Wysłany: 28-08-2011, 14:33 Kiedy będą wprowadzone wagony dla palących?
Bo palę i chciałbym palić wśród osób, które też palą w miare komfortowych warunkach. Wystarczy 1 wagon do każdego składu i będzie wystarczająco...
Przedziały dla palących w wagonach dla niepalących to nieporozumienie ale brak miejsca dla osób palących to głupota - wiadomo, że w takiej sytuacji palacze palą gdzie tylko im fantazja pozwoli - jest to sytuacja niekomfortowa dla nich i dla tych niepalących współpasażerów.
W pociągach objetych całkowitym zakazem i tak się pali i tak, palenie w przedziałach dla palących jest też straesujące - mam coś takiego w sobie, że choć uwielbiam jeździć samemu w przedziale (o ile jest to możliwe) to zawsze sie ktoś do mnie dosiada, a to kobieta po 40-tce, a to małżeństwo z dzieckiem, a to jakiś biznesmen - wszyscy niepalący, a pchają się do mojego przedziału choć inne są wolne - i ogromne ich pretensje gdy wyjmuję papierosa...kiedyś wsiadającym do mojego przedziału uświadamiałem, że to przedział dla palących - jednak potem przestałem - i tak oburzeni patrzyli na mnie i kazali mi iść na korytarz - bo oni nie palą - na pytani,e czy uiszczą za mnie karę za palenie w miejscach niedozwolonych pukali sie w czoło...
Teraz wsiadając do pociągu zapalam cygaro - i prawie nikt się nie dosiada...daje więcej dymu niż 8 osób palących papierosy.
Wysłany: 28-08-2011, 19:22 Re: Kiedy będą wprowadzone wagony dla palących?
Con napisał/a:
Bo palę i chciałbym palić wśród osób, które też palą w miare komfortowych warunkach. Wystarczy 1 wagon do każdego składu i będzie wystarczająco...
Przedziały dla palących w wagonach dla niepalących to nieporozumienie ale brak miejsca dla osób palących to głupota - wiadomo, że w takiej sytuacji palacze palą gdzie tylko im fantazja pozwoli - jest to sytuacja niekomfortowa dla nich i dla tych niepalących współpasażerów.
Dla takich osób jak między innymi Ty powinny być kary minimum 1000zł. Wiesz co to jest zakaz? Jak nie to na wikipedii wpisz. Nie podoba się to jeździj prywatnym samochodem, wtedy będziesz mógl odpalać 10 cygar jednocześnie.
Dobrze, wiem że przepis jest martwy, ale mimo to starajmy się go przestrzegać. Nie palę, dym papierosowy strasznie mnie drażni, a jak ktoś bezczelnie zapala w przedziale papierosa mimo że jest ogólny zakaz i reszta pasażerów jest niepaląca (bądź też ma szacunek dla innych), to już mnie to naprawdę wkurza.
Ok, nic nie mam do palaczy, to ich nałóg, ich zdrowie. Ale może niech starają się palić gdzieś na korytarzach, na końcu wagonu (przy drzwiach) czy nawet po kiblach. Wtedy nie będę się spierał - palacz palić gdzieś musi.
@CON - przestań myśleć o sobie. Czy jak ktoś z naprzeciwka w przedziale zacząłby zionąć Ci w twarz alkoholem to co, nie przeszkadzałoby Ci to? Nie zrwóciłbyś uwagi?
Ostatnio zmieniony przez Emillex dnia 28-08-2011, 20:08, w całości zmieniany 1 raz
sprawa jest prosta, w wielu składach brakuje wagonów dla większości czyli niepalących więc znaleźć jeszcze dodatkowy dla palących jest tym bardziej niemożliwe. Palacze tak czy inaczej palą w pociągach a najciekawiej to wygląda w EX czy EIC gdzie co chwile są wyświetlane komunikaty że wagon jest dla niepalących i jest objęty całkowitym zakazem palenia a co jakiś czas z końców wagonów można wyczuć dym
Pozatym zakaz palenia w miejscach publicznych (czyli poniekąd też pociąg) narzuca na nas Unia, i czy chcemy, czy też nie, czy lubimy UE czy nie, musimy dostosować nasze prawo do prawa europejskiego.
no to tak, bardziej kontrolować i to jest rozwiązanie ale jak sam piszesz że skoro konduktorzy palą to wątpię żeby ścigali za to innych. Na miejscu palącego konduktora osobiście bałbym się że ktoś mnie nagra i potem dopiero byłby smród
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum