W Szczecinie nikt nie bierze pod uwagę, że to miasto to też ośrodek akademicki i mieszka tu ponad 100 tys. ludzi. Za Marszałka ś.p. Husejki było o wiele lepiej jeśi chodzi o przewozy pasażerskie.
No widzisz. Bo ś.p. Husejko był człowiekiem z tych stron i co ważniejsze, z dobrym wykształceniem i odpowiednim bagażem doświadczeń. Obecny marszałek jest z Goleniowa, a wykształcenie, którym może się pochwalić to w głównej mierze "szkoły wolnego czasu i nic nie robienia". Zanim zrozumie, że robi źle, nie będzie co naprawiać. Ja nie wiem czego on się uczył, ale z tego co pisze Stoker, to można wnioskować, że w szkołach biznesu nie uczą iż wzrost kosztów (prąd, paliwo, utrzymanie) powoduje wzrost nakładów na przedsiębiorstwo. Ja bym szanownemu panu zaproponował tankowanie raz na tydzień za 50 czy 100zł. A to, że za rok nie dojedzie do pracy? Trudno, może wtedy zrozumie
Rozkład nie jest zły. W wakacje dwa połączenia Świdwina z Kołobrzegiem w tym jeden Interregio, od dawna u nas niewidziany. Pociągów ścięto naprawdę minimalną ilość, godziny niewiele się zmieniły, choć poranny Gryf faktycznie, nieco denerwuje. Idealnie sprawował się jako dojazd na 8:00-8:30 do Koszalina. Nie jest źle.
_________________ 2010: 27 560 km
2011: 29 580 km
2012: 28 310 km
Zapomniałem dodać, że Pomorze Środkowe utraciło bezpośrednie połaczenie z Wrocławiem. Do tego ostatnie regio do Szczecina o 17.58 z Koszalina, zdecydowanie za wcześnie.
17:58 to jest trochę za wcześnie. Już na 18:21 musiałem się szybciej zwalniać, teraz już w ogóle będę w połowie zajęć wychodził Ale spójrz na wakacje w soboty. Według tego ostatni osobowy odjedzie po 13:30 i koniec. Nie ma mowy o jakimkolwiek wyjeździe na zakupy czy do Mielna na jeden dzień.
Bezpośrednie połączenie Pomorza Środkowego z Wrocławiem zapewni TLK Gwarek, TLK Zefir a w sezonie TLK Kołobrzeg - Bielsko Biała. Po prostu TLK Słowiniec wrócił po 5 latach na właściwą relację (no prawie bo powinien być Słupsk).
Co do porannego regio w pn zawsze jest pełny młodzieży szkolnej, i ciężko (aż dziwnie to brzmi) znaleść wolną 4.
Buisarze już jasno powiedzieli że 29 kursów busów ma być w ciągu doby na trasie Koszaln - Kołobrzeg i kursy maja być o 18:00 19:00 21:00.
Co do Świdwina czekam tylko na lament mieszkańców że w niedziele pierwszy pociąg do Białogardu to TLK Gryf, a potem Sztrom.
I nie ukrywajmy się ale zawsze Szczecin ma lepsze połaczenia, bo to stolica województwa a nam zostają ochłapy. Już jest lepsze połączenie Szczecinka z Poznaniem, niż Szczecinka z Koszalinem.
Jeśli nie powstanie Środkowo-pomorskie to możemy zapomnieć o super cudnym rozkładzie.
PS. Czy ktoś wreście zauważył że pierwsze połaczenie Sławna ze Szczecinem jest TLK Albatros??
_________________ Ja też nie jechałem pociągiem z Warszawy do Łodzi przez Skierniewice, zawsze jechałem przez Radom.
Bezpośrednie połączenie Pomorza Środkowego z Wrocławiem zapewni TLK Gwarek
Według rozkładu jazdy IC Gwarek pojedzie do Katowic przez Jarocin i Kluczbork a nie przez Wrocław. Tak też jest w tabliach na stronie PLK. Co z tego, że Kołobrzeg ma bezpośrednie połaczenie kilka razy większy Koszalin i Słupsk takiego połaczenia nie ma.
To jest najgorszy rozkład jazdy od kilku lat.
Co do Świdwina czekam tylko na lament mieszkańców że w niedziele pierwszy pociąg do Białogardu to TLK Gryf, a potem Sztorm.
Na mnie nie licz. Ale w sumie nigdy nie widziałem, żeby w osobowym rano (nawet tym 5:23 jak jeździł codziennie) było więcej niż te 10-15 osób w niedziele. Bardziej martwi mnie to, że przy braku zmian w rozkładzie w wakacje w C z Koszalina do każdej wioski za Białogardem będą 3 pociągi: 4:31, 5:50 i 13:32. To jest wg mnie kpina, bo tak okrojonego rozkładu to trzeba szukać chyba kilkadziesiąt lat wstecz. 3 osobowe to były w roku 1960, ale ostatni był o 15:59 z Koszalina. Ja bym mimo wszystko na miejscu PRów spróbował skomunikować "Radew" z iR "Delfin" i temu drugiemu dać postój handlowy w Rąbinie. Wg stanu obecnego jest 9 minut rozkomunikowania.
PS. Czy ktoś wreście zauważył że pierwsze połaczenie Sławna ze Szczecinem jest TLK Albatros??
Tutaj kolejny absurd bo poranne regio Słupsk-Koszalin i tak i tak jedzie. Po co PR-y rozwaliły połaczenie Słupsk- Szczecin tego nie wiem, pewnie oni tez nie wiedzą.Więc jaka oszczędność? Dwie jednostki, dwie druzyny...
- 89422 relacji Stargard-Szczecinek odj. 5:10 przyj. 7:27 kursuje od poniedziałku do niedzieli
Ja wiem, czy takie nowe... Po prostu Stargard Szcz. - Koszalin skrócone do Runowo Pom. - Koszalin, a w zamian Runowo Pom. - Szczecinek wydłużone do Stargard Szcz. - Szczecinek. Skomunikowanie jest, ale odwrotne.
Rozkomunikowanie jest tylko w (C). W (D) skomunikowanie będzie działało.
[ Dodano: 23-11-2012, 10:47 ]
lukien213 napisał/a:
Ciekawi mnie też fakt wakacji. Z Koszalina do Szczecina ostatnim osobowym będzie ten o 15:35.
Nieprawda. W wakacje w planie 89127 ze Słupska kursuje 89151 z Ustki do Szczecina.
[ Dodano: 23-11-2012, 10:50 ]
Bartek1981 napisał/a:
[Przede wszystkim Koszalin - Kołobrzeg ograniczono do minimum kursowanie regio. Po raz kolejny zastanawiam się po co przed 6 rano regio do Kołobrzegu, no bo nie dla szkolniaków!
Nie ma żadnego pociągu do Kołobrzegu, który dojeżdża tam przed 6:00. W obu kierunkach pociągi dojadą do stacji docelowych przed 7:00, czyli tak jak wnioskowali mieszkańcy/podróżni.
[ Dodano: 23-11-2012, 10:53 ]
Bartek1981 napisał/a:
Do tego ostatnie regio do Szczecina o 17.58 z Koszalina, zdecydowanie za wcześnie.
Będzie przesunięte na około 18:20-30 od połowy stycznia lub od lutego.
[ Dodano: 23-11-2012, 11:00 ]
Bartek1981 napisał/a:
Cytat:
Tutaj kolejny absurd bo poranne regio Słupsk-Koszalin i tak i tak jedzie. Po co PR-y rozwaliły połaczenie Słupsk- Szczecin tego nie wiem, pewnie oni tez nie wiedzą.Więc jaka oszczędność? Dwie jednostki, dwie druzyny...
Absurd czy nie, ludziom kompromis nie pasował.
Ze Słupska, Sławna i okolic pisali, że do Koszalina przyjeżdża za wcześnie, a z Łobza, Węgorzyna, Chociwla itp. że do Stargardu i Szczecina za późno. Możliwość była tylko jedna - rozerwać relację, więc to zrobiono.
Może udałoby się to uratować, gdyby nie TLK-i rozjeżdżające nasze pociągi w godzinach porannych, co skutkuje staniem po wioskach kilka razy po 7 minut.
[ Dodano: 23-11-2012, 11:06 ]
lukien213 napisał/a:
Droznik napisał/a:
Co do Świdwina czekam tylko na lament mieszkańców że w niedziele pierwszy pociąg do Białogardu to TLK Gryf, a potem Sztorm.
Bardziej martwi mnie to, że przy braku zmian w rozkładzie w wakacje w C z Koszalina do każdej wioski za Białogardem będą 3 pociągi: 4:31, 5:50 i 13:32. To jest wg mnie kpina, bo tak okrojonego rozkładu to trzeba szukać chyba kilkadziesiąt lat wstecz. 3 osobowe to były w roku 1960, ale ostatni był o 15:59 z Koszalina.
Już przestań panikować, bo tak nie będzie.
Z Koszalina będą pociągi Regio (generalnie codziennie przez cały rok) o: 4:30, 5:50, 13:30, 15:35 i 17:35 (minuty w przybliżeniu).
Akurat piszę to, co jest w internetowym rozkładzie. Jak widać, znów jest do d... Dobrze, że na bieżąco nas korygujesz, to chociaż człowiek spokojniej żyje, a i innych ludzi uspokoi (bo już się w pociągach trafiali tacy, co o te wakacje się burzyli).
Lukien ciągle narzekasz znalazłbyś coś pozytywnego w nowym rozkładzie
Np: Będziesz mógł jechać nad morze do Kołobrzegu bądź Ustki na wakacje bo będziesz miał wieczorem powrotny do domu
Albo że Świdwin stanie się znaczącą stacją bo będą kończyć i zaczynać bieg pociągi jak to było kiedyś (i nie chodzi mi oto że od teraz bo wiem że od paru lat macie to)
Kolejną opcja jest to że Gryf będzie o 8 to się spokojnie wyśpisz a nie będziesz musiał wstawać tak wczas
Stoker hmm nie zwalaj winy na TLK że wam psują koncepcję bo ich aż tak dużo nie ma
Zresztą jak już chyba wspomniałem w święta tylko TLK dojedziesz do Kołobrzegu z Koszalina bo PR wycofują wszystkie kursy za wyjątkiem tego o 16
_________________ Ja też nie jechałem pociągiem z Warszawy do Łodzi przez Skierniewice, zawsze jechałem przez Radom.
Ostatnie połączenie Poznań - Kołobrzeg o 16:02 (z przesiadką, nie bezpośrednie)
O ile jeszcze brak przesiadki z Radwi jest do przełknięcia (koszty uruchomienia), tak fakt 5 minut rozkomunikowania na Dąbiu osobówek z Poznania(przyjazd 19:48) i do Kołobrzegu (odj. 19:43) jest dla mnie niezrozumiały.
Lukien ciągle narzekasz znalazłbyś coś pozytywnego w nowym rozkładzie
Przecież już dawno pisałem, że osobowy na 7:02 do Koszalina, to spełnienie moich marzeń
Żeby nie było, że jest źle (bo po wszystkich sprostowaniach faktycznie nie jest), to dodam jeszcze iż w wakacje od 7 do 10 będę miał 6 pociągów do fotografowania w idealnych warunkach, w tym 2 sezonowe To mnie cieszy najbardziej.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum