Ostatnio wracałem EX "Neptun" z Warszawy Zachodniej do Gdyni to były bardzo ładne wagony, ale gniazdka były tylko przy siedzeniach przy oknach, więc reszta nie miała za bardzo jak skorzystać. ;/
gniazdka czy nawet wifi to bardzo dobre udogodnienie, w podróży.
W maju podróżowaliśmy przez Niemcy do Francji, i nie mogłem podłączyć się do gniazdka, ani w
TVG , ani w ICE. Wagony ICE były nowe(uprzedzam pytanie), ale takiego udogodnienia nie miałem.Gniazdek nie było!
O Wifi w tych pociągach też mogłem zapomnieć.
Więc albo, w Polsce doszli do wniosku, że uszczęśliwić Polaka to dać darmowy internet(jakby w domu nie mieli,
gdzie dziś nawet na wsi , kto zechce ten ma internet,w telefonach również), i kawałek gniazda( po prostu mamy szroty laptopy,
w których bateria nie wytrzymuje nawet marnych 3ha !!! )
Albo kolejowe spółki zmieniają wizerunek od dupy strony. Zamiast zmieniać wagony, toalety,prędkości, tory, stacje, przystanki, to zadowalają nas gniazdami. Jesteśmy strasznie małostkowym narodem.
Najlepsze i tak jest to kiedy na przykład gniazdka nie działają, a cały priorytet życiowy, w tym momencie pasażera,polega na podłączeniu do prądu. Ile wtedy "jobów" potrafi wykrzyczeć, jakich słów wyimaginowanych wtedy wyszukuje, żeby ocenić to jaka to Polska Kolej jest be
A konduktor z kierownikiem, biega po wagonach, szukając działających gniazdek i miejsca, żeby pasażer mógł w spokoju po pracować na laptopie. Paranoja Staliśmy się "mało sprawni". Bo przecież po pytaniu o prąd, możemy sami przejść po wagonach i go poszukać. A nie oczekiwać, że jeszcze panowie w czarnych garniturach będą nas przepraszać, za to, że gniazdka są zepsute, lub prądu w tym wagonie nie ma. Bo słowo przepraszam, w naszej pracy, na prawdę jest tak oklepane, że znaczy prawie tyle co "pocałuj mnie w dupę".
I o co mi chodzi? Tak racją jest, że prąd w pociągu to fajna sprawa.Ale, kiedy ktoś zachowuję się jak zachowuje w pociągu, kiedy go nie ma,to nawet przyprawia o mdłości.
Od razu uprzedzam, najczęściej ludzie z klasą , "krawaciarze", lecz nie tylko , po wysłuchaniu informacji, że prądu nie będzie, przyjmują to do wiadomości. Tak jakby wiedzieli, że priorytetem w ich życiu nie jest, podłączenie się do gniazdka na 3 godziny podróży. Piszą wtedy skargi,zapytania ,do IC. I tylko, w ten sposób komfort naszej podróży może się zmieniać. Poprzez skargi.
ps. kiedyś królował w pociągu pasjans ,a dziś podpatrzeć można, króluje Facebook
Ostatnio wracałem EX "Neptun" z Warszawy Zachodniej do Gdyni to były bardzo ładne wagony, ale gniazdka były tylko przy siedzeniach przy oknach
Jakim wagonem jechałeś? Bo w przedziałowych jest kilka gniazdek na przedział (jak są), a w beprzedziałowych czasem po 1 gniazdku na parę siedzeń (nie ma wyróżnienia, czy przy oknie, czy przy korytarzu - po środku).
Ostatnio wracałem EX "Neptun" z Warszawy Zachodniej do Gdyni to były bardzo ładne wagony, ale gniazdka były tylko przy siedzeniach przy oknach
Jakim wagonem jechałeś? Bo w przedziałowych jest kilka gniazdek na przedział (jak są), a w beprzedziałowych czasem po 1 gniazdku na parę siedzeń (nie ma wyróżnienia, czy przy oknie, czy przy korytarzu - po środku).
2 klasa, chyba Z2B ale nie jestem pewny. Wagon Nr 6, przedziałowy.
Była klima i wszystko, no ale właśnie gniazdka w przedziale były dwa - jeden po każdej stronie w miejscach przy oknie.
Tak bylo w moim wagonie.
W pociągu EN Jan Kiepura z Warszawy do Amsterdamu na 100% jest prąd w wagonie nr 176 typu Sliperetka. Jechałem nim tam i z powrotem i ludzie podłączali laptopy czy telefony do gniazdek. Problem jest jedynie taki, że niekiedy o podłączenie/odłączenie wtyczki trzeba poprosić sąsiada z siedzenia z tyłu lub przed nami, bo nie obok każdego rzędu są.
W maju podróżowaliśmy przez Niemcy do Francji, i nie mogłem podłączyć się do gniazdka, ani w
TVG , ani w ICE. Wagony ICE były nowe(uprzedzam pytanie), ale takiego udogodnienia nie miałem.Gniazdek nie było!
W ICE 3 i zdaje się też ICE T, gniazdko(w klasie 2 jedno na dwa miejsca) jest mniej więcej na środku, pod siedzeniami. W ICE 2 są na pewno przy stoliku. W ICE 1 i dawnych skladach Metropolitan nie mam pojęcia, ale też muszą być.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum