Czy ktoś ma jakieś domysły odnośnie przyczyn tego wykolejenia? (W szczególności kolejarze znający ten odcinek). Ja znalazłem wśród komentarzy na TVN24 taki wpis: "Z RELACJI WYNIKA ,ŻE DYŻURNY RUCHU PRZEŁOŻYŁ ZWROTNICE POD TABOREM PEDZĄCYM Z SZYBKOSCIA 120 KM/H", ale oczywiście nie mam pojęcia na ile to jest wiarygodne/możliwe.
Dokładnie, ludzie mówią o dużym tłoku w składzie. Podobno skład jechał grubo ponad 60 km/h, pytanie czy zwrotnicę miał ustawioną na wprost(dalej pod prąd) czy miał już wrócić na swój tor.
Oglądam relację z miejsca wypadku na TVN24. Pasażerowie mówią, że pociąg był przeładowany, że ludzie jechali jak sardynki.
Przypomina mi się zimowy chaos na kolei, gdy pociągi spółki PKP IC były niemiłosiernie przeładowane z powodu zbyt krótkich składów. Ktoś wtedy napisał na forum, że nie daj Boże jak taki "nabity" ludźmi pociąg wykolei się... No i stało się! Ten pociąg miał tylko 4 wagony, w środku sezonu wakacyjnego, w popołudniowym szczycie, na bardzo popularnej trasie. Brak słów dosłownie!
_________________ Bądź szczery, a wyzwą cię od chamów i prostaków.
@sasho33: można co najwyżej sprawdzić ile kupiono biletów na daną relację, ale nie daje to odpowiedzi na pytanie ile osób jechało konkretnym pociągiem, gdyż każdy ma 24 godziny na odbycie podróży.
Ze zdjęc z Błekitnego wygląda jakby już w większości był na torze właściwym, w ogóle zdarzenie ma miejsce około 50 m od semaforów wyjazdowych ze stacji.
Nie chce mi się w to wierzyć że był taki nabity. Zobaczcie, teraz mówią że 180 osób jest przewiezionych do podstawówki. 4 zginęły, ponad 30 rannych, to jest ponad 210 na razie. Czy wierzycie w to że ponad 100 osób by zwiało już z miejsca?
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum