To dobrze, że Olsztyn zakupuje nowe EZT. Niech Warm-Maz. się rozwija. Startowali do 7 cudów natury (sam głosowałem) i co ? Jakby wygrali to byłoby więcej turystów i...wstydu.
W końcu turysta np. z Brazylii wysiądzie w takiej Wa-wie i jakoś dojedzie do Olsztyna, a dalej co ? pociągi w agonii, tory w jeszcze gorszym stanie. Pozostaną mu buty lub marszrutki...
Sam mam wielu znajomych w rejonie Szczytna, Giżycka i cholera mnie bierze, bo wszędzie zaniedbanie. Elektryfikować i modernizować linię z Olsztyna do Szyman i tam puścić te EZT. Będzie to wizytówka dla całego regionu. Tylko niech ktoś mnie poinformuje jakie samoloty startują i lądują na Szymanach ? Są jakieś międzynarodowe ?
(Wtedy to Kraków będzie "w tyle", bo linię do lotniska w Balicach od stacji w Mydlnikach mamy nie zelektryfikowaną)
gryff -Usunięty- Gość
Wysłany: 18-11-2011, 11:31
NS Wiesz prawda jest taka że EZT nigdy nie pojadą do Szczytna czy też Szyman ,ta linia jest właśnie w trakcie modernizacji ze środków RPO ale nie jest elektryfikowana ,po zakończeniu modernizacji prędkość na tej lini wyniesie max do 110 km/h ,mało mówi się o tym w mediach nawet lokalnych a jeszcze mniej o lotnisku którego data otwarcia teraz to już przestała być znana ,więc wychodzi na to że linia kolejowa do Szyman bedzie zmodernizowana a Port Lotniczy "Mazury" nie będzie jeszcze czynny .takie jaja mogą być tylko u nas EZT z taką pojemnością pewnie będzie śmigał na lini Olsztyn-Bydgoszcz lub Olsztyn -Elbląg do Ełku też nie pojedzie bo w Korszach kończy se drut
Jeśli jego malowanie będzie podobne do tego, które mają szynobusy i wagony doczepne WiM, to będzie to chyba jeden z najładniejszych kursujących po Polsce pociągów.
_________________ Tu stacja Katowice (...), proszę zachować ostrożność przy wjeździe pociągu w peron.
Malowanie które wyrażnie odzwierciedla przynależność do regionu ,super pomysł a to że akurat wagon ten kursował na IR to tylko daje reklamę dla województwa którego jestem mieszkańcem,tak trzymać
Ale czyja to inicjatywa?
1. Województwo dało kasę na remont?
2. PR wpadło na taki pomysł, tylko dlaczego akurat w WM?
3. Inne, które nie wymieniłem.
gryff -Usunięty- Gość
Wysłany: 23-02-2012, 22:47
Nie mam pojęcia czyja to inicjatywa ale od kiedy WM otrzymało pierwsze szynobusy w 2004 roku były już w takim malowaniu a że do SA 106 był doczpiany wagon stąd otrzymał też takie malowanie dziś wszystkie szynobusy również SA-133 są w identycznym malowaniu inne województwa niech biorą przykład
Czy ktoś już widział jak wygląda nowy ezt dla Warmii i Mazur? Za 2 miesiące pociąg powinien wyjechać na tory, a na pewno musi jeszcze przejść jakieś testy?
_________________ Tu stacja Katowice (...), proszę zachować ostrożność przy wjeździe pociągu w peron.
Ale po co. w Stadlerach GTW jeżdżących w UBB też jest po jednej parze na człon i jakoś problemu nie ma, coć wiele osób podróżuje tam z rowerami. A i tu i tam jest rejon turystyczny.
Współczuję Wam Elfa. Tak wygląda "nowa jakość" Pesy po wyprodukowaniu kilkudziesięciu EZTów:
Cytat:
Wczoraj rozmawiałem z mechanikiem PR-ów z Olsztyna. Opowiadał, że ten Elf to największy szajs (oczywiście piszę bardziej kulturalnie) jaki mogliśmy kupić. Ostatnio gdy prowadził EN62 do Iławy na stacji w Ostródzie EZT nagle się wyłączył - komputer padł, pantografy się opuściły a hamulce zakleszczyły blokując szlak na 3-4 godziny. Po bliżej nieokreślonym czasie na stacje wpadła grupa pracowników PESA Bydgoszcz i próbowali naprawić to ustrojstwo. W końcu odjechał ale następnego dnia rano w Iławie doszło do tej samej sytuacji. Nic dodać nic ująć.
[ Dodano: 23-12-2012, 20:10 ]
To samo źródło, kilka postów dalej:
Cytat:
Dodam wam jeszcze tylko, że u mnie na stacji wczoraj były problemy z zamknięciem drzwi oraz przyciemnieniem reflektorów. Wjechał na stację oślepiając wszystkich przy okazji. Mechanicy boją się nim jechać po rozjazdach z największą dozwoloną prędkością. To jest po prostu cyrk. Frekwencja godna także nowoczesnego EZT-a. Równie dobrze można by wozić tych ludzi busikiem A i wiadomość z ostatniej chwili: dziś rano komputer uznał, że skład jedzie 160 km/h a tak naprawdę stał w Iławskich peronach.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum