Ładowanie strony... proszę czekać!

Jeśli strona nie chce się załadować kliknij Tutaj

FORUM@INFOKOLEJ.PL   INFOKOLEJ.PL   WERSJA MOBILNA   WYSZUKIWARKA   FB.COM/INFOKOLEJ

Poprzedni temat :: Następny temat
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3 ... 12, 13, 14 ... 38, 39, 40  Następny
Rekrutacja na konduktorów PKP IC
Autor Wiadomość

Horror Płeć:Mężczyzna
Przyjaciel

PostWysłany: 05-02-2012, 23:05    Odpowiedz z cytatem

Proponuje przeczytac post nr 1.

leszo Płeć:Mężczyzna
Użytkownik

PostWysłany: 05-02-2012, 23:14    Odpowiedz z cytatem

post numer 1 stanowi o naborze na konduktora w miastach innych niż kraków.
Do horror
jeśli śledzisz wszystkie posty w temacie, to ludzie piszą ,że końcem stycznia mają rozmowy kwalifikacyjne w krakowie, więc może jest/była rekrutacjia....
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość

Przyjaciel

PostWysłany: 05-02-2012, 23:21    Odpowiedz z cytatem

mamy luty. rekrutacja byla. rozmowy zaczynaja sie po zakonczonym procesie rekrutacyjnym.
ponowna rekrutacja byla 22.12.2011 roku i to tej rekrutacji dotyczy watek.
Jest juz po. Zrobione listy glowne i rezerwowe kandydatow gdyby ktos nie przeszedl badan lekarskich.
Wiec skladanie dokumentow teraz mija sie z celem na 99%.

Użytkownik

PostWysłany: 05-02-2012, 23:29    Odpowiedz z cytatem

do horror
dorabiam jako ankieter, ministerstow infrastruktury dwa razy do roku organizuje badanie taryfy - asystuje konduktorom przy sprawdzaniu biletów i zapisuje trasy i wartości.
Jeździłem już trzy razy (akcje) i konduktorów młodych t,j . przed 30 - tym rokiem życia widziałem 2 (słownie dwóch) w tym paradoksalnie jedna dziewczyna z ic młodziutka już nie pracuje tylko dorabia na stewardach na meczu (takie zbieg okoliczności, ja dorabiam na ochronie to ją poznałem)
Rozmumiem ,że obecnie w polsce stała pewna praca=znajmości, ale czy aż takie kokosy zarabia konduktor? Rozumiem dodatki, nadgodziny za spóźniony pociąg ale... jeden konduktor mówił,że zarabiają na początek 2200zł bez doatków za sprzedaż biletów.Kier. pociągu ma więcej, napewno więcej niż 10zł/godzina netto (pewne informacje).
Co do wieku konduktorów - taż pracy średnio ponad 20 lat, wiek od 50 w górę,niedowidzą,niedosłyszą.
Ja się pytam gdzie ci młodzi...... jak ktoś jest kompetentny pisać!
Powrót do góry

Przyjaciel

PostWysłany: 05-02-2012, 23:37    Odpowiedz z cytatem

Milo ze zasugerowales mi brak kompetencji:) przepraszam, ale na podstawie czego?? Smile

Nie mam pojecia gdzie sa mlodzi konduktorzy. Skoro nie bylo rekrutacji od 2007 roku to byc moze sa na trasach na ktorych Ciebie nie ma?

Stala pewna praca wcale nie oznacza znajomosci. Wsrod osob z ktorymi sie szkole NIKT nie dostal tej pracy (maszynisty) po znajomosci.
Ale ok, wiem jak bywa. Tylko ze nie zawsze. Uogolnianie zawsze jest dla kogos krzywdzace.

Nie pisze tego zeby polemizowac czy klocic sie. Stwierdzam fakty tak jak je widze i znam.
Nie pisze o czyms czego nie wiem.
Tylko ze robi sie nam Off Topic.
Odpowiadajac na Twoje pierwsze pytanie.. rekrutacja sie skonczyla.
Kiedy bedzie nastepna nie mam pojecia.
Ale warto, naprawde warto sprawdzac strone ogloszen IC...bo spodziewam sie ze ruszyla wymiana ludzi i beda kolejne rekrutacje.
Poki co ide spac.

Użytkownik

PostWysłany: 05-02-2012, 23:43    Odpowiedz z cytatem

Pisząc o braku kompetencji kieruje do tych, którzy chcieli by wtrącać trzy grosze i powstanie swoisty off topic a nie konkretna polemika
Horror-ze ale czy ta zakończona rekrutacja tyczyła się mi.in poznania czy również krakowa?
Co do moich tras ic kraków - warszawa, pośpieszny przemyśl - kołobrzeg, wybrane odcinki typu kraków - katowice... Ni spotkałem nigdy dwa razy tego samego konduktora/konduktorki i nigdy nie były to osoby młode, w zasadzie mają dzieci w moim wieku...
Dziękuję za sugestię złoże podanie w krakowie może oddzwonią jak tweirdzisz ,że zaczną zatrudniać.
A napisz - horrorze czy jeżeli /Ci wiadomo czasy mieszkań komunalnych/ służbowych itp. to już historia? pozdrawiam

[ Dodano: 05-02-2012, 23:46 ]
a co do maszynisty to nie trzeba mieć znajomości. Praca ciężka brak snu i oczy można wypatrzeć. Pewnie mówi Ci coś ten projekt p.t. KOLEJ NA KOLEJ?
Zarobki w granicach 3500 netto +plus przywileje pracownicze ale o tym się nie mówi. 1400 to oficjalny dochód ( i byli na tyle beszczelni,żeby wyjść na tory) dodatki, premie itp. czynią tą kwotę do 3500zł jak pisałem.
Powrót do góry

witja Płeć:Mężczyzna
Przyjaciel

PostWysłany: 06-02-2012, 09:18    Odpowiedz z cytatem

leszo napisał/a:
Jeździłem już trzy razy (akcje) i konduktorów młodych t,j . przed 30 - tym rokiem życia widziałem 2 (słownie dwóch)

Wszystko zależy od sekcji, z jakiej byli konduktorzy, z którymi jechałeś. Są takie miejsca, gdzie faktycznie naboru nie było już wiele lat. Natomiast w większych sekcjach, gdzie przed 2009 rokiem były drużyny IC, jest trochę osób w młodym wieku. W 2008 roku było trochę przyjęć do Warszawy, Krakowa, Katowic czy Wrocławia. Obecnie - jak można przeczytać w tym wątku - przeprowadzona została rekrutacja między innymi właśnie w Krakowie, z tego co wiem już jest po rozmowach.

Cytat:
Kier. pociągu ma więcej, napewno więcej niż 10zł/godzina netto (pewne informacje).

Pierwszy raz widzę, żeby ktoś podawał stawkę drużyn IC w kwocie "na godzinę". Jest stała podstawa, do tego różnego rodzaju delegacje, premie, itd. Jak to wszystko dodasz i podzielisz przez liczbę godzin w etacie to faktycznie wyjdzie ponad 10 zł/h. Tylko, że np. przy etacie 168 godzin, gdyby stawka wynosiła 10 zł/h, to kwota 1680 zł za taką pracę nie byłaby za ciekawa...

Cytat:
Co do wieku konduktorów - taż pracy średnio ponad 20 lat, wiek od 50 w górę,niedowidzą,niedosłyszą.
Ja się pytam gdzie ci młodzi...... jak ktoś jest kompetentny pisać!

Teraz to obrażasz drużyny. Jakby ktoś niedowidział czy niedosłyszał, to nie jeździłby za konduktora, bo by nie przeszedł badań - proste. Poza tym - ciekawe czy tak samo byś mówił mając powiedzmy 55 lat...

Cytat:
czasy mieszkań komunalnych/ służbowych itp. to już historia?

Nie historia, ale warunki ich przyznawania nie są już takie jak kiedyś.
Powrót do góry

Użytkownik

PostWysłany: 06-02-2012, 09:51    Odpowiedz z cytatem

Witja
Dziękuję za odpowiedź.
Z tym krakowem dziś pojadę specjalnie na rondo mogilskie spytac o robotę. Jakby co zostawię cv, może zadzwonią za 5 lat....
Co do wynagrodzeń: siedziałem w przedziale służbowym razem z drużyną pokładową i była okazja porozmawiać.
Kierownik składu, pan z 23 letnim stażem pracy mówił, że zatrudniają ludzi do zapowiadania pociągów na zlecenie za 10 zł/netto zlecenie i on się śmiał ,że to małe wynagrodzenie w stosunku do niego.Nie wymagam,żeby ludzie mówili mi ile zarabiają,a nawet jakbym to wiedział, to bym nie napisał tak publicznie....
Nawiasem pisząc jeśli stawka 1680zł na 1.0 z umową o prace to stawka "nieciekawa" jak za taką pracę, to kolejarze się cenią.Dla przykładu licencjonowany ochroniarz (należy zinwestować ok. 2 tysiące na kurs i zdać państwowy egzamin) pracujący w konwoju wartości pieniężnych ma 10 zł netto/godzina na umowę zlecenie, tzw. grupa interwencyjna, gdzie normalnie gonisz złodzieja jest 7-8zł netto/h umowa zlecenie.
Jak nie "pasi" taka praca istnieje możliwość pracy na produkcji za góra 1700zł netto i to czasem po kilku latach.
Także pisząc,że 1680zł jest stawką "na dzień dobry" nieciekawą to jest to ogólnie lekko ironiczne choć z tego wynika prawdziwe twierdzenie. A jak ma się to do tego,że firma jest bankrutem. ludzie którzy jeżdżą pociągiem często zarabiają minimum ustawowe? Tak wygląda polska, ktoś napisze to dołącz do nas i naszej pracy. Pewnie chciałbym.... Crying or Very sad
Nie obrażam drużyn, dlaczego konduktorkę, która sama okazywała mi bilety, żebym przeczytał cyferki na dole mam pisać ,że ma sokoli wzrok?A żeby był to jeden przypadek.... O faktach się nie dyskutuje,że szkoda,że kolej prowadzi politykę trzymania takich ludzi w pracy w nieskończoność, zwłaszcza,że są oni "drożsi" w utrzymaniu niż nowozatrudniony,choćby ze względu na wysługę lat...
Piszesz, w związku z mieszkaniami...."Nie historia, ale warunki ich przyznawania nie są już takie jak kiedyś"
Czyli od kiedy nastapiła radykalna zmiana polityki w tym zakresie? Dzięki
Powrót do góry

gumis Płeć:Mężczyzna
Przyjaciel

PostWysłany: 06-02-2012, 10:45    Odpowiedz z cytatem

leszo napisał/a:
Witja
... O faktach się nie dyskutuje,że szkoda,że kolej prowadzi politykę trzymania takich ludzi w pracy w nieskończoność, zwłaszcza,że są oni "drożsi" w utrzymaniu niż nowozatrudniony,choćby ze względu na wysługę lat...

Daleko zajdziesz z takim poglądem - jak jeszcze zapiszesz się do ZZM i PO to będzie z ciebie dobry materiał. Tylko na co? Mam nadzieję, że nie dostaniesz pracy w IC.
Szkoda dalej dla ciebie męczyć klawiaturę

Użytkownik

PostWysłany: 06-02-2012, 10:50    Odpowiedz z cytatem

A ja mam nadzieję,że się dostanę, bo każdy ma prawo iść gdzie będzie mu lepiej. Niestety nie posiadam pleców z tzw. betonu pkp, więc nadzieja póki co nie kosztuje i zostaje zawsze i każdemu...
A co do męczenia klawiatury, tak samo jej szkoda na mnie jak na Ciebie.
P.S.
Czym tak bardzo się naraziłem????
Powrót do góry

Przyjaciel

PostWysłany: 06-02-2012, 11:30    Odpowiedz z cytatem

leszo napisał/a:
Nawiasem pisząc jeśli stawka 1680zł na 1.0 z umową o prace to stawka "nieciekawa" jak za taką pracę, to kolejarze się cenią.

Za taką pracę, to znaczy za jaką? Uważasz, że kierownik podczas swojej pracy jeździ sobie dla zabawy pociągiem i ogląda widoki popijając przy tym kawkę?

Cytat:
Czym tak bardzo się naraziłem????

Naprawdę nie widzisz czym?
Powrót do góry

Lcris Płeć:Mężczyzna
Użytkownik

PostWysłany: 06-02-2012, 16:50   Praca jako konduktor w IC Odpowiedz z cytatem

Chciałbym się dowiedzieć co jest potrzebne i jakie są określone wymagania aby móc startować na konduktora ? Czy wszelkie dokumenty jakie są potrzebne można złożyć drogą elektroniczną czy trzeba osobiście się stawić w jakimś większym dworcu PKP (najbliżej mam do Bielska Białej i Katowic bo mieszkam pośrodku, a sama praca interesowałaby mnie właśnie w tych okolicach bądź w okolicach trójmiasta bo też mam taką możliwość) ? Jak wyglądają poszczególne etapy rekrutacji ? I jeszcze takie dwa pytanka kiedy byłaby najbliższa rekrutacja ? i czy to że obecnie studiuję niestacjonarnie byłoby jakąś przeszkodą w podjęciu pracy konduktora ?
Powrót do góry

Użytkownik

PostWysłany: 06-02-2012, 17:01    Odpowiedz z cytatem

do Witja
Za taką pracę, to znaczy za jaką? Uważasz, że kierownik podczas swojej pracy jeździ sobie dla zabawy pociągiem i ogląda widoki popijając przy tym kawkę?
A czy ochroniarz w konwoju jeździ dla zabawy? Pracownik w drukarni pracuje dla zabicia czasu? Czy listonosz roznosi przesyłki z nudów? Tyle,że konduktor nie podejmie się swojej doli poniżej pewnej kwoty, inni to już mogą,Nie wiem Witja czy jesteś jakkolwiek związana z koleją,ale takimi argumentami ni dojdziemy do niczego, a moderator może przerzucić temat gdzie indziej,,,,
Sama praca rewidenta taboru kolejowego - jeśli kto wypadnie przez otwarte drzwi podczas biegu pociągu - jego wina, natomiast sprawdzenie,czy ktoś "legalnie" siedzi w klasie pierwszej? Jeżeli miało by to doprowadzić do wykolejenia pociągu, to rzeczywiście za wykonywanie w głównej mierze takich czynności sł€zbowych to tylko za ponad 2 tysiące.....
Tak kawę z Warsu ma darmową a jak sprawdzi bilety bynajmniej nie chodzi po składzie i nie dorabia jako ochroniarz tylko właśnie pije kawę... A czy ogląda widoki za oknem.Być może dłubie nawet w nosie ale nikogo na tym nie złapałem Śmiech
Co do naboru był wirtualny przez Warszawę. Planują zatrudnić 10 osób, więc składanie podań i oczekiwanie na pracę polecam każdemu kto wierzy w cuda. Generalnie stała pewna praca powyżej 2 tysiące=znajomości nie tylko na kolei....
Doprawdy nadal nie wiem czym się naraziłem? Wychwalać pracy konduktora który nie robi za czapkę gruszek wszakże nie będę...
Powrót do góry

Przyjaciel

PostWysłany: 06-02-2012, 18:57    Odpowiedz z cytatem

leszo napisał/a:
Czy listonosz roznosi przesyłki z nudów?

Skoro porównujesz pracę listonosza czy ochroniarza do pracy kierownika pociągu, to powiedz mi w takim razie dlaczego listonoszem możesz zostać na zasadzie "dzisiaj idziesz na rozmowę kwalifikacyjną, jutro jesteś listonoszem" a na kierownika to jednak trochę szkoleń i egzaminów potrzeba.

Cytat:
sprawdzenie,czy ktoś "legalnie" siedzi w klasie pierwszej? Jeżeli miało by to doprowadzić do wykolejenia pociągu, to rzeczywiście za wykonywanie w głównej mierze takich czynności sł€zbowych to tylko za ponad 2 tysiące.....

Widać, że nie masz zielonego pojęcia o tej pracy, a się wypowiadasz. Kilka dni jazdy na zasadzie spisywania biletów od stacji początkowej do końcowej i z powrotem to jednak trochę mało, żebyś wiedział jak to od środka wygląda i na czym polegają wszystkie obowiązki kierownika pociągu.
Powrót do góry

EP07Budyn Płeć:Mężczyzna
Użytkownik

PostWysłany: 06-02-2012, 19:39    Odpowiedz z cytatem

Ale po co się rozpisywać Question Gość @leszo to chyba typowy TROLL mający za zadanie posiać troszkę fermentu. Czytając Jego posty uważam że jest ZIELONY do szpiku kości i nic tego nie zmieni.

A już porównanie @leszo do członka ZZM-u po prostu mnie rozwaliło. @gumiś - na prawdę jesteś beznadziejny chłopie. Nic dodać i nic ująć. Ale jedną przyznam Ci rację - nie wyobrażam sobie @leszo w swoim kręgu i też mam nadzieję że ten Gość nigdy, NIGDY, nie znajdzie pracy na kolei. A napis OCHRONA noszą na plecach i klapie nawet emeryci dorabiający sobie gdzie tylko mogą, również kolejowi emeryci.

Strona 13 z 40 Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3 ... 12, 13, 14 ... 38, 39, 40  Następny
Odpowiedz do tematu