Wysłany: 25-09-2012, 09:53 Likwidacja linii vel restrukturyzacja
Przeczytałem dziś na rynku kolejowym, że PLK ma zamiar zlikwidować fizycznie wiele km torów. Do artykułu dołączony został plik, z wykazem tychże linii. To co tam jest napisane zapiera dech w piersiach. Trzeba to NAGŁAŚNIAĆ!!!!! Złodziejom z PLK nie może to ujść na sucho!!!!!!!
PLK dementuje: Nie planujemy rozbiórki linii kolejowych
- Nieprawdą jest, że PKP Polskie Linie Kolejowe planują rozbiórkę linii kolejowych - zareagowała na dzisiejszy artykuł dotyczący zaproponowanej przez McKinsey likwidacji linii kolejowych PKP PLK. Po publikacji artykułu redakcja otrzymała ostrzeżenie o podjęciu "kroków prawnych" przez zarządcę infrastruktury.
Od początku mi coś nie pasowało:p Jak mieliby usunąć wg wykazu z pierwszego postu np linię Poznań Wschód-Bydgoszcz, skoro, na odcinku Poznań-Gołańcz jest prowadzony normalnie ruch pasażerski:P i jak wiadomo, został niedawno przebudowany
Z taką postawą jak przedmówca to chyba te 14 tys. km linii to chyba jakaś wielce optymistyczna wersja. Jak tak Dalej pójdzie to zostanie E30, E20, 1, 17, CMK i linia z Warszawy do Trójmiasta.
Lepiej zgłaszać do SOK kradzieże węgla niż spamować na forum i sugerować się wyłącznie doniesieniami prasowymi. Rynek Kolejowy nie jest obiektywnym źródłem było trąbione o tym setki razy w wielu miejscach a Infokolej. A tak gwoli ścisłości nie ma w Polsce obiektywnych mediów. Więc nie dziwmy się że takie cuda i dziwy można w nich wyczytać.
Ja podchodzę do wszystkiego na spokojnie i nie wierzę w te bzdury.
Koledzy, znając PLK to takie rzeczy jak w przedstawionym przeze mnie temacie są możliwe. PLK ma w dupie kolej, im chodzi tylko o kasę dla armii urzędników.
_________________ Bojkotuję pociągi spółki PKP InterCity busy i tiry.Jako środek transportu wybieram TYLKO I WYŁĄCZNIE KOLEJ.
Virakocha -Usunięty- Gość
Wysłany: 26-09-2012, 21:13
Prawda jest taka a nie inna. Likwidują co popadnie. Ale KDP będzie i niektórzy z mikoli orgazmu dostają na widok pseudolino beztiltino.
Krótkie linie najpierw PLK proponuje samorządom do przejęcia, a potem... może i rozbiorą.
Samorządy mogą przejąć dla swojej regionalnej kolei. Jeśli nie utrzymają linii, mogą zamienić na... ścieżkę rowerową.
Polskie Koleje Państwowe będą przekonywać samorządowców, by zgodzili się na optymalizację nieopłacalnych tras – informuje „Rzeczpospolita”.
PKP S.A. oraz PKP Polskie Linie Kolejowe informowały już, że wyłączonych ma być około 3 tys. z 19 tys. km linii kolejowych. Część linii zostanie przekazanych samorządom a część zostanie po prostu wyłączonych z eksploatacji ( nieoficjalna lista linii przeznaczonych do wyłączenia ).
W opinii PKP utrzymywanie mało uczęszczanych lub wcale nieużywanych linii jest nieopłacalne. Szacuje się, że w ciągu kilku lat PLK mogą zaoszczędzić nawet kilkaset milionów złotych, głównie na obsłudze linii - ograniczeniu dróżników, wyłączeniu trakcji i zamknięciu posterunków ruchu.
Wyłączanie poszczególnych tras z ruchu ma podlegać konsultacjom z lokalnymi społecznościami. Decyzję ostateczną podejmie minister transportu.
Kilka zdań komentarza z mojej strony. Kluczowy jest ten fragment:
"Szacuje się, że w ciągu kilku lat PLK mogą zaoszczędzić nawet kilkaset milionów złotych, głównie na obsłudze linii - ograniczeniu dróżników, wyłączeniu trakcji i zamknięciu posterunków ruchu."
Podkreślam - zwróćcie uwagę na słowo "głównie". W betonowym języku PeKaPu oznacza to, że nawet najbardziej nieudolna peelkowska biurwa będzie nie ruszona.
Oto linie kolejowe, którym grozi zamknięcie (MAPA)
Plany wyłączenia z ruchu 3 z 19 tys. km torów przewiduje najnowsza strategia PKP do 2015 r. To element restrukturyzacji spółki PKP Polskie Linie Kolejowe, który ma dać 500–800 mln zł oszczędności rocznie.
Najlepiej zostawmy tak ze 6 linii gdzie jeżdzi EIC. Tyle wystarczy do wożenia biznesmenów w delegacji. Co tam się przejmować mieszkańcami małych miejscowości na uboczu.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum