Wysłany: 24-05-2011, 22:10 Jak okradają pociągi towarowe
Pasjonat kolei podczas nagrywania składu w Częstochowie natknął się na ciekawe zjawisko. (od 2:25)
Gdy wróciłem do domu w jednym ze swoich filmów zaobserwowałem dość nietypową sytuację... Pod koniec materiału z jednej z węglarek wychodzi najprawdopodobniej złodziej, a obok widać jeszcze jednego podejrzanego.
_________________ Tylko człowiek wolny się buntuje,
niewolnicy są posłuszni.
tego kolesia już widać od 1:40 w prześwitach między wózkami wagonów jak się czai do skoku i znika z pola widzenia jak przejeżdża wagon kryty ok 1:50.
Kiedyś się stanie nieszczęście ześliźnie się przy wskoku i obetnie mu nogi to będzie lament, dlaczego Bóg go pokarał, albo dlaczego dostał tak niską rentę...
Nic jednak chyba nie pobije "złodziejskiego szlaku" na Górnym Śląsku MYSŁOWICE -CHORZÓW STARY (i dalej w stronę Bytomia).
Jezdziłem na tym szlaku i widziałem codziennie otwarte wagony z węglem, barykady na torach - płyty betonowe, manekiny..a wszystko służy temu, żeby zatrzymać pociąg i kraść.
Idioci obrzucają kamieniami lokomotywę. A policja i sokiści nie są w stanie nad tym zapanować.
kryniczanin -Usunięty- Gość
Wysłany: 03-07-2011, 07:42
Temu zjawisku normalne metody nie dają rady - może czas jakieś metody nadzwyczajne włącznie z możliwością prewencyjnego użycia broni przez odpowiednie służby.
Wysłany: 03-07-2011, 09:05 tępienie złodziejstwa przed wojną
To. co proponujesz, już było przed wojną. Służby ochrony kolei miały prawo strzelać do złodziei.
Wysłany: 03-07-2011, 09:12
Więc czas wrócić do sprawdzonych metod plus zmiany w prawie - np. kradzież węgla z składu jadącego do Elektrowni potraktować jako atak terrorystyczny w celu zakłócenia dostaw energii elektrycznej.
A tak na marginesie mam pytanie. Czy obecnie w nocnych pociągach pasażerskich jest ochrona? Bo jakiś czas temu była wycofana.
Wysłany: 03-07-2011, 09:25
Oczywiście jak to w części miast USA - mała kamerka na broni rejestrująca akcję żeby potem nie było płaczu w łże mediach jaki to "dobry był chłopak", "pozbawili go życia zwyrodnialcy" i tak dalej. Przejrzystość i ochrona interweniującego z odpowiednich służb.
Jak stworzycie list do Ministra Infrastruktury z propozycją wprowadzenia prawa do posiadania i użycia broni przez ochronę kolei -to jestem pierwszy chętny do podpisu.
Sam miałem na szlaku kolejowym Siemianowice Śląskie - Chorzów Stary bardzo niebezpieczną sytuację, ocierającą się, jak to nazwałeś o "akt terrorystyczny".
"Węglarze" wymontowali z nieczynnego rozjazdu ok. 4-metrową szynę, kładąc ją na torze szlakowym w miejscu, gdzie nie ma dobrej widoczności, na łuku.
Ledwo wyhamowaliśmy przed szyną. Na szczęście szybkość nie była rozkładowa (60km/h), dlatego to nas uratowało.
Żeby bylo ciekawiej, po zgłoszeniu dyżurnemu, dowiedzieliśmy się, że Sok przyjedzie dopiero za godzinę!
W końcu sami zepchnęliśmy tę szynę. Leżała na 2 tokach szynowych i dało się ją zepchnąć.
Wysłany: 03-07-2011, 09:47
modelarz33, Wnioskuję że jesteś Mechanikiem. Naprawdę czas z tym zrobić porządek bo dojdzie w końcu do wielkiego nieszczęścia.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum