Gacek! Czy Ty też się zaliczasz do kolejowego betonu? zejdz na ziemię. Niech ci co nas weryfikują sami przyjdą na pociąg jak jadą kibole, zarzygane pijaki czy inny rodzaj rynsztokowego śmiecia. Niech pokarzą jak sobie dadzą radę, mądrości z za biurka to bajka, trzeba zobaczyć drużynę podczas takich sytuacji a nie robić muppet schow. Nie broń kolejowego betonu, a ten plan nie taki jak tu opisujesz. Są pociągi na Wiedeń, Berlin, Kijów czy Moskwę. Są również pociągi IC jak i TLK, ale plan ogólnie do przyjęcia, a co będzie z nowym rozkładem czas pokarze, nie zakładaj z góry że będzie beznadziejny.
Czytam od początku wasze wypowiedzi.
Myślę że nie od dziś wiadomo, że spora część ludzi pracuje na stanowiskach, które nie są adekwatne do wykształcenia czy doświadczenia. Wiele osób pracuje przez znajomości, bo przecież wiadomo jak ciężko dzisiaj jest z dobrą i stałą pracą. Jednak pracują też osoby takie, które nie powinny pracować a pracują dzięki znajomościom.
Natomiast osoby, które siedzą w biurze jest im najłatwiej wymagać, żądać, jednak to konduktor, czy pracownicy pociągu odwalają ciężką pracę, gdzie i tak osoby z biurka tego nie docenią. Wielokrotnie jeździłem różnymi pociągami i nieraz widziałem stresujące sytuacje, więc chętnie osoby zza biurka bym postawił w takich sytuacjach i niech się "wykażą".
Z mojego punktu widzenia, zauważyłem, że najgorzej mają pracownicy w TLK czy Regio, InterRegio.
W Expressach czy EIC jeżdżą ludzie z reguły "porządni", bo umówmy się, nie każdego stać na bilet z Krakowa do Warszawy za 120 złotych.
PS. U nas niestety w ciągu dalszym rządzą różnego rodzaju układy, układziki, znajomości!
Kolej, to naczynia połączone. Nie ma pracowników ważniejszych i mniej ważnych. Tak samo potrzebny jest konduktor i tak samo potrzebny jest feferendarz w biurze. Bez jednego drugi nie ma co robić i odwrotnie, a każdy sam wybiera swoje zajęcie. Jeżeli zdecydował się ktoś być konduktorem, rewidentem, czy też maszynistą, to wymagania na te stanowiska są takie, a nie inne. Na stanowisko biurowe też są wymagania i też od tych ludzi oczekuje się właściwych postaw i właściwej pracy, chociaż trochę odmiennej od tych pozostałych. Poza tym zwróćcie uwagę, że akurat ludzie w biurach w większości zarabiają mniej niż np. maszynista, czy kierownik pociągu, a jeżeli chodzi już o stanowiska kierownicze, no to wybaczcie, ale żadna firma nie zatrudnia kierownika, menedżera, czy też dyrektora z pensją na poziomie robotnika. Pominę tutaj już kwestię wykształcenia, czy innych kwalifikacji.
mylisz się emerycie, są. wystarczy tylko odpowiednio zagospodarować to całe towarzystwo i zrobić uczciwie obiegi, a w każdej sekcji zyskasz "kilku" dziennie.
Pamiętaj o tym, że temu konduktorowi, czy też maszyniście ktoś musi pracę zorganizować albo przygotować chociażby naprawić wagon, lokomotywę, a więc można powiedzieć, że bez pracownika warsztatu też nie ma jazdy pociągu.
Nie żebym bronił tej drużyny - ale bądź łaskaw wskazać mi punkt w taryfie/załączniku/innym rozporządzeniu gdzie są kary, według którego drużyna miałaby wystawić karę za umieszczenie bagażu na miejscu siedzącym.
Z tego co się orientuję to co najwyżej powinna zwrócić uwagę żeby bagaż został usunięty z miejsca do siedzenia.
Teoretycznie nie ma. Co nie znaczy, ze pasazer ma ignorowac Rozdzial 3 Paragraf 23 Punkt 1 i 3 robiac burdel.
W takich sytuacjach powinno podciagnac to za jazde bez waznego biletu. Czemu? Kazdy z tych bagazy zajmowal 2 miejsca siedzace i powinien byc umieszczony na polce nad glowa! W dodatku jedna z tych osob zajela cudza miejscowke!!
weryfikacja powinna być przeprowadzona przez zewnętrzną firmę w formie tajnego klienta - to taka moja fantazja ponieważ 1-spory koszt ale przesiew był by skuteczny 2 -wybrańcy przedweryfikacyjni by odpadli przy pierwszym spotkaniu.
Nie tajny tylko tajemniczy klient. Może to i nie taki głupi pomysł, ale czy "osoba z ulicy" wiedziałaby co i jak powinno się oceniać, tak w praktyce, a nie na zasadzie odhaczania krateczek w ankiecie/karcie kontroli?
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum