W dniu 20.10.2011 nabyłem prawo do emerytury kolejowej(przepracowałem na PKP 31lat)
W związku z restruktyzacją przedsiębiorstwa i wynikającą z tego redukcją zatrudnienia zakład (Energetyka Kolejowa)rozwiązał ze mną umowę o prace za porozumieniem stron z dniem 17.12.2001.Do czasu osiągnięcia wieku emerytalnego (60 lat) przebywałem na zasiłku przedemerytalnym.Zakład pracy odmawia mi uznania prawa do korzystania z ulgi przejazdowej pomimo iż spełniam wszystkie warunki do nabycia takiej ulgi Czy słusznie?
stagie,
Czy przebywając na zasiłku przedemerytalnym byłeś uprawniony do kolejowych świadczeń przejazdowych? Jesli nie, to najprawdopodobnie pracodawca ma racje, nie przyznając Ci świadczenia przejazdowego.
1. Pracodawca wykupuje uprawnienia do ulgowych przjazdów dla:
- emerytów pobierających emeryturę, o ile maja łącznie co najmniej 15 lat pracy na kolei przed dniem ustania stosunku pracy u pracodawcy w związku z przejściem na emeryturę - tega warunku nie spełniasz.
2. 1.Emeryci i renciści pobierający emeryturę lub rentę oraz osoby pobierające świadczenie przedemerytalne na zasadach określonych w rozporządzeniu Rady Ministrów z dnia
22 lipca 1999 r. w sprawie ustalenia świadczeń przedemerytalnych dla osób zwolnionych z przyczyn dotyczących zakładu pracy z przedsiębiorstwa państwowego „Polskie Koleje Państwowe” objętego programem restrukturyzacji Polskich Kolei Państwowych (Dz. U. Nr 63, poz. 716) i rozporządzeniu Rady Ministrów z dnia 16 maja 2000 r. w sprawie ustalenia świadczeń przedemerytalnych dla osób zwolnionych z przyczyn dotyczących zakładu pracy z przedsiębiorstwa państwowego „Polskie Koleje Państwowe” objętego programem restrukturyzacji Polskich Kolei Państwowych (Dz. U. Nr 40, poz. 464) którzy byli uprawnieni do bezpłatnych i ulgowych przejazdów kolejami przed dniem wejścia w życie Układu, mają prawo do ulgowych świadczeń przejazdowych na zasadach określonych - czy świadczenie które pobierałeś (zasiłek przedemerytalny) jest określony w wyżej wymienionych rozporządzeniach? jeśli nie to jednak pracodawca ma racje.
O wyjaśnienie przepisów możesz napisać do Zwiąku Pracodawców Kolejowych. Powodzenia.
Jacek1-49, Zasady przejazdów dla pracowników, emerytów i rencistów oraz członków ich rodzin na rok 2012, określone są w załączniku nr. 3, § 2, ust.1, pkt. 4.
Witam. Obecnie jestem uczniem maturalnej klasy liceum i właścicielem ulgi przejazdowej 80% rodzina pracownika. Jak co roku, musiałem zapodać zaświadczenie ze szkoły o pobieraniu nauki do zakładu pracy mojej mamy. Generalnie planuję po liceum dalszą naukę (jak się uda, to studia na kierunku filologii), ale i tak, gdybym się dalej nie uczył, mam legitymację szkolną ważną do 30 września. Dopiero dzisiaj zauważyłem, iż na moim poświadczeniu kolejowym jest nadruk: "Ważność poświadczenia skrócono do dnia 31.08.2012", a zwrócę uwagę, że moja siostra (uczy się w gimnazjum) takiego nadruku nie ma. Może Wy wiecie o co chodzi? Z góry dzięki za odpowiedzi, pozdrawiam.
Jak się domyślam, dałeś zaświadczenie informujące, że jesteś uczniem szkoły średniej do końca wakacji (czyli do 31.08), stąd to skrócenie daty ważności.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum