Wysłany: 10-11-2012, 14:46 Zwolnienia grupowe w PR Kraków
Pracownicy Małopolskiego PR mieli zaszczyt przyjmować na objeździe Dyrektora wraz z związkowcami, ogłoszono nam że mamy przygotować się na zwolnienia i urlopy bezpłatne.
Zamierza zwolnić 100 pracowników i każdy musi pójść na miesiąc bezpłatnego.
W pierwszej kolejności dotknęło drużyny konduktorskie, wytypowano około 30 osób, część kierowników wiedziała i uciekła na chore ale dla części było to wielkie zaskoczenie.
Podobno to dopiero pierwsza tura i szykują się następne.
Dziwi mnie, że zwalnia się naprawdę dobrych pracowników a w ich miejsce wsadzają nowych pracowników nazywanych córami rębilasa.
Jak obrobię nagranie z spotkania to puszczę na forum, dyrektor jasno stwierdza że zwolni 100 osób więc jeżeli otrzymam wypowiedzenie natychmiast złożę odwołanie do sądu pracy i przedstawię jako dowód wypowiedź dyrektora, że obchodzi ustawę o zwolnieniach grupowych.
W naszym zakładzie to w ogóle dziwnie jest z zwolnieniami, w tym roku zwolniono kilkadziesiąt pracowników, niekoniecznie niepotrzebnych a w ich miejsce włożono swoich, zamiast ograniczać administrację i wszelkiego rodzaju darmozjadów zwalnia się pracowników którzy przynoszą zakładowi pieniądze, mało tego stany w administracji ciągle rosną, upychani są swoi po różnych dziurach i na różnych dziwnych stanowiskach. Paranoją jest ilość magazynierów, kontrolerów, dyspozytorów, sytuatorów, inspektorów razem banda z 200 osób do tego administracja sekcji i zakładu z 150 osób dlatego nie dziwi mnie że zwalnia się roboli gdyż spółce poda się co innego a liczby będą grać
Nie zdziwmy się jak w krótkim czasie jazda na gapę będzie standartem gdyż dzisiaj kupić bilet na mniejszych i większych stacjach jest sztuką.
Nie zdziwmy się jak w krótkim czasie jazda na gapę będzie standartem gdyż dzisiaj kupić bilet na mniejszych i większych stacjach jest sztuką.
Jest dobry przykład - kasa na stacji Nowy Sącz. Po likwidacji kasy PKP IC zostało jedno czynne stanowisko PR przed którym ustawia się nieraz spora kolejka po bilet w tym kupujący skomplikowane bilety na dłuższe trasy. Już nie raz widziałem jak kilka osób spieszących do pociągu nie zdążyło kupić biletu. A drugie stanowisko z terminalem od kilku lat jest wyłączone...
Ten jeden etat kasjerki ciekawie kontrastuje z niezliczonymi zastępami administracji siedzącej za biurkami w Krakowie i nie tylko.
Już dawno pisałem, że bez głębokiej reformy PR Małopolski podzieli los Śląskich Kolei. Tylko dogadanie się z Marszałkiem i robienie tego, co sobie życzy może doprowadzić do utrzymania tego zakładu. Niestety chyba zwolnienia są nieuniknione, tylko czy w taki sposób to już sprawa dyskusyjna. I można powiedzieć że każde zwolnienie to dramat dla jakieś rodzinny. Niestety niektórzy zwalniani pracownicy w życiu nic innego nie potrafią robić, nic w tej sprawie nie zrobili, byli pewni, że takich specjalistów to nikt nie ruszy, bo bez nich kolej się zatrzyma.
Nie wiem kto ma wpły na kasy biletowe czy sam Pan Rębilas czy nie, ale od chwili jak zrobili kasę agencyjną to obsługa w Trzebini się pogorszyła, trudniej jest kupować bilety a panie czasem sobie grają w pasjansa z nudów na kompach które są nowe jak na standard na kolei(nie wiem jaki mają system, w Łobzowie mają Windows 7, a tam chyba Windows XP SP3).
Za to w PKP IC to mają MS-DOS w Krakowie Głównym. : ) Ale MS-Dos też ma dużo zalet i w niektórych przypadkach jest lepszy od Windowsa.
A co do zwolnień to ciekawe gdzie obetną ludzi, w Krakowie Płaszowie, czy innych kasach, mogliby polikwidować w Nowym Sączu tam kradną na kolei albo w Tarnowie, puszczają ldzu bez biletu notorycznie jak jadą w składach Wieliczka-Oświęcim-Wieliczka. Opieprzają się i udają że nie ma PWDC.
Już dawno pisałem, że bez głębokiej reformy PR Małopolski podzieli los Śląskich Kolei. Tylko dogadanie się z Marszałkiem i robienie tego, co sobie życzy może doprowadzić do utrzymania tego zakładu. Niestety chyba zwolnienia są nieuniknione, tylko czy w taki sposób to już sprawa dyskusyjna.
To marszałek w zmowie z rządem tuska przejął nas od PKP i wiedzieli że trzeba do tego interesu dopłacać ale tak naprawdę dopłata trafia do PLK-i, Pesy i innych tworów pasożytniczych. Nie boję się zwolnienia, z wielką ochotą powalczę o odszkodowanie w sądzie i oczywiście wyjadę do Rajchu bo w naszej ukochanej Polsce pracy dla mnie nie ma chyba że na czarno za tysiaka. Niech mafia sama sobie jeździ i obsługuje wirtualnie pociągi przez niezliczoną rzeszę darmozjadów. Zwolnili kasjerów, rewidentów, warsztatowców, teraz zwalniają kierowników , maszyniści sami się zwolnią ale administracja i wszelkiego rodzaju warcholstwo ma się dobrze i się rozrasta.
Powiedźcie mi po co np u nas w Tarnowie na nocy jest cały czas dyspozytor trakcji, dyspozytor drużyn konduktorskich, dyżurny peronowy(teraz ma jakąś inną nazwę), kasjer dopłat. Czy po to aby wydać kilka papierków i powielić kilka analiz. Ich trzeba trzymać ale kierowników trzeba zwolnić.
Ciekaw jestem czy zdążę wykorzystać urlop zanim mnie się pozbędą, gdyż jak zwykle zaległości urlopowe to norma a Iruś będzie mi tłumaczyć że nic nie da się zrobić.
W Administracji bankowo jest przesyt, dlaczego frajer tam nie zwalnia tylko tych którzy kasę zarabiają?
Dyrektorzy-na z dupy wyjęty
Przecież oni sami się wyżywią z dotacji a mieszkańcy będą mieć darmową kolej bo nie będzie komu sprzedawać i sprawdzać biletów.
Hasło wyborcze Ciepieli na wybory Kochani mieszkańcy Małopolski załatwiłem wam bezpłatny transport kolejowy ale tylko dwa pociągi bo maszyniści poszli na emeryturę a konduktorów zwolniłem
Marszałek Ciepiela zaprasza do skansenu nowoczesnego taboru który można zwiedzać na torach postojowych.
Tabor cechuje się nowoczesną linią nadwozia, niezłymi osiągami ale został przeniesiony do muzeum kolejnictwa z powodu wysokich kosztów wymiany zestawów kołowych oraz innych podzespołów produkowanych w Chinach, Tajwanie, Afryce PŁn., Tunezji, Boliwii itd.
Ostatnio zmieniony przez kierownik22 dnia 11-11-2012, 10:47, w całości zmieniany 1 raz
Pułtuś -Usunięty- Gość
Wysłany: 11-11-2012, 10:45
Coraz bardziej utwierdzam się w przekonaniu, że PR Kraków podzieli los PR Katowice - zero wniosków, taka sama droga na dno
Coraz bardziej utwierdzam się w przekonaniu, że PR Kraków podzieli los PR Katowice - zero wniosków, taka sama droga na dno
Dyrektor na spotkaniu powiedział, że najwyżej 3 lata, to samo kiedyś w pociągu Iruś mówił do Stasia i po cichu szeptał żeby nie robić rozróby, że dla wszystkich odpraw nie starczy i że najpierw trzeba sącz wykosić.
Browar się lał wtedy i szept głośniejszy był
Jeżeli chodzi o zwolnienia to powinny one być proporcjonalne, na przykład na dziesięciu zwalnianych pracowników fizycznych, jeden pracownik administracj. Taką regułę powinno się bezwzględnie przyjąć, wcześniej określając kto pracuje w administracji a kto na stanowisku fizycznym.
Czegoś nie rozumiem, jeżeli przeprowadza się zwolnienia jest to wynik nadwyżki pracowników a u nas wieczne braki, urlopu się nie doprosisz, wzmocnienie obsługi rzecz nierealna. Jeżeli zgłaszasz że na tym lub tym pociągu potrzebny konduktor to wszyscy to mają w d--ie, plany okrojone z zdań i przyjęć kasę rozliczasz w czynie społecznym ale wszelkiego rodzaju kwok u nas dostatek każda świeci mądrością i rozumem kury domowej i tych kwok się nie rusza.
Jeżeli chodzi o zwolnienia to powinny one być proporcjonalne, na przykład na dziesięciu zwalnianych pracowników fizycznych, jeden pracownik administracj. Taką regułę powinno się bezwzględnie przyjąć, wcześniej określając kto pracuje w administracji a kto na stanowisku fizycznym.
W Płaszowie na drużynach widziałem ogłoszenie ogłoszenie o zebraniu, chyba chodzi o córy rębilasa bo panuje ogólne wk...nie na takie działania, słyszałem że mają okupować dyrekcje a jak ich wyrzucą będą składać azyl w ambasadzie ukraińskiej, nie wiem czy to żart czy prawda ale mówił to kierownik blisko Józka.
Sytuacja nie jest ciekawa niestety. Tak czy siak trzeba jakoś próbować rozmawiać, walczyć o swoje. Ostatnio w sprawie zwolnień grupowych czytałem ciekawy artykuł na stronce radypracownikow, polecam bo sporo można się dowiedzieć.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum