Narazie raczej nie, myślę że jest to raczej sprawa na rozkład 2009/2010. Linia nie jest w złym stanie technicznym ale tak czy siak przydało by się ją trochę poprawić dla planowych przewozów pasażerskich to znaczy naprawić krawędzi peronów oraz infrastrukture towarzyszącą... Nic nie stoi natomiast na przeszkodzie aby już teraz zorganizować np: promocyjny pociąg retro dla mieszkańców , turystów i mk... Pięknie by to wyglądało : Osiłek z dwusekcyjną bipą na haku przejeżdżający przez most nad Kwisą w Kościelniku...
To że linia została z powrotem uruchomiona to głównie zasługa burmistrza leśnej, który wpadł na pomysł aby leśną wykorzystać jako ładownię kruszywa z pobliskich kopalń. W którejś gazecie (niestety nie pamiętam w której) była wypowiedź burmistrza leśnej na ten temat. Powiedział, że były plany całkowitego zlikwidowania linii i na jej miejscu stworzenia ścieżki rowerowej takiej samej jaka istnieje na dawnym odcinku Lwówek Śląski - Lubomierz, lecz tego zaniechano. Dzięki niemu tak jak wyżej napisałem uruchomiono linię. Burmistrzowi marzą się też powrót pociągów osobowych a w szczególności tych, które mogłyby obsługiwać parowozy. Niestety PKP stopuje te marzenia twierdząc, że mieszka w tych okolicach za mało mieszkańców by uruchomić z powrotem regularne połączenia, więc burmistrz będzie walczył o uruchomienie przynajmniej weekendowych połączeń. Ale to jak wiadomo zależy od tego jak się uda dogadać z dyrekcją PKP, którzy jak wiadomo lubią utrudniać życie innym i robić z igły widły.
na stronie w podpisie w filmach na youtubie jest filmik jak jechalem to zlapalem st43 z lesnej do lubania.a jednak jezdza pociagi.bo sam nie wierzylem dopoki nie zobaczylem:p zapraszam na stronke:)
[ Dodano: 07-11-2010, 11:41 ]
odswiezam;p mam pytanko czy ktos z pracownikow ma moze jakis RJ towarow Luban-Lesna-Luban?
Dolaczam sie do prosby przedmowcy Temat ewentualnego uruchomienia przewozow pasazerskich jest ciagle nieaktualny? Wiem, tu nalezy pytac UMWD, jednak moze ktos z forumowiczow dysponuje ciekawymi informacjami na ten temat?
Chyba się nie dowiemy;( a szkoda, ale ja chyba prędzej sie wybiore na nastawnie to moze sie cos dowiem, tylko ze w tamtym roku w okresie ZIMOWYM żaden pociąg na tej lini nie jeździł!!!;/
Muszę przyznać ze dosc szybko jedzie... Ciekawe czy dla szynobusy by pozwoli 70?
Hmm. Ale co z przejazdami, istnieje ryzyko ze sie zrerzysz z samochodem...
Dwa wagony pociągu towarowego przewożącego kruszywa bazaltowe wykoleiły się w Kościelnikach Górnych w powiecie lubańskim. Trzeci wypadł z toru. Przewrócone wagony zatrzymały się około 15 metrów od budynków mieszkalnych, przygniatając maszyny rolnicze.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum