Wysłany: 28-05-2011, 18:40 Kuszetki zdeklasowane na 2 klasę
Witam!
Proszę o pomoc. Mianowicie czy ktoś jest w stanie powiedzieć ile jeździ obecnie takich wagonów i w jakich składach można je najczęściej spotkać. Powiem szczerze, że to nie lada gratka przejechać się taką zdeklasowaną kuszetką
Znalazłem na youtub'ie filmik z wnętrzem takowej. Proszę o pomoc w poszukiwaniach wagonu
_________________ Mniej pracuj, więcej odpoczywaj!
Kuszetkę jako wagon zastępczy klasy drugiej można spotkać w TLK 84100/48101 relacji Szczecin Główny - Katowice - Szczecin Główny,a jako,że jest to wspólny obieg z TLK 54110/45110 relacji Bydgoszcz Główna - Katowice - Bydgoszcz Główna to również i w tym składzie.
Ja 2 lata temu jechałem takim wagonem. Powiem szczerze, że sytuacja zmusiła mnie i współpodróżnego do zajęcia "górnych łóżek" które miały służyć jako miejsce na bagaż ale był taki tłum, że tam spaliśmy czyli wyszło na to, że jechałem kuszetką w cenie normalnego biletu bez dopłaty. Jedyny problem to zaduch w przedziale było 10 osób więc był problem z wentylacją w nocy bo mieli ludzie na dole problem z otwarciem okna...Ale jechało się bardzo przyjemnie
Tak gwoli ścisłości wszystkie kuszetki w Polsce są klasy 2 (oznaczenie Bc). Polska nie posiada kuszetek 1 klasy (Ac). Więc temat „Kuszetki zdeklasowane na 2 klasę” jest nieprecyzyjny.
Też swego czasu trafiłem na kuszetkę zamiast wagonu z miejscami siedzącymi 2 klasy w nocnych TLK Świnoujście – Kraków Główny Osobowy, ale było to już spory czas temu. Nie była w żaden sposób oznaczona, nawet początkowo zacząłem się rozglądać za innymi wagonami. Jedzie się porównywalnie jak wagonem z miejscami siedzącymi. Trochę mnie wkurzał brak podłokietników. O ile dobrze pamiętam jest możliwość zamknięcia się na łańcuszek. Legalnie można skorzystać z miejsc leżących, za przyzwoleniem współpasażerów przy braku tłoku można rozłożyć środkową kanapę.
Jedzie się porównywalnie, tylko tak jak pisze Mariusz - brak podłokietników i mało wygodne oparcia jeżeli ktoś tak jak ja jest wysoki.
W zeszłym rozkładzie jeździły u mnie na tym składzie co jest filmik - 81100/18101 d. Włókniarz do/z Łodzi i kilka razy jechałem, prawie za każdym razem z powodu małej frekwencji rozkładałem sobie górną prycz i leżałem
w tamtym roku jechałem Szczecinianinem do Szczecin potem do Kołobrzegu;) taki wagon jechał jako wagon z miejscami do siedzenia spało się od Warszawy do Szczecina wygodnie we dwóch w przedziale:)
_________________ w pociągu:
2010-2012=14439km
2013-49706km
Możesz jakoś potwierdzić ten fakt? Nie ukrywam , że pociąg Zamość- Zielona Góra byłby dla mnie najlepszy gdyż jedzie przez Wrocław. Teraz pytanie ile miejsc siedządzych ma taka kuszeta jest ich mniej w porównaniu do standardowej dwójki?
Wg. boxa strony lubelskakolej.net jeździ takowa w składzie (Zamość-Zielona Góra)
Kierpoć mówił, że cieszy sie ona największym powodzeniem wśród podróżnych
Gdzieś na youtube był film z przejazdem Hetmana z kuszetką.
_________________ Polacy- weźmy przykład z Węgrów i pana premiera Orbana!
Z gazu łupkowego będą wielkie pieniądze- aż 4,90 za 1000m3.
No i git, trzeba nie długo skorzystać z okazji i się nią przejechać Taka kuszetka jako 2 klasa to też świetna sprawa w nocnych składach, czy w takowych też występuje obecnie?
Kiedyś jeździła na nocnym Kraków - Świnoujście. Jednak aż taka świetna sprawa to jednak nie jest, szczególnie przy dużej frekwencji, bo w 8 osób w takim przedziale to za wygodnie się nie siedzi...
Kuszetkę jako wagon zastępczy klasy drugiej można spotkać w TLK 84100/48101 relacji Szczecin Główny - Katowice - Szczecin Główny,a jako,że jest to wspólny obieg z TLK 54110/45110 relacji Bydgoszcz Główna - Katowice - Bydgoszcz Główna to również i w tym składzie.
Nie jestem pewny, ale od 1 marca, czyli I korekty rozkładu jazdy, gdy skrócili czas przejazdu tego "zaBarbakana", to nie jeździ on już w obiegu z Bydgoszczą, tylko przyjeżdza do Katowic i za godzinę wraca z powrotem!
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum