedna spółka, to inne, zwykle gorsze malowanie. Ba! Już nawet nie trzeba spółek kolejowych, aby pociągi miały inne malowanie niż ogólnie przyjęte (np. łódzkie EN57 zmodernizowane z kasy UM-u są pomalowane w barwy województwa, w pomorskim jest to samo).
A jak Wy się na to zapatrujecie? Czy nie lepiej byłoby, gdyby schematy malowania polskiego taboru w miarę ujednolicić? Nie trzeba szukać daleko, w takich Niemczech nie dość, że pociągi pod względem malowania nie rzucają się tak bardzo w oczy, jak EN57 w malowaniu KD czy KW, to większość taboru danego typu, np. wszystkie ICE, mają te same barwy. U nas z kolei EN57 znajdziemy w kilku różniastych schematach malowania [KD, KW, KM, woj. pomorskie, woj. łódzkie, SKM Trójmiasto, SKM Warszawa, PR]), o wagonach PKP IC i PR nawet nie wspomnę.
Poniżej można sobie zerknąć w ilu różnych malowaniach można spotkać jednostki tego samego typu (EN57) w obrębie jednego kraju. A niech teraz każde województwo pomaluje kilkanaście sztuk EN57 w swoje denne barwy, to już będzie totalny burdel.
Postaram się jeszcze zamieścić schematy malowania wagonów. Poniższe foty są z neta.
Moim skromnym zdaniem powinny być różne malowania przewoźników, aby taki turysta z zagranicy nie pomylił składu i potem zoonk, zły bilet, mandacik i kupowanie nowego biletu z dopłatą jeszcze.
A co do mojego pytania, czy ktoś posiada fotografię malowania EN57-xxx brązowo-granatową? Szukam od ponad dwóch lat po necie, znajomych i nic.
_________________ 2010-2013 na razie 100 178km
mk1992 -Usunięty- Gość
Wysłany: 24-05-2011, 21:20
ecavon napisał/a:
czy ktoś posiada fotografię malowania EN57-xxx brązowo-granatową?
Odkąd wspomniałeś na forum o tym malowaniu, również wziąłem się za poszukiwanie jakiegokolwiek zdjęcia EN57 w tych barwach. Tyle tylko, że nie ma nawet żadnej wzmianki jakoby takie malowanie kiedykolwiek istniało. Możesz mi przypomnieć, gdzie i kiedy widziałeś kibla w takiej malaturze?
A co do EP09 to owszem - fabryczne dla wyższych numerów, bo jakby się uprzeć to EP09-001, 002, itp miały w drugiej połowie lat 80-tych jakiś odcień żółtego, który z biegiem czasu stawał się prawie brązowy. Taką farbę też stosowano na EZT-ach, bo sobie przypominam niektóre w barwach granatowo-"brązowych". W Krakowie były to m.in. EN57-800, 840, 1142, 1238, 1239, 1240, 1503. W Tarnowie EN57-001, 003, 005, 011, 1170, 1171, 1256. Pozostałe miały barwy granatowo-żółte, w których ten żółty z biegiem czasu stawał się prawie białawy.
Mnie osobiście bardzo podoba się malowanie Kolei Mazowieckich. Jakieś takie przyjazne, pozytywne i zachęcające jest. Malowanie PR (pierwsza fota) na SPOTach jakoś ujdzie ale na zwykłych kiblach to tak jakoś nijaki. Ni to agresywne, ni to jakieś inne..
Malowanie SKM Trójmiasto jest nawet dobre, ale mówimy o tym najnowszym. Kilka lat temu chyba z 4 różne malowania były. Bardzo podoba mi się nasze malowanie wojewódzkie, przypomina oryginalne malowanie.
Malowanie SKM Warszawa jakieś takie marcepanowe jest. Łódzkie wygląda jak jakiś kosmiczny amerykaniec. Wielkopolski przez tę czarną mordę wygląda jak pociąg żałobny. Zaś Dolnośląskie wygląda jakby na haju było
Jestem zwolennikiem jak najmniejszej ilości malowań. Im więcej malowań tym większy burdel, zwłaszcza że co malowanie to więcej dragów idzie Dobrze było jak były dwa rodzaje malowań, oryginalne i stare PR (niebieskie, żółty pas i zygzak). Ciekawe było też kremowo - bordowe. Generalne te stare malowania jakoś wyglądały choć było ich sporo. Dziś to wygląda tragicznie.
Z wagonami jest ciut lepiej. Mamy standardowe malowanie, iR, Re, TLK, IC. Tutaj specjalnego burdelu nie ma. Wystarczy jak część wagonów ze standardowego malowania dostanie malowanie dostosowane do kategorii pociągu. Obecnie jest nieco kolorowo, mamy powiedzmy byka (cargo) z TLK gdzie mamy w zasadzie 3 malowania wagonów: standardowe, TLK i IC + czasem wagon z naklejką Przewozy Regionalne
Z lokomotywami jest nieco większy cyrk. IC ma trzy malowania: Husarz i Denaturat + Budynie co PR-om zajuhali. Cargo ma dwa niebieskie i czerwone, z czego to ohydne czerwone jest likwidowane. PR malują w barwy strażackie co wygląda lipnie. O ile SA101 czy SM42 ujdzie to SU45 to 500% żenia.
Kiedyś było zielone i nie było problemów, teraz co spółka to musi mieć swoje malowanie. O prywaciarzach nie wspominam bo tak jakoś ujdzie... Jestem za tym żeby wróciło to co było kiedyś.
_________________ Pokuccy kopciarze - łączcie się !
A według mnie taka różnorodność jest całkiem ok. Wszystko takie samo wydaje mi się powrotem do dawnego systemu. W PR niech każdy region ma swoje barwy, ale niech będzie jedno wspólne logo/naklejka, naklejana w tym samym miejscu we wszystkich województwach. Żeby było widać, że to PR. Co do PKPiC - każdy rodzaj powinien mieć takie same barwy na terenie całego kraju.
PR-y nie posiadają takich lokomotyw. Być może chodziło ci o SU42?
Co do malowania taboru, jestem za tym, aby wszystkie zespoły trakcyjne EN57 przemalować w uniwersalne malowanie (najlepiej te 'badylowe'). Podobnie jest z wagonami. Wszyscy wiemy, że wagony Bdnu w malowaniu zielonym i Adnu w malowaniu czerwonym są w pociągach TLK spółki PKP IC oraz w pociągach iR spółki PR. Niestety, są tacy pasażerowie, którzy jeżdżą pociągami raz na ruski rok. Przykładowo wsiadają do iR, będąc święcie przekonanym, że jadą pociągiem pośpiesznym.
PS. nie wiedziałem, że znajdzie się fotka z mojej stacji ;]
A co z kolejami SKM jeśli by pomalowano na ten sam kolor wszystkie EN57, to kto odróżni SKM Sprinter Tczew - Gdynia Chylonia od pociągu regio np. Elbląg - Gdynia Chylonia.
_________________ Posiadanie Gdańska jest ważniejsze od wszystkich pieniędzy.
"Americano" UM Łódź nie jest tak odstraszające jak to, co zrobił UM Poznań. Czemu zrobił taką krzywdę jednostce i walnął jej czarny przód? Gdyby przód miałby takie barwy jak pozostała część składu, to by ładnie wyglądało, a tak mamy jakieś dziwne coś z przodu.
Co do malowań jednostek: jestem przyzwyczajony do żółto - niebieskich barw ezt, dlatego SKM mi najbardziej odpowiada Dawniej żółto - niebieskie były prawie wszystkie jednostki, było kilka pomarańczowych, co ludzie kojarzyli sobie z pociągami pospiesznymi (np. "Pobrzeże" Kołobrzeg - Gdańsk, "Żeromski" Warszawa - Kielce, "Kmicic" Częstochowa - Warszawa). I jeden "ogryzek" niebiesko - biały na "Szrenicę". Jak dla mnie PR powinien mieć ujednolicone barwy, przez co budować swój wizerunek. Jeżeli dana jednostka należy do UM, albo została wyremontowana przez UM/UE to wystarczy naklejka z godłem województwa i informacją na temat programu unijnego, na wzór szynobusów, blisko kabin maszynistów
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum