Wpierw szukałem opcji w ulgach handlowych/promocjach ale nic nie było, to próbowałem kupić 3 bilety od razu ale 1. ze zniżką i mi się nie udało. Uważam się za rozgarniętą osobę, już kiedyś z automatów korzystałem ale tej oferty mi się nie udało zakupić. Niemniej ilostan czynnych kas w Katowicach jest skandalem.
Koleje Śląskie nie zainstalują na razie 14 biletomatów, które miały stanąć w różnych miastach Śląska, bo producent nie zdążył na czas dostarczyć maszyn.
Automaty z biletami Kolei Śląskich miały stanąć już w październiku m.in. w: Katowicach, Chorzowie, Rudzie Śląskiej, Zabrzu, Sosnowcu i Gliwicach. Nie ma ich do tej pory i wszystko wskazuje na to, że nieprędko się pojawią. Okazuje się, że firma Merona Poland z Wrocławia, która wygrała przetarg na to zamówienie, nie wywiązała się z zadania. Nie dostarczyła biletomatów na czas. KŚ zerwały więc umowę i domagają się kar umownych. - W grudniu otrzymaliśmy jeden automat do testowania, ale po próbie uruchomienia odmówił posłuszeństwa - mówi Adam Warzecha, dyrektor marketingu KŚ.
Nie wiadomo, jak sprawa się zakończy, bo zajęli się nią prawnicy zarówno jednej, jak i drugiej strony. To nieco komplikuje Kolejom Śląskim życie, bo mają związane ręce, i do czasu zakończenia sporu nie chcą ogłaszać drugiego przetargu. Pasażerowie będą więc musieli poczekać na biletomaty, chyba że spółka porozumie się z Przewozami Regionalnymi i bilety KŚ będą sprzedawane także w automatach biletowych PR. Z naszych informacji wynika jednak, że rozmowy idą jak po grudzie i porozumienia do tej pory nie ma.
Warzecha uspokaja jednak, że nie ma problemów z dystrybucją biletów KŚ, bo spółka sprzedaje je we własnych kasach (kontenerach), u konduktorów oraz za pomocą telefonów komórkowych w ramach systemu CallPay. - Mamy jeszcze niewielki zapas kontenerów i w każdej chwili możemy je ustawić tam, gdzie będzie to konieczne - zapewnia Warzecha.
Docelowo Koleje Śląskie chcą mieć też własne kasy na remontowanych dworcach kolejowych, m.in. w Katowicach. Nie zawsze jednak jest to proste, o czym świadczy przykład Gliwic. Tam spółce do tej pory nie udało się postawić kontenera na dworcu, bo administrator stwierdził, że bardziej opłaca mu się wynajmować pomieszczenia drobnym handlarzom niż KŚ.
Jak dowiedział się „Kurier Kolejowy”, w grudniu Koleje Śląskie mają uruchomić na szeroką skalę automaty biletowe. Wcześniej 10 urządzeń ma pojawić się w charakterze testowym.
- Spółka planuje uruchomienie biletomatów wraz z początkiem wdrażania nowego rozkładu jazdy, tj. na początku grudnia. Zanim to nastąpi, na trasie S1 Gliwice – Częstochowa ma zostać uruchomionych ok. 10 pilotażowych urządzeń tego typu – mówi Adam Warzecha, rzecznik prasowy przewoźnika.
Ile będzie biletomatów i gdzie dokładnie zostaną zlokalizowane, na razie nie wiadomo. Oprócz automatów biletowych, nadal będą funkcjonować kasy stacjonarne. Obecnie znajdują się one w Częstochowie, Poraju, Łazach, Będzinie Miasto, Sosnowcu Głównym, Chorzowie Batorym, Zabrzu, Gliwicach, Katowicach, Dąbrowie Górniczej, Myszkowie i Zawierciu.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum