A ja z zupełnie innej mańki, polecam dostępne na Allegro poleasingowe Fujitsu-Siemensy.
To naprawdę profesjonalna firma, oni wiedzą co wkładają do środka, a nie "tylko żeby się uruchomiło" na zasadzie "pan Ziutek poskłada i damy naklejkę naszego sklepu że niby markowe".
Może nie będzie to żaden wymiatający sprzęt, ale naprawdę do większości codziennych prac wystarcza w zupełności. Mnóstwo moich znajomych (oraz rodzina) już kupiło takie i sobie chwalą.
Ostatnio zmieniony przez psim dnia 11-07-2011, 10:18, w całości zmieniany 1 raz
Mówię o gotowych pudłach (jednostkach centralnych), używanych 2 lata w zachodnich biurach. Wiem że to może trochę odstraszająco brzmi, ale moje doświadczenia z nimi są naprawdę pozytywne. Komputer to nie samochód, CPU nie niszczy się od używania. Wystarczy w Allegro wpisać "Fujitsu" (wiem, wiem, są trochę "za tanie" ;-) )
Natomiast peryferia (monitor, klawiatura, mysz) sugeruję zapewnić we własnym zakresie, dobrane do potrzeb.
psim, taka opcja zdecydowanie odpada. Wolę sama kupić wszystkie potrzebne komponenty w ramach limitu finansowego i złożyć komputer najbardziej optymalny dla moich potrzeb.
_________________ "Aby dowiedzieć się kto naprawdę tobą rządzi, sprawdź kogo nie wolno ci krytykować" - Voltaire.
OK, ja tylko udzielam sugestii wg moich doświadczeń. Wolę jeździć 5-letnim Mercedesem niż nówka-sztuka Fiatem z samodzielnie instalowanym szyberdachem
Może więc ktoś inny przeglądając ten temat skorzysta z sugestii. Ja bym wykorzystał limit finansowy na porządny monitor, i np. świetną, ekonomiczną drukarkę. No ale każdy sam decyduje
Tym lepiej dla Ciebie. Ja w komputerach "siedzę" od 1995, w tym studia informatyczne (MIM UW), oraz od 2003 zawodowo, to jakąś opinię miałem okazję sobie wyrobić.
Windows 7 nie polecam. Żre dużo zasobów i jest drogi. Nie lepiej kupić poczciwego XP Pro za 250 PLN i wgrać SP3 + na bieżąco Windows Update ?
Montując każdy komputer kieruje się tą samą zasadą - komputer do grania - czyli za określoną cenę jak najlepszy sprzęt który pociągnie te kilka lat. Tutaj naciągnąłem cenę o 55 PLN bez systemu ale można chyba jakoś to przetrawić
Komputerów składaków z Allegro czy Reala nie polecam. Te drugie w szczególności zawsze mają jakiś parametr albo podzespół zrypany. Co mi po szybkim procu i szybkiej grafice jak mam wpakowane 512 MB RAM ?
_________________ Pokuccy kopciarze - łączcie się !
Pawel_15, XP mam na laptopie, a Windows 7 już kupiłam.
Dysk za 180 zł to pewnie jakiś szmelc. Zamierzam kupić OCZ Vertex2 OCZSSD3-2VTX240G (3,5", 240GB, SATA/300) w cenie ok. 1200 zł. Nie stać mnie na tanie rzeczy, które zrobią wysiadkę za kilka miesięcy.
_________________ "Aby dowiedzieć się kto naprawdę tobą rządzi, sprawdź kogo nie wolno ci krytykować" - Voltaire.
Mam ten sam dysk. Gwarancja 36 miesięcy. Sprawuje się dobrze a mam go już kilka miesięcy i nic nie zapowiada by wysiadł. A za trzy lata pewnie będzie drobna modernizacja zestawu, więc...
_________________ Pokuccy kopciarze - łączcie się !
Dysk za 180 zł to pewnie jakiś szmelc. Zamierzam kupić OCZ Vertex2 OCZSSD3-2VTX240G (3,5", 240GB, SATA/300) w cenie ok. 1200 zł.
Broń Boże!
Dyski są z reguły tanie, a za 180zł można już kupić naprawdę bardzo porządny dysk. Ten co mówsz za 1200 to jest dysk z pamięcią flash. Są bardzo drogie ale za to mają szybki odczyt danych i nadają się znakomicie dla gierkomaniaków oraz firm które naprawdę mają dużo jakiś projektów na komputerze. Ich minusem jest jak wspomniałem cena i jak na dzisiejsze czasy mała pojemność. Nie wiem czy Ty kupując ten dysk zamiast zwykłego odczujesz jakąś wielką różnice prócz różnicy w cenie.
Rozważ zakup tańszych dysków a bardziej pojemnych, poczekaj trochę lat jak te drugie dyski potanieją.
Sunseed, ale taki dysk flashowy będzie praktycznie bezszelestny i nie do zdarcia. 240 GB to aż nadto jak na moje potrzeby. Nie wiem czy wykorzystam połowę tej pojemności. Nie ma sensu kupować mega wypasionych podzespołów skoro i tak nigdy nie wykorzysta się ich możliwości.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum