Wysłany: 18-05-2007, 16:10 Bilet FIP dla rodziny pracownika
Witam. Mój tata jest pracownikiem kolei. W wakacje chciałbym się wybrać do Włoch. Wstępnie przeglądałem rozkład i znalazłem pociągi przez Czechy, Węgry, Austrię, Chorwację i Słowenię. Szukałem pociagów nocnych aby po drodze zwiedzić stolice za dnia. Jednak słyszałem, że w niektórych krajach z biletem FIP może podróżować tylko pracownik a rodzina ma jakąś zniżkę. Szukałem tej informacji na stronie http://infokolej.pl/viewtopic.php?t=3232 ale nic się nie dowiedziałem, więc może ktoś napisze przez jakie kraje z tamtej listy można jechać bez dopłat.
Część pociagów, które znalazłem to EuroNight. Ile wynosi dopłata do FIP i od czego zależy (kraj? dł. trasy?)
i co znaczy "opłata globalna" ?
Kolej austriacka OBB nie wydaje biletu dla rodziny. Przysługuje tylko zniżka 50 % na kartę zniżek FIP, która kosztowałaby Cię 65 zł.
Możesz zatem jechać przez Węgry i Słowenię lub przez Niemcy i Austrię (Innsbruck).
Do pociągów EuroNight na trasie Monachium-Włochy dopłaca się 5 Euro.
A dlaczego mają nie honorować? Normalnie bilet FIP jak i karta zniżek FIP są honorowane we wszystkich pociągach SNCF. O dopłatach do biletów znajdziesz dużo informacji w dziale "Dopłaty do biletów".
Ja ze swojej strony poradzę ci, że jeśli masz zaplanowaną podróż z dużym wyprzedzeniem, to bilet na Francję kup sobie przez internet (na TGV od 22€ na pociągi Corail od 20€ w cenę wliczona jest już miejscówka), bo na legitymację FIP podróż wyjdzie ci czasem dwa razy drożej.
Czy przypadkiem nie jest tak, że koleje francuskie SNCF nie wydają biletów FIP dla członków rodziny pracownika, a jedynie mogą oni korzystać z 50% zniżki na leg. FIP?
_________________ "Aby dowiedzieć się kto naprawdę tobą rządzi, sprawdź kogo nie wolno ci krytykować" - Voltaire.
Zgadza się Beatrycze, SNCF nie daje rodzinie biletów (podobnie jak Grecja, Austria). Ale pytanie było czy są one honorowane w TGV, więc odpowiedziałem że są we wszystkich pociągach SNCF
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum