Udało się, mam cennik. Wysyłam na priv. Od razu zaznaczam, że nie dotyczy to wszystkich relacji. Mam główne no i pod warunkiem, że ktoś w kasie w Rosji będzie umiał bądź chciał sprzedać.
Witam. Tak jak pisałem parę postów temu, wybieram się nad Bajkał i mam dosyć konkretny problem z biletem OSŻD. Jako że bilety musiałem kupić wcześniej, zanim dostałem mój OSŻD, bilety Lwów-Moskwa kupiłem normalny na Ukrainie. Bilety Moskwa-Irkuck normalne kupił mi znajomy w Moskwie z zamiarem oddania ich i wzięcia nowych już na mój OSŻD, takie po prostu przytrzymanie miejscówek, żeby nikt ich nie kupił. Wczoraj ten sam znajomy próbował kupować bilety powrotne, Irkuck-Moskwa i Moskwa - Lwów. Mieliśmy nadzieję, że wystarczy skan mojego biletu. Jednak okazało się, że musi być oryginał. Poza tym, nie zadziała to tak, że oddaję normalny bilet, i miejscówka jest od razu dostępna, i mogę ją kupić w tym samym momencie. Więc wychodzi na to, że mam teraz 2 normalne bilety (Lwów-Moskwa i Moskwa - Irkuck) i bilety powrotne też muszę wziąć normalne. Czy widzi ktoś możliwość tego uniknąć? Kolega w Moskwie proponuje, żebym przejechał na normalnych, a potem napisał skargę że miałem bilet OSŻD i zwrócą pieniądze. Ja do tego nie jestem przekonany. Może ma ktoś podobne doświadczenia albo jakiś pomysł? Dosyć słabo mi się podoba zapłacenie pełnej kwoty za 4 bilety mając bilet uprawniający do prawie darmowego przejazdu...
Akurat jeśli chodzi o książeczkę, mogę się podzielić świeżymi spostrzeżeniami nt. Ukrainy. Generalnie jest ciężko - raz wsiadłem po prostu do wagonu i prowodnik przydzielił mi miejsce, bez wystawiania żadnego kwitka. Innym razem (Kowel) kasjerka się tak zakręciła, a było to 15 min. przed odjazdem pociągu, że dała mi cały bilet z miejscówką (pełnopłatny). Z kolei w Równem udało mi się dostać miejscówkę taką, jak trzeba, ale wymagało to ściągnięcia kasjerki z przerwy obiadowej i studiowania przez kolektyw kasjerski zawartości różnych kajetów i książek. Najlepsza akcja była w pewnej elektriczce, gdzie zrobiono mi wręcz wygawor, w wagonie pełnym rozbawionych całą sytuacją babuszek z siatami, że przyjechałem sobie z Polski, a szkoda mi 11 UAH na bilet (który w końcu kupiłem).
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum