Wczorajszy RE Warta relacji Poznań - Warszawa - Lublin ,którym jechałem od Wrześni do Warszawy , skład ciągnął byk. Pierwsze trzy wagony były to malrborasy ,czwarty zaś w niebieskich barwach Interregio ,a piąty stara zielona dwójeczka z kwadratowymi okienkami . Frekwencja byla na około 75% z wyjątkiem pierwszego wagony za lokomotywą , w którym tez było gdzie było nas 21 osób. Widać ,że Szczekociny i katastrofa zrobiły swoje , ludzie boja się wagonów za lokami..
Sobotnia Warta od Warszawy Wschodniej miała 20 minut opoznienia, czekala na opozniony z Łodzi, do Lublina dotarła +35. Opoznienie Warty spowodowało w Lublinie opóźnienie Regio do Chełma (+20) do którego jak zwykle kilkadziesiąt osób sie przesiadło
miko frustratus -Usunięty- Gość
Wysłany: 15-05-2012, 10:48
Wczorajsza podroz IR Gubalowka z Warszawy do Krakowa w obie strony punktualny.
Podroz tam; 2 jednostk,i frekwa w pierwszej zenujaca; 17 osob.
Z powrotem znacznie lepsza frekwencja cos ponad 50-60%.
Ciekawostka, przynajmniej dla mnie, w obie strony wymiana maszynistow w Idzikowicach. Czy to normalne, ze sklad sie zatrzymuje,maszynisci sobie lataja po torach i w ogole gitara gra? Wie ktos, czy to standradowa procedura, czy taka off record?
miko frustratus, tak wymiana maszynistów w idzikowicach to jak najbardziej standard,tak jest planowo i w służbowym rozkładzie jest uwzględniony na to postój
miko frustratus -Usunięty- Gość
Wysłany: 15-05-2012, 19:17
Dziekuje. Moja watpliwosc budzi tylko takie latanie po torach. Niby nic nie powinno tam przejezdzac, ale to troche wyglada niepowazne takie przebieganie po torach i wdrapywanie sie pana przy tuszy na wysokie schody. Nie jest latwo:-)
17.05.2012r. IR Piast do Warszawy na czterech wagonach, wśród nich jeden wagon RE (ale ten "udawany"). Frekwencja od Wrocławia - 50%, 100% przekroczone w Katowicach.
Zdecydowanie za mało wagonów. Ludzie się nie miescili. Dziwią mnie te dysproporcje. Bo na drugiej brygadzie Portowca codziennie jeździ 7 wagonów, a na tej tylko cztery. To zdecydowanie za mało. Skład zestawia PR Poznań (obieg z iR Merkury), czyżby mieli tam problem z tym, aby dopasować to tak, aby obie brygady miały po 5-6 wagonów?
Zeszłotygodniowa Mewa z 11.05.2012 z Warszawy:
ET22+Az+Az+Az+Az+Az+162A
Frekwencja bardzo dobra. Dobrze, że w weekend dwukrotnie wydłużają skład, bo bardzo dużo ludzi jeździ. Ale w tygodniu skład bardzo często wozi powietrze, tak, że starczyłyby spokojnie 2-3 wagony. Ogólnie to winne jest zapewnie to, że pomimo, że dawniej iR/Re były bardzo tanie, to teraz przejazd nim ze Szczecina do Wawy kosztuje 2,- wiecej niż w TLK.
Ciekawie to wyglądało, bo pierwsze dwa wagony zielone, następne dwa czerwone i ostatnie dwa czerwone w malowaniu Malboro. Ciekawi mnie tylko, gdzie znowu podziała się reszta Malborasów. I że akurat jedyny który jechał, to był ten w którym nigdy nie działa internet.
dziwna sprawa z Barbakanem,sprawdzałem połączenie na lipiec i wogóle go nie ma w relacji do Szczecina,natomiast w powrotnej jest.Wie ktoś coś na ten temat?
Piątek, 18 maja:
1. IR "Prosna" z Wrocławia do Chełma to jedna jednostka EN57-1047 z PR Wrocław. Stan tej jednostki to jedna wielka tragedia, nie wiem czy naprawdę nie można było dać czegoś lepszego na ponad 630 km. Siedzenia twarde, prawdopodobnie to plastik obity dermą, rzucało tym pociągiem na wszystkie strony. Frekwencja natomiast bardzo dobra, od centralnego ponad 100%. Ogólnie jak się patrzyło na ten pociąg to jeden obraz nędzy i rozpaczy. Rozumiem, że puszczenie wagonów znacznie podniosłoby koszty ale na litość, nie można skazywać ludzi na podróż w takich warunkach. Na pewno PR Wrocław ma na swoim składzie znacznie lepsze EZT.
2. IR "Matejko"do Krakowa. 6 wagonów, większość w malowaniu PR, w przedziałami 6-miejscowymi. Frekwencja grubo, grubo ponad 100%, w dwóch wagonach dosłownie ludzi upychano do wagonów, żeby się zmieścili. Nie wiem jak wsiedli podróżni na zachodnim.
3. IR "Flisak" EN57-695 do Bydgoszczy z PR Bydgoszcz. Jednostka po modernie, czysto, ładne siedzenia. Frekwencja w granicach 60-70%, ogólnie podróż tych osób na pewno przebiegała przyjemniej niż tych z "Prosny".
Jak sie czyta takie rzeczy o piatkowych podrozach, to naprawde odechciewa sie wszystkiego. 6 wagonow za malo? To dawac 8, 10 czy 12 i nie pitolic o brutto, bo takie tlumy chyba finansowo domkna taki przejazd. Najgorsze wagony bylyby blogoslawienstwem, zamiast takich zalosnych scen.
Jako jedyny z calej szkoly odwiozlem dziecko na zielona szkole do Zawoi pociagiem. ( i busem od Krakowa, niestety tez) Start mielismy porownywalny ok 7 rano. My bylismy w Zawoi przed 14, autokar z reszta klasy o 18! ( dzieciarnia czekala pod szkola 2,5 godz, bo cos tam, cos tam z papierami.)
Podroz do Kraka kibelkiem, jak pisalem wczesniej 17 osob na sklad i ok, no moze oprocz tego, ze konduktor oberwal ode mnie za to, ze wzial oplate za wystawienie biletu a wystawial bilet bo @#$!^ Dworzec Zachodni przewidzial o 6.30 jedna kasjerke na dziki tlum. Bylem pol godziny przed odjazdem, ale za malo, wie zostalem ukarany. Uprzedzam pytanie o bilet przed internet, nie dalo sie bo mialem RegioKarnet.
Powrot mial byc w piatek, ale podziekowalem. Na EIC byloby za drogo a TLK czy IKibel nie usmiechal mi sie z powodow jak wyzej z opowiesci pawela.
I tu z pocalowaniem reki wzialbym pociag z miejscowka nawet za 5 zlotych, ale jak w innym watku jest to trzepane, mikole w wiekszosci maja taki pomysl w niskim powazaniu.
Przez te dzikie tlumy, ja zostalem w domu, dizecka nie odebralem, tylko kiblowalo nascie godzin w gownianym autokarze. A kolejarze maja ujemne statystyki, bo niezaleznie od tego, czy miejscowki sa dobre czy zle, potrzebny jest wysilek, zeby udostepnic odpowiednia ilosc wagonow.
Ot, c'est la vie ( mikolskie)
Od Poznania całkiem ładna frekwencja, w granicach 70%, która stopniowo się zwiększała (najwięcej ludzi dosiadło się w Ostrowie Wlkp, Kępnie i Lublińcu). Od Katowic frekwencja nie przekraczała 20%, puste przedziały, i taryfa REGIO, która nic nie pomogła. Ogólnie zestawienie dopasowane do potrzeby.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum