Obecnie na trasie z Krakowa w kierunku Zebrzydowic/Cieszyna funkcjonują regularne połączenia na odcinku Kraków - Oświęcim (na terenie Małopolski). Dalej jest już nieco gorzej - krótkie relacje Oświęcim - Czechowice Dziedzice i Czechowice Dziedzice - Zebrzydowice (- Cieszyn). A może Sląsk powinien dogadać się z Małopolską i uruchomić wspólnie jedną dłuższą relację Kraków - Czechowice Dziedzice - Zebrzydowice (- Cieszyn) ze skomunikowaniem z pociągami Katowice - Zwardoń w Czechowicach Dziedzicach? Czas przejazdu Kraków - Zebrzydowice ok. 3 godz., czyli podobnie jak Katowice - Zwardoń. Czy takie bezpośrednie połączenie pod samą granicę przyciągnie więcej podróżnych i będzie wymagało mniejszego dofinansowania?
_________________ Tu stacja Katowice (...), proszę zachować ostrożność przy wjeździe pociągu w peron.
mk1992 -Usunięty- Gość
Wysłany: 15-05-2011, 12:07
Podczas konsultacji rozkładowych CSMK (Cieszyńskie Stowarzyszenie Miłośników Kolei) zwróciło się do PR Katowice z wnioskiem o uruchomienie bezpośredniej relacji Cieszyn - Kraków. Niewątpliwie byłby to strzał w dziesiątkę, tyle, że jeśli małopolski beton powie NIE, to ŚZPR niewiele zdziała. Ale bądźmy dobrej myśli, Przemek ostro walczy o ten pociąg!
Połączenie CIESZYN-KRAKÓW-CIESZYN przez Oświęcim jest jak najbardziej potrzebne, przydałoby się też połączenie: Cieszyn-Kraków-Cieszyn przez: Skoczów, Bielsko Białą, Wadowice.
kryniczanin -Usunięty- Gość
Wysłany: 15-05-2011, 12:41
Pomysł godny uwagi na dzień dobry w ramach testów koło 18 w piątek do Cieszyna i około 16 w Niedzielę do Krakowa.
Myślę że szybszym połączeniem byłoby Kraków-Cieszyn przez Skawinę,Spytkowice,Oświęcim,Czechowice,Zebrzydowice. Tyle że widząc co wyprawia beton małopolsko-śląski (uwalenie Bohumina np.) to w to nie wierzę..
Cieszę się, że powstał taki pomysł, bo niepojęte jest dla mnie, że takiego połączenia z Cieszyna (jako miasta granicznego) do Krakowa nie ma. Chciałabym go doczekać, choć powoli zaczynam myśleć, że to może nie nastąpić za mojego życia (a jestem jeszcze całkiem młoda).
Myślę że szybszym połączeniem byłoby Kraków-Cieszyn przez Skawinę,Spytkowice,Oświęcim,Czechowice,Zebrzydowice. Tyle że widząc co wyprawia beton małopolsko-śląski (uwalenie Bohumina np.) to w to nie wierzę..
A dlaczego uważasz że to połączenie było by szybsze?
Choć w to trudno uwierzyć trasa Krk-Ośw przez Trzebinie ma praktycznie tyle samo kilometrów co trasa Krk-Osw przez Skawine-różnice są kilkusetmetrowe a w Płaszowie trzeba zmienić czoło:/
Nie przy obecnej szlakowej od Skawiny aż do Oświęcimia, czyli 40 km/h (o WOS-ie nawet nie wspomnę). W tym momencie lepiej by było go puścić przez taką Trzebinię (albo nawet przez linię 117, choć to pewnie już podpada pod lokalny patriotyzm).
W tym momencie lepiej by było go puścić przez taką Trzebinię
Lepiej przez Spytkowice, jeśli to ma być pociąg turystyczno-studencki. Będą z niego korzystały osoby z tych miejscowości leżących dalej od Krakowa, a na Oświęcim - Skawina przyda się jeszcze jeden pociąg, bo trasa przez Trzebinię ma wiele kursów. Kolejna sprawa, to uniknięcie opóźnień. Szlak Skawina - Oświęcim nie jest przeładowany.
Tylko, że jak znam życie, to nasz ukochany MZPR będzie przeciwny, choć, jak widać po studenckim p. Wadowice, takie relacje mają sens.
To dziwne co piszecie bo ja jechałem w kabinie en-57 2 miechy temu i prędkość od Oświęcimia do Skawiny wachała sie od 30 do max 40 a przeważnie 30.
Od Skawiny dużo lepiej.Zapytałem mecha dlaczego tak powoli jedziemy odpowiedział mi że na linii dawno nie było rewitalizacjii i i pomimo tego że wg.mnie i jego tory nie są jeszcze aż tak zjechane i przez większą część trasy jest prosta to Plk obniżyła szlakową do 30-40:(
Prace remontowo-modernizacyjne prowadzone przez PKP Polskie Linie Kolejowe skutkują koniecznością wprowadzenia zastępczych autobusów za dwa pociągi na odcinku Pszczyna – Bielsko-Biała. Utrudnienia potrwają od 23 czerwca do 14 lipca.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum