Dworce są w centrum, to prawda, ale popatrz ile masz zapasu czasowego. Miałem okazje pracować w Jasionce przez parę dni, widziałem jaki przekrój samochodów podjeżdżał na parking. Ogólnie można powiedzieć, że od Popradu (SK) do Biłgoraja i od Przemyśla po Tarnów. Pomijając sporą grupę wylatujących do Irlandii lub Wielkiej Brytanii, pozostali zasilali kursy do Warszawy, Katowic/Gdańska. Podobnie może być w Gdańsku, przeznaczając 2 godziny na dojazd okazuje się, że w 7 godzin masz podróż z Przemyśla do Kołobrzegu.
Co do kupowania biletów, faktycznie nie jest łatwo, na marzec nie ma już nic, ale to pokazuje jakie jest zainteresowanie, a to może się przełożyć na zwiększenie ilości miejsc w samolocie.
Jest też wariant 2 - linie autobusowe Podkarpacie-Warszawa i dalej Warszawa-reszta Polski. Celowo piszę autobusowe, bo trudno nazwać firmę obsługującą Mercedesami Travgeo 12 i 13 metrowymi busiarzem. Standardowy czas Rzeszów-Warszawa to 4,5 godziny, licząc korki 5h. Więc nieco mniej komfortowe warunki niż w pociągu, mamy zrekompensowane klimatyzację i w miarę wygodnymi fotelami, no i co oczywiste można wziąć ze sobą jakiś bagaż.
Chcę tymi przykładami pokazać, że kolej musi się bardziej postarać niż tylko uruchamiając pociąg. Trzeba zaoferować coś więcej.
patrzę właśnie na rozkład-pkp.pl i widzę że 1go kwietnia jeszcze widnieje Małopolska z Przemyśla, dopiero 2go jest już tlk podkarpacie... błąd na stronie czy rzeczywiście 1go jeszcze ostatni raz Małpa pojedzie ?
Panie i Panowie pomozcie bo ja tu czegos nie rozumiem . Ekspress Malopolska ostatni raz z naszego pieknego Podkarpacia wyjezdza 1 kwietnia ? Pytam bo doniesiono mi ze na dworcu w Rzeszowie na tablicy z rozkladem waznym od 1.04 - 31.05 ten pociag wciaz wisi ?
Od 1 kwietnia zaczął obowiązywać nowy rozkład jazdy PKP Intercity. Wśród „nowości” pojawił się pociąg TLK „Podkarpacie”, który połączy Przemyśl z Krakowem.
Uruchomienie połączenia było konieczne ze względu na zapewnienie ciągłości trasy Expressu „Małopolska”, który od 1 kwietnia kursuje tylko na trasie Trójmiasto – Kraków Płaszów. Powodem skrócenia kursu są prace modernizacyjne prowadzone przez PKP Polskie Linie Kolejowe na odcinku Kraków – Przemyśl. W związku z tym, aby nie stracić klientów, IC uruchomiło pociąg TLK „Podkarpacie”.
Poniżej przedstawiamy rozkład jazdy obu pociągów:
Na trasie Gdynia – Kraków, Kraków – Przemyśl
EX 5310 „Małopolska” - Gdynia Główna (8.37) - Kraków Główny (przyjazd 18.34, 18.39 odjazd) - Kraków Płaszów (18.47
TLK 33105 „Podkarpacie” – Kraków Główny (18.50) - Kraków Płaszów (przyjazd 18.57, 18.58 odjazd) – Przemyśl Główny (23.18)
Na trasie: Przemyśl – Kraków, Kraków – Gdynia
TLK 33106 „Podkarpacie” – Przemyśl Główny (6.20) – Kraków Płaszów (przyjazd 10.50, odjazd 10.52) – Kraków Główny (11.00)
EX 3510 „Małopolska” – Kraków Płaszów (11.07) – Kraków Główny (przyjazd 11.15, 11.20 odjazd) – Gdynia Główna (21.21).
Rozkład jazdy „Podkarpacia” został przygotowany w taki sposób, aby pasażerowie udający się „do” lub „z” Przemyśla mogli bez problemu się przesiąść. Cena biletu w pociągu TLK na trasie Kraków Płaszów – Przemyśl i Przemyśl – Kraków Płaszów wynosi 40 zł (w 2. klasie). Dodatkowo, mimo zmian w dalszym ciągu pasażerowie będą mogli korzystać z biletu rewelacyjnego na odcinku Warszawa – Gdynia.
Jak informuje biuro prasowe PKP Intercity obecny rozkład jazdy obu pociągów będzie obowiązywał do końca maja. Nie wiadomo natomiast co będzie po 1 czerwca.
ja to nie rozumie powodów dla których kursuje to podkarpacie,a nie małopolska,bo mówi się ,że spowodowane to jest modernizacją torów,ale przecież i tak w zamian za małopolske jedzie pociąg,co innego gdyby całkiem był odwołany,a tu i tak i tak jedzie
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum