Panowie, bez przesady!
Złodzieje kolejowi to nie terroryści. Najpierw zastanówcie się dlaczego kradną. Oczywiście ja nie pochwalam złodziejstwa, ale znam realia Górnego Śląska.
Swoją drogą jeżeli miałoby się do nich strzelać to rozumiem, że ludzi którzy przechodzą na czerwonym świetle albo przez zamknięty przejazd kolejowy należy skazywać na 25 lat więzienia, wszak również oni mogą być terrorystami i sabotażować transport lądowy.
Zbyt dosłownie odebrałeś to wyrażenie "akt terrorystyczny". Napisałem to z przymrużeniem oka. Jednak sprawa jest naprawdę poważna. Rzucanie kamieniami w szyby jadącej lokomotywy, robienie barykad to już nie zabawa, ale poważne zagrożenie dla maszynistów, a sam tego doświadczyłem.
A biedą nie można usprawiedliwiać takich zachowań.
kryniczanin -Usunięty- Gość
Wysłany: 03-07-2011, 12:20
wuja, A przepraszam bardzo czy piesi nawet przechodząc na czerwonym napadają na samochody, demolują je i powodują że kierowca boi się o swoje życie. Nie to przechodzący na czerwonym może się z nim pożegnać.
Bieda biedą ale dla takich działań nie ma i nie będzie zgody.
Sytuacja jest prosta - jak kradną albo atakują skład itd to bez ostrzeżenia SOK strzela z kałachów w nogi tak żeby nie zabić, tylko żeby uniemożliwić ucieczkę. Sokistów winno być więcej i powinni mieć broń długą. Jak kogoś podczas próby zastrzeli - trudno. Na poprawę celności będzie miał jeszcze sporo klientów
_________________ Pokuccy kopciarze - łączcie się !
Za PRLu było tak że SOKiści byli uzbrojeni w wiatrówki nabite solą. Ale to była inna epoka. Pozatym przy ewentualnym strzelaniu w nogi można źle wycelować i złodzieja zabić, co gorsza jeśli będzie to niewinna osobą która się tam akurat panoszyła (miłośnik kolei?). Używanie broni powinno być dozwolone tylko w niebezpiecznych przypadkach, tak jak to jest teraz. Inaczej wszyscy się wzajemnie pozabijamy.
No to wtedy będzie spokój Nie będzie bezrobocia, nie będzie bandyctwa, nie będzie niczego
Dany MK musiałby być niezłym durniem żeby panoszyć się wśród okradających składy. Nikt normalny nie wchodzi w sam środek burzy. Musiałby być nieźle nasrane pod czachą. Przypadkowy odstrzał ? Trudno - wiedział gdzie się pakuje, liczył się z tym że może dostać kulkę.
_________________ Pokuccy kopciarze - łączcie się !
Mimo wszystko uważam, że za kradzież kula się nie należy. W naszym kraju nie ma kary śmierci dla morderców, gwałcicieli i pedofilii, więc może zacznijmy od tego a nie od złodziei (a jak od złodziei to tych z ul. Wiejskiej). W Iranie za kradzież ucinają rękę która kradła, w średniowieczu na twarzy złodzieja wypalano piętno, aby każdy widział z kim ma do czynienia.
Myślę jednak, że za bardzo odbiegliśmy od tematu.
Czy więcej SOKistów załatwi sprawę? Szczerze to nie mam pojęcia. Jak zawsze pojawia się pytanie o pieniądze. Myślę osobiście, że bardziej opłacalne dla kolei jest gdyby zamiast SOKu były prywatne firmy ochroniarskie, które byłyby rozliczane z wykonanej pracy. A im więcej konkurencji na rynku tym lepiej, a czy SOK ma jakąś konkurencję?
kryniczanin -Usunięty- Gość
Wysłany: 04-07-2011, 06:03
Tutaj większa ilość SOK-istów nie pomoże tu potrzebny jest np. GROM.
PKP Jaworzno Szczakowa.
Podczas nagrywania tych debili zostaliśmy przez nich zaatakowani gdy zauważyli, że ich nagrywam.
Po zamieszaniu w posiłkach pani dyżurna ruchu wezwała SOK. Na komisariacie policji w Jaworznie dołączyliśmy materiał filmowy z Krzychem - sprawcy zaraz zostali ujęci i skuci w kajdanki.
_________________ Tylko człowiek wolny się buntuje,
niewolnicy są posłuszni.
Niestety, problem kradzieży się nie zmniejsza, a zwiększa ciągle.
Pociągi z węglem - wieczne usypy w krainie czarnego złota (poza Śląskiem problemu praktycznie nie ma).
Pociągi z paliwem - podwójne opróżnianie beczek (raz w miejscu wyładunku, potem na szlaku...).
Zatrzymywanie pociągów poprzez upuszczanie powietrza.. blokady torów. Cuda. Nic do przodu.
Pomysł nagrywania delikwentów jest trafny, podobnie trzeba by zrobić z graficiarzami.
Tylu ludzi określających się jako MK kręci się po torach, eliminacji patologii to też dbanie o szeroko rozumianą kolej.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum