Wysłany: 21-09-2011, 16:44 Rozkład jazdy Kolei Śląskich
Oprócz porażki biletowej, mamy też porażkę rozkładowo-informacyjną. Zostało dokładnie 9 dni do debiutu KŚ, a tu ani widu, ani słychu nowego rozkładu, nie ma nawet żadnej zapowiedzi kiedy zostanie opublikowany. Współczuję naprawdę osobom, które planują podróż na początku października i nie są zorientowane w temacie KŚ, wpisując Gliwice - Częstochowa w Hafas nie znajdą żadnych połączeń na tym odcinku.
Jak pomyślą to starczy . Do tego mają być kible z SKM trójmiasto (które jeżdżą w wawie ) . Przynajmniej takie informacje do mnie dotarły .
Więc te 5 kibli , 3 flirty . Taboru w sam raz
Po pierwsze zapomniałeś o ELF-ach, a po drugie zastanów się co piszesz na tej linii w (D) w szczycie pociągi na odcinku Gliwice-Katowice jeżdżą co 15 minut, poza szczytem w (D) co pół godziny, w szczycie w (D) na Gliwice-Zawiercie co godzinę jako uzupełnienie pociągów Gliwice-Częstochowa które co godzinę jeżdżą bez względu na dzień. Poza tym są REGIO+ Katowice-Częstochowa-Katowice, więc na pewno te 15-20 składów wystarczy...
Miluś -Usunięty- Gość
Wysłany: 21-09-2011, 22:09
Myślę, że start KŚ będzie bardzo... spektakularny Nie ma rozkładu, nie ma taboru No dobrze, że chociaż taryfa juz jest, ale co z tego jak nie ma honorowania biletów z PR? No katastrofa. Nie wiem, czy ten region doczeka się kiedyś normalnej kolei. Może to tylko złe dobrego początki, sam nie wiem już. Zresztą PR wcale nie są takie święte i fajne, ucinają połączenia, a żądają coraz więcej kasy za nie. Powinni je zlikwidować jak tacy pazerni. Zresztą co tu dużo gadać, z tych największych spółek kolejowych do przewozu osób to żadna nie jest normalna i tylko błagam, nie opowiadajcie bzdur jakie to PKP IC jest okrutne, brzydkie i fujjj a PR to wspaniała spółka, z świetnym składem i pięknymi perspektywami, bo po prostu chyba zejdę na zawał ze śmiechu Wszyscy oni są siebie warci...
To że mają elfy to wiem . 6-7 jednostek masz na samo gliwice - częstochowa .
Jak się dobrze ustawi obiegi na gliwice - zawiercie to 3-5 jednostek max jako uzupełnienie .
Przy nowych jednostkach takich jak elfy można ustawić obiegi tak , jak to było zrobione rok temu na śląsku . Jednostka przyjeżdża i zaraz wraca . Z Gliwic do Zawiercia masz niecałą godzinę . W ciągu dnia jest może 8 par (czyli 16 kursów) na tej trasie , a to masz raptem 2 składy . Na Gliwice -Częstochowa 5 - 6 elfów wystarczy . licząc że skład 5:33 z katowic jest 7:11 i wraca 7:42 z Częstochowy to wychodzi że jest ok 10 w gliwicach . Czyli w tym czasie będzie potrzebnych ok 5 - 6 jednostek . Czyli reasumując 6 + 3 to jest 9 jednostek , a tyle jest elfów . Spokojnie część składów można jeszcze wzmacniać .
Jak się chce to się da
@danio
Wszystko pięknie i ładnie wygląda na papierku z tymi obiegami,ale pamiętaj o opóznieniach które są nieuniknione na śląsku ze względu na stan infrastruktury.Dochodzą jeszcze planowe roboty torowe,które rozwalają cały rozkład.Nie chcę już wspomnieć nawet o ewentualnych usterkach taboru itd.
Co wtedy?
Ale rezerwa jest . Więc jaki problem ?
Bo ja problemu nie widzę .
Jak dojdą do tego te składy wagonowe , powiedzmy 2 na dodatkową rezerwę to problemu nie ma żadnego .
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum