Zależnie od wykształcenia żeby zostać pomocnikiem najpierw trafiacie na warsztat, celem poznania taboru, na okres od 3 miesięcy do pół roku, potem rozpoczynacie jazdę za praktykanta, ile nie wiem, ale ponoć sporo. Po zdanym egzaminie na pomocnika jeździcie teraz około 1,5 roku za pomocnika i zdajecie egzamin na maszynistę. To tak w skrócie wygląda. Nie wiem czy jest jakiś kurs na pomocnika po zaliczonym warsztacie, ale słyszałem że kurs jest zastąpiony jazdą za praktykanta i samo-przygotowaniem się do egzaminu na pomocnika.
Już kilku moich kolegów właśnie się szkoli, nigdy nie pracowali na kolei ani nie kończyli szkół kolejowych
A to że masz już egzamin na pomocnika jest jak najbardziej mile widziane
_________________ Kolejarze wszystkich spółek łączcie się
To co trzeba zrobić żeby się dostać na owe szkolenie? Trzeba wysłać CV, czy jakąś prośbę o pokierowanie na kurs czy lepiej się gdzieś osobiście zgłosić?
Facet wierutne bzdury opowiadasz
Nie ma juz egzaminow na pomocnika maszynisty
Osoba ktora ma zdany egzamin na pomocnika maszynisty moze jeszcze zostac maszynista.
Ale teraz maja byc tylko egzaminy na maszyniste tylko czekamy na osrodki egzaminacyjne.
Facet wierutne bzdury opowiadasz
Nie ma juz egzaminow na pomocnika maszynisty
Osoba ktora ma zdany egzamin na pomocnika maszynisty moze jeszcze zostac maszynista.
Ale teraz maja byc tylko egzaminy na maszyniste tylko czekamy na osrodki egzaminacyjne.
Wiesz że gdzieś dzwoni ale nie wiesz konkretnie gdzie. Zmieniło się tylko nazewnictwo. Nie ma pomocnika ale maszynista szkolący się. Ale żeby zostać maszynistą musi przejść tą samą drogę co dawniej. Czyli egzamin taki jak na pomocnika a po 1,5 roku egzamin na maszynistę. I nie mądrzyj się w tematach o których nie masz pojęcia!
Nie ma jeszcze żadnego certyfikowanego ośrodka szkolącego według nowego rozporządzenia. Jest natomiast możliwość egzaminowania na stanowisko maszynisty według rozporządzenia z 2004 roku. Za parę tygodni będzie także możliwość szkolenia i egzaminowania na stanowisko pomocnika maszynisty według tego rozporządzenia. Taki to okres przejściowy ma być, bo jak zwykle w Polsce, któś zapomniał o okresie przejściowym. To nie produkcja serka homogenizowanego, tylko szkolenie na bardzo odpowiedzialne stanowiska i nie można nagle sobie wprowadzać zmian w systemie, jeżeli nikt nie jest do tego przygotowany.
Witam!
Niestety, człowiek uczy się na błędach- mam ukończone Liceum Ogólnokształcące (myślałem tylko o studiach). Wcześniej nie zdawałem sobie sprawy, że jednak warto wybrać się do Technikum. Chciałem się dostać na kurs pomocnika maszynisty. Jednak, wymagania:"wykształcenie średnie oraz tytuł zawodowy technika w zawodach i specjalnościach z dziedziny mechanicznej, elektrycznej lub elektrotechnicznej, związanej z rodzajem trakcji". I pytanie: jak jest najszybsza możliwość zdobycia tytułu technika lub dyplomu potwierdzającego kwalifikacje zawodowe? (czy tylko pozostaje szkoła policealna i 2 lata w "plecy"). Chciałem iść na Politechnikę Śląską dziennie ale nie uśmiecha mi się być przez kolejne trzy lata być na utrzymaniu rodziców. Wolałbym ukończyć kurs na pomocnika->maszynisty, następnie studiować zaocznie. Bardzo proszę o wskazówki. Pzdr.
@Kolegapiotrek
Jak dla mnie, to jedynym wyjsciem dla Ciebie jest poczekac te pare miesięcy jak powstaną ośrodki szkolące na nowych zasadach, zapisac się na kurs i zrobic sobie licencje maszynisty (na licencje nie ma już wymogu dotyczącego wykształcenia kierunkowego - musisz miec co najmniej zasadnicze zawodowe i to tyle). Z takimi uprawnieniami na pewno będzie Ci łatwiej załapac się u któregoś z przewoźników na dalsze szkolenie (świadectwo).
Dzięki za odpowiedź.
Jaka jest różnica pomiędzy licencją a świadectwem maszynisty? Wydawaniem świadectwem maszynisty zajmuję się konkretny przewoźnik? Na podstawie jakich danych jest wydawana? Na jaki okres? Powstał już jakikolwiek ośrodek zajmujący się wydawaniem licencji maszynisty na nowych zasadach?
Szkoła to nie wszystko,nie każdy się nadaje.Do tego fachu potrzeba dużo cierpliwości i mieć smykałkę.Sam szkoliłem pomocników i maszynistów,nie każdy się nadawał i dużo ludzi odchodziło.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum