Wysłany: 20-05-2012, 18:01 Moja pożegnalna podróż do Wisły Głębce z PR
Moja pożegnalna podróż pociągiem spółki Przewozy Regionalne do Wisły Głębce w dniu 18.05.2012.
Od dnia 1 czerwca 2012 linia zostaje całkowice przejęta przez Koleje Śląskie.
Skład był zestawiony z 2 EZT tj. EN57-1680+EN57-1725 (siedzenia plastikowe).
Film był kręcony z okna pociągu na odcinku Goleszów - Wisła Głębce.
Jest to 100% trasy!!!
Standardowo zdjęcia, filmy robi się aby coś co chcemy uwiecznić było w środkowej części zdjęcia, filmu. Jednak przy słonecznej pogodzie jest problem, bo o ile oczy się dostosowują do jasności obrazu to obiektyw też, ale jak wpada zbyt dużo jasnego tła to przysłona automatycznie ściemnia resztę zdjecia. Przykładowo jeżeli niebo jest b. jasne i jest go dużo np. standardowo zajmuje 50% powierzchni to przysłona ściemnia resztę obrazu akurat tego, który jest dla nas ważny, bo przecież nie o niebo nam chodzi fotografując czy filmując pociąg. Dlatego osobiście od paru lat fotografuje pozostawiając na niebo ok. 1/5 zdjęcia. Przesuwam tym samym horyzont ze środka zdjęcia na "górę". Przez to rzadko kiedy wychodzą zdjęcia z przyciemnione przez przysłonę i z refleksami słonecznymi. I jeszcze jedna refleksa, taki przystanek jak Ustroń Zdrój powinien być zrobiony w Mikołajkach, gdzie stacja jest 1,5km od centrum i komu chce się iść tyle z bagażami ?
supmarios -Usunięty- Gość
Wysłany: 27-05-2012, 11:09
A moja ostatnia podróż z Katowic do Ustronia Polana zPR odbędzie się 31maja o ok 19.10 z Katowic. A teraz jade z Ustronia Polany do Katowic i podziwiam trasę po raz ostatni w ciągu dnia.
Ja byłem w szkoku jak parę razy zaglądając na szybę kabiny maszynisty z perpektywy podróżnego za przedziałem służbowym widziałem jaki jest uskok jak się wjeżdża na p.o Brynów. Nawet Szklarska Poręba by się nie powstydziła takich podjazdów.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum