Jeśli można spytać. Jak jade IC do 100 km to muszę podać godzinę wyjazdu? Przecież to sensu nie ma. To tak jak w PKSie że kupuję bilet na konkretne połączenie.
Hmmm, w sumie po zastanowieniu to racja! Ktoś by se mógł taki krótki odcinek z 5 razy co najmniej objechać na tym samym bilecie, płacąc tylko kolejno za nowe miejscówki (albo i nie)w kasie! Ale i tak w ciągu 6 godzin też by ze 3 razy objechał (taki odcinek Zawiercie - Katowie np.) - ale tak to by mogli kombinować chyba fanatycy podróży koleją - tzw. MiKole
Nawet jeśli cwany mikol pojeździ cały dzień, to czy coś się z tego powodu stanie ? Procent mikoli wśród wszystkich pasażerów to może 0,01 % albo 0,001 %. Dodatkowo taki MK nie jeździ codziennie. Pare razy w roku objedzie Polske na podróżniku i tyle. Może podróżnika też zabrońmy, bo ja na takim kiedyś i jeszcze " plusie" zrobiłem w jeden weekend 2000 km, wyjechałem z Krakowa byłem w sobotę w Szczecinie i Kołobrzegu a w niedzielę już w Kłodzku... no a dałem tylko 65 + 15 zł wedle cen jakie wtedy były a wyjeździłem za 200 co najmniej wedle zwykłej taryfy.
Normalny pasażer a takich jest 99,999 % to natomiast ostatnią rzeczą na którą miałby ochotę to jeździć w kółko.
A ja mam takie pytanie: otóż kupiłem bilet bilet na TLK z Lęborka do Babimostu na 30 lipca, na odcinku Lębork - Gdynia klasa 2, dalej klasa 1. Na rezerwacji oczywiście podana jest godzina wyjazdu. Kupując bilet nie wiedziałem że jest on od 1 czerwca ważny 24 godziny a nie 1 dzień kalendarzowy, gość w kasie zapytał o której wyjazd z Lęborka to mu powiedziałem że koło 9 jakoś czy przed 10, nie miałem pojęcia do czego mu to, facet mi wpisał na bilecie ważność od 9:30 a wyjazd jest o 8:58. Co polecacie z tym zrobić? jest to jedyny pociąg TLK którym zdążę na przesiadkę. Radzicie wymienić bilet (ale chyba będzie odstępne?) czy po prostu wsiąść i spróbować pogadać z kierpociem?
krzychu12231, Należy wymienić, ale jeśli nie masz takiej możliwości, to masz obowiązek zgłosić się do obsługi pociągu i uzyskać potwierdzoną adnotację.
Witam
Zwracam się z prośba o zaktualziowanie okresu waznosci biletu TLK
do 100km - 6 h
101 - 200 - 24h a jak sytuacja wyglada dalej?
powyzej ilu km bilet jest wazny 48h?
pytamboniewiem, dokładnie maksymalny czas ważności biletu to 24godziny (oprócz przypadków w których można ukończyć podróż po ukończeniu strefy ważności - RPO-IC)
I bilety ważne są 24godziny jeśli są powyżej 100 km.
Skoro bilet jest ważny 24h-dotyczy to konieczności zakończenia podróży w ciągu doby, czy rozpoczęcia ostatniego odcinka w ciągu tych 24h?
Przykładowo:
trasa przemyśl-szczecin
wyjazd z przemyśla o 11,przyjazd do Krakowa ok.16 i tam chcę zanocować i dalej następnego dnia kontynuować
podróż do Szczecina,wyjazd z Krakowa powiedzmy o 6 rano-czy podróż muszę zakończyć przed 11 czy też wystarczy jeśli na odcinek Kraków-Szczecin ruszę przed 11?
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum