yusek, No to nie wprowadzaj ludziom sztucznej nadziei
Mam sieciówke IC z 2008 roku. Tam jest ukazana możliwość połączenia z Warszawy/Krakowa/Katowic na promy. Z tym,że na odcinku Gdańsk Główny- Przystań - spontan. Dlaczego więc właśnie nie zrobić takiego skomunikowania ?
_________________ Bojkotuję forum z powodu uprawiania tam polityki oraz przez faworyzowanie danej opcji politycznej . Pozdrawiam .
Tak myśle o połączeniach międzynarodowych z Trójmiasta i od lat tylko jakieś tam propozycje są, że będzie np. przedłużona EC Praha do Gdyni, albo jakieś EC do Berlina, ale na tym koniec i cisza w temacie.
Czy nie łatwiej zrobić pociągu TLK Gdynia - Warszawa, dojeżdżającego do Warszawy ok. godziny 20, a w składzie poza wagonami do Warszawy, po 1 wagonie do Budapesztu, Wiednia i Pragi, no i na Wschodnim połączenie z "Chopinem". Chyba łatwiej na dzień dzisiejszy o takie połączenie, bo szans na EC nie widze w żadnym kierunku, może po zakończeniu remontów.
Jeszcze nie tak dawno, rozkład pociągu Chopin był dostosowany do przesiadki w Warszawie na "Neptuna". Przyjazd przed 7 rano i spokojnie przesiadka, ale potem remonty, Neptun coraz wcześniej z Wawy do Gdyni i dziś praktycznie brak skomunikowań. Chopinem sporo osób jechało w relacjach zagranica - Trójmiasto, dziś jest problem z przesiadkami, ale gdyby Chopin prowadził wagony do Gdyni, problem w jakiś sposób by zniknął.
Co o tym sądzicie, czy jest szansa żeby skład Chopina miał przynajmniej kilka wagonów do Gdyni?
sebek
Jeśli widzisz, jak aktualny rozklad w remontach jest, to w momencie potrzebujesz 4 obiegi. Ale po remontach bedzie lepiej, to wg. mnie caly "Chopin" powinien jehać do 3-miasta!
A ja juz od 4 lata chce dzienne pociag z Berlina do 3-miasta z wagonem (latem) do Helu. A nie ma odjehać rano! Najlepsza godzinna to od 9:30 do 15:30. Wtedy inne ICE z calej Niemiec dojada do Berlina (dla mnie to bardzo ważny ). Na początku nie ważny czy to TLK albo EC. Ale za rok ma pociag byc EuroCity!!! Obojetnie czy z niemieckich, polskich albo czechskich (jeśli "Alois Negrelli" jedzie do Olsztyna) wagonach bedzie!!
Na dzień dzisiejszy, najlepszym rozwiązaniem byłoby przedłużenie porannego TLK Olsztyn - Szczecin do Berlina, chyba najmniej kłopotliwe rozwiązanie, coś jak dawny pospieszny Olsztyn - Szczecin - Berlin(M.Balticum). Do Pragi nie dojedziesz z przesiadką w Warszawie, bo Kaszub ma przyjazd troche za póżno i EC Praha ucieka. W sumie szkoda, że Praha nie ma odjazdu z Warszawy o godz. 10.30. Jedynie normalne skomunikowanie to Norwid - Sobieski, oraz Sobieski - Kaszub.
proponowałem już wydłużenie porannego TLK Gdańsk (Gdynia) - Szczecin do Berlina i powrót w godzinach popołudniowych w ramach tego samego pociągu w relacji odwrotnej,udałoby się to zrobić z wykorzystaniem jednego składu
plan rozkładu na 2015 zakłada przedłużenie Sobieskiego z Wiednia do Gdyni. To kolejny międzynarodowy pociąg z 3miasta za granicę, niedługo 3miasto będzie miało więcej połączeń międzynarodowych niż Kraków
Za to chyba Kalinka znika z 3city Jest zaplanowana TLK Kalinka z Wawy Zachodniej przez Olsztyn do Braniewa, pewnie z WLAB do Królewca..
_________________ Kto mi dał ten ch..jowy avatar??
kalinki to dawno nie było w Gdyni szczerze to nikt tym nie jezdzil bo czas jazdy był nieatrakcyjny, a patrząc na ilość Rosjan w trójmieście to potencjal na pewno jest
Sobieski na tak - w końcu na E65 będzie się robic powoli przejezdność
Glosno było o pociągu do Pragi przez Poznan i Wroclaw, ale to pewnie marzenia
Testowy pociąg z Kaliningradu przywiózł 130 pasażerów
Po pięcioletniej przerwie do Trójmiasta przyjechał pociąg z Kaliningradu. Przyjechało nim ok. 130 rosyjskich turystów. Większość na zakupy przed prawosławnymi świętami.
Gdańsk Wiednia niegodny? Najpierw zlikwidowano loty, zaraz pociąg.
Mieszkańcy Gdańska i okolic niejednokrotnie narzekają na brak połączenia lotniczego z Wiedniem oraz długą podróż pociągiem. Jak się okazuje, za kilka miesięcy z Gdańska do Wiednia przestanie kursować nawet pociąg. Podróż do stolicy Austrii stanie się jeszcze dłuższa i bardziej skomplikowana.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum