Witam! Temat trochę przygasł , a mój wyjazd coraz bliżej i nikt nie chce odpowiedzieć jak jest aktualnie z dopłatami do FIP w Italii - z rozkładu włoskiego wynika że 3 i 10 euro (po wpisaniu "Global Pass), ale czy tak jest w rzeczywistości? I jeszcze jedno - czy może ktoś się orientuje , czy w Niemczech można kupić miejscówki na włoskie IC i ICN , chodzi mi o Frankfurt nad Odrą. POZDRO
No tak ale jak ktoś nie ma legitymacji Fip to musi zapłacić za jej wyrobienie plus znaczek. Miejscówka na CNL z Niemiec do Włoch kosztuję 9 euro plus ok 7,5 euro za odcinek austriacki. A T3 Budapeszt-Ljublana kosztuję 20 euro(jechałem sam w przedziale). Z Ljublany jadąc do granicy z Włochami są piękne widoki a jak już dojdziemy spacerem do stacji Gorizia to 2 godzinki i Wenecja:) Dopłata do ES dla rodziny pracownika to dziwna kwota ale ok 40 euro, pracownik chyba płaci 10 euro tak jak właściciele Interraila.
Knur79 rozumiem że T3 to sypialny , a jak wyglądało w siedzących - tłok czy da radę jechać ? A jak rozróżnić - czy książeczka biletowa FIP jest pracownika czy rodziny - bilety dzieci faktycznie mają rok urodzenia , ale już współmażonka niczym się nie różnią? Ja myślę o podróży ICN nr.35771 z Wenecji o 23.30 do Rzymu , wiesz może coś o tym pociągu?
Witam! Dalej drążę temat dopłat na Włochy - zapytałem w biurze TSS Polska o możliwość zakupu miejscówek na ICN i otrzymałem przerażającą odpowiedź :
"dopłaty do biletu FIP są następujące:
Venezia – Rzym – 24,20 Euro za miejsce siedzące lub 49,30 Euro za miejsce w kuszetce 4-osobowej
Rzym –Tropea - 25,10 Euro za miejsce siedzące lub 50,50 Euro za miejsce w kuszetce 4-osobowej
Lamezia – Rzym 49,30 Euro za miejsce w kuszetce 4-osobowej (brak już miejsc siedzących)
Firenze– Triest 18,50 Euro za miejsce siedzące (brak miejsc w kuszetkach)
Czy tak to naprawdę wygląda ??? Jeżeli ktoś ostatnio podróżował na FIPie po Italii to będę wdzięczny za szybką odpowiedź
Temat w TSS przerabiałem osobiście w styczniu i miałem podobny problem. Podane ceny to nie dopłaty do biletu FIP, a bilet 50% na kartę zniżek. Chcąc uzyskać konkretne ceny lepiej z góry zaznaczyć, że chce się dopłatę do biletu InterRail, to dokładnie to samo, a pozwala uniknąć ewentualnego odejścia z kwitkiem.
Sugestia dla operatora systemu: dopłaty czyli rezerwacje powinny mieć wprowadzony kod taryfowy 19, bo we Włoszech jest inaczej niż w większości krajów, gdzie dla samej miejscówki podaje się 44.
_________________ Marek „Velka Blamaż” Łapiński i jego „Trzebniccy professionals” (...) pokazali co potrafią.
(c) Patryk Wild
Dzięki za odpowiedź ,dzisiaj rozmawiałem z TSS i pan powiedział : że na ICN-y są ceny globalne i ma do wyboru :" FIP-Privatreiese (podróż prywatna) i FIP-Dienstreise (podróż służbowa) na prywatną wychodzi te 50%. Mam jeszcze pytanie - czy jechałeś ICN - jeśli tak to czy nie będzie problemu z konduktorem mając FIPa i miejscówkę za 3euro?
Jeździłem na FIPie + miejscówkach wystawionych jak do InterRaila w Poznanskim biurze TSS i nie było żadnych problemów. W ICN korzystałem z kuszetki za 33 EUR, ale zasada była dokładnie ta sama. W EX siedzące kosztowało mnie 3 EUR, a w ES Italia 10 EUR.
Niestety tak jak wspominałem wcześniej, pacownicy TSS nie znają szczegółowych zasad odprawy podróżnych z biletami FIP i domyślnie wybierają opcję FIP-coś tam, zamiast GlobalPass lub Aufpreis.
_________________ Marek „Velka Blamaż” Łapiński i jego „Trzebniccy professionals” (...) pokazali co potrafią.
(c) Patryk Wild
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum