Zależy jaka lokomotywa. Są takie, co poradzą sobie mając na haku 4000 ton.
Są takie co pociągną więcej. Nie szukając daleko bo w Rosji myślą nad wprowadzeniem do produkcji seryjnej GT1 z silnikami turbinowymi, które ciągną bez problemu 10 000 ton.
Takie pytanie jak zadał założyciel tego wątku, przewija się często wśród marketingowców i handlowców którzy pracują na kolei. Co tylko pojawia się nowy manejdżer to zadaje identyczne pytanie. Pytanie które jest tendencyjne i działa mi już na nerwy.
Odpowiadam wtedy grzecznie że na linii kolejowej o profilu 0‰ to bykiem (ET22) nawet 10 000 ton uciągnę.
Każda seria lokomotyw ma swoją charakterystykę trakcyjną i tego się trzymajmy.
Nikt nie pisał o ruszeniu. Poza tym moja odpowiedź jest tak infantylna jak zadane pytanie w tym wątku. Więc nie ma się co napinać i czepiać słówek. Takie pytania można zadawać tylko pogromcom mitów.
Dlaczego niby to pytanie jest infantylne? Ile osób wie o tym, że "każda lokomotywa ma swoją charakterystykę trakcyjną"? Czy każda osoba pisząca na tym forum musi być super-hiper zaznajomiona ze wszystkimi szczegółami technicznymi? Jak byłem mały, też zadawałem takie pytanie, a teraz, kiedy jestem duży, liczę się z tym, że jeśli spotkam kogoś nie interesującego się na codzień koleją, również mogę je usłyszeć. Trochę wyrozumiałości
_________________ Kłodzko-Wałbrzych - najpiękniejsza kolej świata.
No bo jest dziecinne nikogo nie miałem zamiaru urazić i nie bije ze mnie brak wyrozumiałości. Sam takie pytania zadaję w kwestiach np srk, na których totalnie się nie znam.
Wyrozumiałości to nie miała chyba administracja forum za zbananowanie założyciela wątku
A żeby nie było totalnie offtopowo, wg mojej wiedzy na dzień dzisiejszy najsilniejszą lokomotywą jest LKAB IORE o mocy 10 800kW. Podrzucam fajny artykuł niestety w wersji anglojęzycznej. 140 T max siły pociągowej w stosunku do naszego jamnika 50T robi naprawdę wrażenie.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum