Od 1 kwietnia kursy Expresu „Małopolska” z Gdyni do i z Przemyśla zostaną skrócone do stacji Kraków Płaszów.
W zamian na odcinku pomiędzy Krakowem i Przemyślem będzie kursował nowy pociąg TLK „Podkarpacie”.
Godziny odjazdu i przyjazdu obu pociągów (w obu kierunkach) będą zsynchronizowane na stacji Kraków Główny , aby zapewnić pasażerom do godną przesiadkę.
Pułtuś -Usunięty- Gość
Wysłany: 22-03-2012, 18:47
Bez sensu Łatwiej byłoby na odc. Przemysl-Krakow w godzinach Ex Małopolska (TLK Podkarpacie) uruchomic TLK ktory od Krakowa jechałby jako TLK Warmia (trzeba by o okolo 30 minut zmienic godziny kursowania). Tak moim zdaniem byloby najlepiej.
Sa tez dobre strony - przybędzie jeden pociag TLK. Brakowalo pociagu pospiesznego odkad pociag Gdynia-Przemysl skrocono do Krakowa i byla dziura w TLKach od Krakowa na wschod od ok. 16:20 do 20:20. Kazdy TLK na E30 jest obecnie na wage złota, ze wzgledu na modernizacje.
Czy ta zmiana ze skróceniem trasy "Małpolski" jest czasowa, czy definitywnie koniec tego połączenia z Przemyślem? Wydaje się, że "Małpa" przez lata zdobyła stałych pasażerów i relacja wydawała pewna na kolejne lata, ale być może popularność i zapełnienie odcinka Kraków - Przemyśl spadło i stąd rezygnacja z jazdy do Przemyśla?
wiem że nie jest dodatkowa ale do tej pory na całej trasie jechał jeden skład a teraz będzie Edyta i później normalnie Ex Małopolska a ja to rozumuje cały czas jako jeden skład bo w końcu będą one skomunikowane
fakt nie było ich jeszcze na podkarpaciu ale z całym szacunkiem bardziej podoba mi się jeszcze aktualna wersja
W sobotę 31 marca EX pojedzie ostatni raz do Przemyśla to będzie pożegnanie, rano w niedzielę będzie wracał do Gdyni a wieczorkiem jego miejsce już zajmie TLK-a.
czyli ostatni raz na podparpackich torach Małopolska pojawi się w sobotę rano, trzeba będzie się wybrać z drugiej strony sama nazwa Ex zobowiązuje żeby zaczynał on w Małopolsce a nie Podkarpaciu )
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum