Jeżeli chodzi o Budapeszt - Belgrad to brać ten cały Specjal i nie kombinować.
Do Budapesztu z Polski to już chyba wiadomo, jak tanio.
Na Belgrad - Bar - Belgrad bezwzględnie nie oszczędzać na miejscówce. Trafiliśmy na pełne pociągi.
Ogromna prośba ! Jak i gdzie kupować bilety? Do Budapesztu rzecz jasna wiem, ale dalej???? Ten Specjał do Belgradu i dalej do Baru?. Z góry dzięki bo pojęcia nie mam. Dodam, że raczej chciałbym dojechać wygodnie niż za wszelką cenę oszczędzać pare E. Szukałem jakichś ofert na stronie MAV start, ale nie znalazłem tam czegoś podobnego do chociażby stronki CD, gdzie róznych ofert specjalnych całe mnóstwo !
Wystarczy kliknąć na wybrane miasto i się wyświetlają połączenie, ceny i opis miasta.
Z Budapesztu do Belgradu na dworcu przed odjazdem można kupić.
Z Belgradu do Baru zapewne również można na dworcu, ale chyba również przez internet na tej stronie:
http://w3.srbrail.rs/eticketing/Default.aspx?lang=en
W sezonie jest dwa razy w tygodniu kuszetka z Budapesztu do Baru w składzie pociagu Avala.Gdyby były kłopoty z miejscem w kuszetce w Budapeszcie to pociag jest składany po drodze w Suboticy i dochodza nowe wagony i dalej w Nowym Sadzie i tam tez dochodzi kuszetka i sypialny, i autowóz. Bilet z Budapesztu do Bar 66Euro w obie strony a kuszetke gdyby już nie było to gadać z opiekunem wagonu.Wyspać sie od razu żeby od świtu pasjonować się widokami .
Napisałem własnie maila w tej sprawie do Madziarów Czekam na odp i poinformuję jak coś odpiszą Narobiliście mi tym tematem smaka na podróż zdecydowanie inna niż planowałem
Najlepiej z Warszawy do Budapesztu ten sam pociag co do Pragi za 29Euro /39 kuszetka. W Budapeszcie 8.35 i masz do godz 13 czas na zakup biletów./Przy peronie 6 kasa miedzynarodowa./ Z per 6 o 13 tej masz pociąg AVALA z Pragi do Budapesztu w skład ktorego są wagony do Baru. W Suboticy ten pociąg jest rozczepiany i składany pociąg do Baru. Avala odjeżdża do Belgradu a za nią pociąg o którym pisałem do Baru. Po drodze w Novi Sad doczepiają kolejne wagony. Ten pociąg dalej do Baru ale UWAGA omija Belgrad dlatego te rózne kombinacje. Najbliżej Belgradu zatrzymuje się na stacji Novi Beograd.Jesli ktoś chce po drodze zwiedzać Belgrad niech w Budapeszcie wsiada do części pociągu Avala do Belgradu lub jak zdąży wczesniejszym 9.05 do Belgradu z 11 peronu w Budapeszcie.
No to pogrzebałem troszku i i wychodzi na to że ciekawszym rozwiązaniem jest chyba przejechanie odcinka Belgrad - Bar w ciągu dnia po jak piszecie trasa= bajka
Czyli:
- z Budapesztu do Baru z biletem Beograd special za EUR15.np Avalą
- z Belgradu do Baru, pociag 431 odjazd 9:10 przyjazd do baru 20:26 - podróż w obie strony kosztuje EUR 42+Eur 3 miejscówka, czyli cena zasadniczo taka sama jak w opcji Macieja49, a całą trasę mozna sobie jednak przeżyć naocznie.
Jedyny minus dla tych których Belgrad nie interesuje to nocleg tamże.( chyba że jest połączenie nocne, ale tego nie sprawdzałem)
jesli nie masz leżącego miejsca to bardzo uwazaj na gościnność Serbów szczególnie w stosunku do Polaków bo możesz nic nie zobaczyć. Prawdziwa Rakija w Serbi zaczyna się od 50V.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum