Ulgowe bilety dla kolejarzy znikają, bo KŚ nie mogły dogadać się w tej sprawie z Przewozami Regionalnymi, które nie honorują 99 proc. obniżek dla pracowników KŚ.
PR obudziły się z ręką w nocniku, za chwilę bez pociągów ale z ulgami
Po co PR mają kupować 99% ulgę w KŚ skoro do tej pory nie rozliczyły kosztów dotychczasowych przejazdów ? Więc opowiadają pracownikom bajeczki, jak to KŚ ich dyskryminują...
Ja nie pisałem o uldze 99% .Potrącona kwota wynosi tyle ile by kosztował mnie bilet m-ny z ulgą 50 %. Dlatego też dziwię się że jednak biletów miesięcznych nie będzie. Także wiem że wykupiona ulga nie jest na zasadach wzajemności. To jest tylko dobra wola zakładu czy taką ulgę wykupi. A PR-y na Śląsku są raczej na równi i pochyłej i wątpię że będą płacili dodatkowo za coś tam gdy na przykład w magazynie jest brak zwykłych świetlówek.
Punkt widzenia zmienia się - razem z punktem siedzenia. Temat ulg przejazdowych jest wałkowany od zawsze ale mało jest wypowiedzi bedących istota dogłebnych poszukiwan prawdy i znajomoscia tematu.
Czytam i niekiedy az mnie skreca ze śmiechu
Fakttami sa : ulga na przejazdy nie jest wymysłem KOMUNY tylko SANACJI. W czasie II Wojny Swiatowej hitler nie zabrał a dokonało sie to teraz.
Pracuje PKP PLK S.A jestem dyz. ruchu, zarabiam tyle - że nie stać mnie nigdzie jeżdzić tą moja koleja dalej jak z - i do - pracy, Jak mam jechać dalej to wole jechac autobusem lub smachodem bo raz - szyciej dwa bez stersu, tzry teraz kiedy płace 100% za bilet taniej !!!
Mijacie sie z prawdą twierdzeniem, że Społeczenstwo w formie dotacji dokłada do kolejarskich ""zniżek na przejazdy ""
Od czasu gdy Kolej podzielona na spólki Budrzet Panstwa w formie Podatku WAT jest zasilany przez spólki w postaci odatku od usług wykonywanych jedna drugiej - sumami kilkakrotnie przekraczającymi wysokość dotacji olaboga dawanych z wielkim szumem a potem zabieranych ;P
NIE ZNAM NIKOGO KTO DAWAŁ BY COKOLWIEK ZA DARMO Za bilety płacimy i płaciliśmy jak karzdy Ulgi były i sa wykupowane przez pracodaawce z kasy co ją sami kolejzrze wypracowali - nikt nie daje im spoza firmy na to . Przewoznicy nie wożą za darmo nas kolejarzy - mają za to godnie zapłacone.
A po prawdzie - w 2011 dwa razy jechałem koleją na innej trasie jak z pracy i do pracy - na badania okresowe i po to by mi była potzreba ulga za kturą musze zapłacić
Szkoda mojej pisaniny i tak mało kto wie o czym pisze
Serdecznie pozdrawiam wszystkich ....
Czytam posty od wielu lat ale dopiero teraz przekonałem się jakie bzdury wypisujecie. Ulgę 50% pracownicy PR wykupili sobie z własnych pieniędzy. Zakład zawarł umowę z KŚ, umowę te może zawrzeć każdy zakład jeżeli liczba chętnych to 250 osób. W piątek Rada Nadzorcza KŚ podjęła uchwałę, że nie wyraża zgody na honorowanie ulgi kolejowej 99% ani dla grupy PKP, ani dla PR. Katowicki PR przelał kasę na konto KŚ i w poniedziałek ci pracownicy, którzy zapłacili 95 zł otrzymają bilet miesięczny. Ot, cała tajemnica:)
Ulgę 50% może sobie wykupić każdy zakład pracy. Zgodzę się jednak, że ton listu związkowców jest skandaliczny. Ci ludzie żyją chyba jeszcze w czasach PRL-u, tam wszystko należało się wszystkim. Dlaczego bilet mają dostać związkowcy? Ja też chętnie skorzystam...
@popsieszny jak zwykle przesada z tym swoim antagonizmem w stosunku do PR-ów, to już zaczyna być żenujące.
Właśnie przedwczoraj wieczorem odebrałem swój bilet miesięczny z ulgą 50% . W piątek głośno mówiło się że jednak biletów nie będzie. Faktycznie jak napisała sheva17 każdy zakład może wkupić taką ulgę i to niezależnie czy na leży do ZPK czy nie. To jest tylko dobra wola zakładu. Nie wiem czy zakład ponosi z tego tytułu dodatkowe koszty ale nie moja w tym głowa. Ważne że nie muszę przy tych nędznych zarobkach wydawać jeszcze tyle kasy za bilet.
Przy ostatnim działaniu zwiąchali odnośnie np. zakazu dzierżawienia taboru PR dla KŚ tak skutecznie zadziałali że skutki będzie dane im odczuć jeszcze w tym roku.
Akurat związkowcom nic do ulg handlowych. A brak dzierżawy to głupota tych ludzi. PR-y mogłyby oddać najgorsze kible i jeszcze na tym zarobić, ale głowy związkowców znów są puste.Inna sprawa, że władze PR-ów powinny twardo walczyć z tą związkową chołotą i uprzykrzać im życie jak się tylko da.
Witam:) W związku z przejęciem od nowego RJ przez KŚ wszystkich połączeń na Śląsku mam pytanie następujące pytanie:
Jak myślicie czy od nowego RJ Koleje Śląskie będą uznawać ulgi przejazdowe od kolejarzy z innych spółek niż KŚ?
Clavier22, KŚ oferują wykup ulgi handlowej na zasadach ogólnych. Nie ma żadnych racjonalnych przesłanek, aby pracownicy kolejowych spółek byli faworyzowani przez KŚ względem innych pasażerów.
_________________ Tylko człowiek wolny się buntuje,
niewolnicy są posłuszni.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum