Jasne to było po ostatniej "podwyżce". Dostali za 120 złotych od łebka spokojny sezon i okres wyborczy. Czy wtedy strata w wysokości 140 milionów nie byłaby wystarczającym powodem aby powiedzieć "nie"? A teraz 40 milionów jest? Wysyłanie na to spotkanie Pani Krawczyk już jest olewaniem samym w sobie. Gumiś świadomy tego pisał o tym braniu na plewy i nie dał się zwieść a Miętek przyjął te 120 złotych na klatę. Takie samo 120 w PR olał i pokazał "siłę" tylko w imię czego? Chyba tylko poklasku. Tak więc twierdzę, że 25 stycznia zajdzie Słońce bez żadnego wyniku w postaci podwyżek dla kolejarzy w IC. Tak twierdzę i mogę uzasadnić - z racji, że do 25 niedaleko to chyba warto poczekać na ten mini szczyt kolejowy.
Jedynym pozytywnym aspektem tych rozmów jest fakt większej i pozytywnej współpracy poszczególnych związków. Dobrze to wróży na przyszłość choć trzeba być czujnym bo ZZM i solidaruchy już nie raz dawały dowody, że 100% wiary w ich uczciwość i działania bez podtekstów to naiwność.
Daniel - nie używaj liczby mnogiej - "dajmy" - pisz za siebie i na swoja odpowiedzialność.
_________________ "Płynie się zawsze do źródeł pod prąd, z prądem płyną śmiecie"
Zbigniew Herbert
@Gumis:
Zawsze piszę za siebie i zawsze ponoszę odpowiedzialność za to co piszę. Pytanie: Czy jak 25go będą uzgodnienia w sprawie podwyżek to zrezygnujesz z podwyżki?
Może i nie mamy - znajdź mi uzasadnienie dla nie wyrażenie zgody na podwyżkę w aneksie do umowy o pracę w przypadku podwyżki wynagrodzenia gdzie pracownik świadomy tego, że nie wyrażenie zgody skutkuje wypowiedzeniem, będzie na tyle głupi, że tego nie podpisze. Umowa rozwiąże się z okresem wypowiedzenia. Znasz taki przypadek? To, że coś jest możliwe nie oznacza, że jest racjonalne. To miałem na myśli.
Do krzysia brakuje mi 450 złotych i chętnie taką podwyżkę podpiszę.
_________________ "Płynie się zawsze do źródeł pod prąd, z prądem płyną śmiecie"
Zbigniew Herbert
Znam dwa takie przypadki po lipcowych podwyżkach. W Zakładzie Południowym, nie rozwiązano z pracownikami umowy o pracę, pozostawiono im "stare warunki".
Gdybym nie znał takich przypadków nie pisałbym o nich. Nie wiem ile masz Ty ani Krzysiu. Znam za to wiele przypadków zaniżonych pracowników i wspólnie powinniśmy doprowadzać do wyrównań. Pisanie o ostatnich rozmowach w tonie szyderczym, nie pomaga nikomu a wręcz przeciwnie.
Oświadczenie o nieprzyjęciu umowy o pracę w części dotyczącej wynagrodzenia a złożenie rezygnacji z już posiadanego uposażenia winno wzbudzać refleksję o wyraźnej różnicy tych dwóch terminów.
Nawet u związkowca:))
Pracownik nie ma możliwości rezygnacji z podwyżki.
Ma! Wystarczy, że nie podpisze nowego dekretu-aneksu do umowy.
[ Dodano: 15-01-2012, 19:12 ]
Cytat:
Oświadczenie o nieprzyjęciu umowy o pracę w części dotyczącej wynagrodzenia a złożenie rezygnacji z już posiadanego uposażenia winno wzbudzać refleksję
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum