innocenty3, Mimo iż konduktorka/kierowniczka postąpiła nie właściwie i niestosownie się zgodzę... ale żebyś aż tak nalegał na pisanie skargi to aż smutno się robi... zaczyna się robić tak jak kiedyś.
Co do jazdy bez biletu i ustalania danych osobowych; to przepisy zezwalają na jeszcze większą kare, a mianowicie wystawia się dwa wezwania, jedno na kwotę 300+cena biletu na przejazd, i drugie właśnie na kwotę 900.-((+ewentualna kara wydana przez PLK na rzecz IC)) (droga sądowa)
No i właśnie dokładnie o tym poinformowała + koszty dla policji.
Swoją drogą w tym temacie mamy swoiste przykłady - jak się postępować nie powinno i jak powinno się działać (pracować) w tym fachu.
@Szymek - krótki OT pytaniowy: czy w przypadku posiadania dokumentów z policji, że zostało się w danym dniu okradzionym z wszystkiego, prosząc o bilet kredytowany w pociągu żeby móc wrócić do domu, trzeba zapłacić 300/150 + koszt biletu, czy tylko koszt biletu? (Nie mając przy sobie rzecz jasna siana). Wg mnie powinno być tak że jeżeli w ciągu 7 dni zapłaci się to tylko koszt biletu + 10 zł za wystawienie - różne przypadki się zdarzają, a jak ktoś płaci w ciągu tygodnia no i ma papier że okradli go, to znaczy że nie ściemnia i po prostu się zdarzyło, trudno.
sasho33, jeśli się posiada takie zaświadczenie to one nie jest nic warte dla konduktora, czy innej osoby upoważnionej do kontroli, czyli wzywamy Policje jeszcze raz.
Policja nie bierze żadnych "kosztów", ustalenie danych osobowych na żądanie konduktora należy do ich obowiązków służbowych.
Koledzy, nie można wystawiać 900 zł. w przypadku takiego bezbiletowego! Taką informację otrzymałem na pouczeniach okresowych! Smutne że nie można stosować tej opłaty ze względu na opóznienie spowodowane ustalaniem danych osobowych bezbiletowego. Szymek ja nie namawiam podróżnego do złożenia skargi ale sam przyznaj podrózni widzą że konduktor zaniechał procedur a potem się mówi kolej nie ma pieniędzy.PKP to dno itp.Pamiętać należy że przez takich bezbiletowych parchów nie ma na podwyżki.
innocenty3, Faktycznie... i ja się dopytałem. Też zdaję mi się to dziwne, ale cóż...
A co do Pani kond/kierownik no to mówię... źle postąpiła, nawet bardzo (wręcz nie chce mi się wierzyć) gdyż jak wiemy taki podróżny to chyba największy problem w przypadku kontrol. Ale podawanie e-mila w celu dokopania tej Pani uważam mimo wszystko za przesadę... mało to mamy wyjaśnień za dosłownie "bzdety" ...
Niestety, opłata dodatkowa 900 zł za "nieuzasadnione zatrzymanie środka transportu" wg interpretacji PKP IC (kogo?) nie może być wystawiona dla bezbiletowego truchła i cwaniactwa, które wsiądzie do pociągu i nawet na żądanie obsługi nie chce go opuścić powodując tym samym opóźnienie pociągu i koszty pośrednie i bezpośrednie!
W KZK GOP jak i wszystkich innych związkach komunikacyjnych i przewoźnikach miejskich za oczekiwanie na Policję w celu ustalenia danych osobowych i związane z tym opóźnienie płaci podróżny, z winy którego trzeba było tego (opóźnienia) dokonać!
Gościu , na tym polega praca konduktora ! Skoro ma sie godzic na jazde bez biletu, to moze od jutra kazdy pasazer wejdzie do pociagu z piwem i rzeknie, ze nie ma biletu, a konduktor machnie ręką.
Na tym, żeby nadstawiać karku bo ktoś, w przedziale boi się podróżować z 50 latkiem? A za plecami kanara, byś przytaknął, jakby sypał w nią inwektywami. Powinna postąpić inaczej to fakt. Można zwrócić jej uwagę, albo pójść po kierownika. Niedawno czytałem, że zły konduktor wysadził dobrych podróżnych bez biletu, którzy wracali bez kasy(zapewne po piwku) do "chorej babci". Wtedy krzyk: "dlaczego nie wziął?, bezduszny, naganna!" dziś konduktorka nie wysadziła faceta i też zwolnić ją!
Określmy się narodzie!
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum