Witam! Interesuję mnie jak najtańsza opcja dojazdu z Polski(np. Wrocław) do Baru(Czarnogóra) dla jednej osoby dorosłej. Proszę o konkretne opcje przejazdu i ceny:)z góry dziękuje:)
Interesuję mnie jak najtańsza opcja dojazdu z Polski(np. Wrocław) do Baru(Czarnogóra) dla jednej osoby dorosłej
Bilet powrotny z Pardubic na wagon bezpośredni do Baru, kupiony w przedsprzedaży (min. 3 dni), kosztuje 154 euro. Koszt kuszetki to 9,40 euro w jedną stronę (sypialny to 15,40 euro). Do Czech dojazd w granicach 50 zł.
Da radę od granicy do granicy w 2 klasie, ale to naprawdę mordęga. Możesz jechać tak jak pisałem Avalą w 2 klasie do granicy czesko - słowackiej, potem w tym samym wagonie go granicy słowacko - węgierskiej, potem dalej tym samym składem przez Węgry do Belgradu. Oczywiście cały czas kupując bilety od granicy do granicy + tzw "przejściówki", po dojeździe w taki sposób do Belgradu pociąg 435 Belgrad - Bar także prowadzi 2 klasę.
Przez takie kombinatorstwo od samej Polski do samego Baru bilet będzie cię kosztował w jedną stronę w granicach 180 złotych. Mnie kiedyś podobna cena wyszła na kombinowanym do Burgas z Katowic, ale trzeba dużo czasu spędzić na necie żeby sprawdzić ceny, przeliczać i zsumować...
City star kupiony na słowacji z pominięciem Czech powinien być tańszy. Trzeba pamiętać, że citystar czeski jest dużo droższy niż słowacki. Czemu nie wiem, nie pytajcie:)
W kilku tematach pisałem o citystar, poszukaj w tematach o słowenii, serbii i bułgarii.
Pisz maila do CD i ZSSK z konkretną trasą i pytaniem o cenę Citystara, odpowiadają w kilka godzin, z angielskim nie mają problemów.
Hello, ticket CityStar from Bohumín to Bar costs
330,80 EUR /8.237 CZK/ for 3 adults in the 2nd class.
The price for 4 people is 420,40 EUR /10.468 CZK/
and for 5 passengers 510 EUR /12.699 CZK/.
The supplement for couchette can be bought from 9,4 EUR/one person/one way.
Oczywiście ceny obejmują przejazd w 2 strony. Słowacki Citystar można kupić przed wyjazdem, czeski należy kupić 3 dni wcześniej.
a ja mam pytanie co do relacji z Baru w środy i w niedziele ciągnięty jest bezpośredni czeski sypialny. Próbowałem kupić miejscówkę na tą relację w trzech okienkach (des biura obsługi kilenta intercity i okienko kas międzynarodowych) panie po usilnych próbach twierdzą że sie nie da w Polsce takiej miejscówki wystawić. A jaka jest prawda na prawde sie u nas nie da? Czy wiecie może czy da się ta dopłatę przez internet jakoś zrobić?
Do Budapesztu oferta SparNight 29 Euro do Belgradu /specjal/15 ,i do Baru chyba 25/blisko tego.
http://translate.googleusercontent.com/translate_c?hl=pl&langpair=en|pl&rurl=translate.google.com&u=http://www.serbianrailways.com/active/en/home/glavna_navigacija/putnicki_saobracaj/medjunarodni_saobracaj/cene_prevoza_v01.html&usg=ALkJrhhBkvoq3wvCa0SSOlh0pmQ5j0lFvg
Jechałem we wrześniu 2011r r. Warszawa - Budapeszt - Belgrad - Bar i dalej do Albanii.
Dawno temu też planowałem na CityStar, ale dorwałem OSŻD do z Warszawy do Suboticy i nie kombinowałem.
Jeżeli chodzi o Budapeszt - Belgrad to brać ten cały Specjal i nie kombinować.
Do Budapesztu z Polski to już chyba wiadomo, jak tanio.
Na Belgrad - Bar - Belgrad bezwzględnie nie oszczędzać na miejscówce. Trafiliśmy na pełne pociągi.
Jeszcze jedna ważna uwaga. Jeżeli planujecie jechać w innym okresie niż maj-czerwiec-lipiec,
to na podróż, a dokładnie widoki nie starczy "dnia". Jadąc z Belgradu najlepsze będą już po ciemku.
Tego nie przewidzieliśmy, co dosyć istotnie zmodyfikowało plan podróży (powrót nocnym musieliśmy zmienić na powrót dziennym). Widziałem (to może być już nieaktualne) faktycznie kuszetę Praga-Bar i sypialny Moskwa-Bar. Jeżdżą też autokuszetki, co przynajmniej mnie skłania do wybrania się tam kiedyś blachosmrodem.
Komu już się uda, to przyzna, że Belgrad - Bar to kolejowy raj
W razie czego służę innymi informacjami.
PS. Podróż Budapeszt - Belgrad nudna jak flaki z olejem, więc proponuję inną trasę na powrót.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum