Wysłany: 01-02-2013, 13:19 Podróż pociągiem do Moskwy
Witam. Od jakiegoś czasu marzy mi się podróż do Moskwy Najlepiej pociągiem. Wiem, że podróż byłaby bardzo długa. Mam kilka pytań do bardziej doświadczonych użytkowników. Ile taka podróż w przybliżeniu mogłaby kosztować, czy będzie dużo taniej niż samolotem? Jakie są możliwe połączenia kolejowe do Moskwy z Polski (Wrocławia np. )
Oficjalne info od Intercity z października ubiegłego roku:
Przykładowe połączenie.
Stacja Data Przyjazd Odjazd
Warszawa Centralna 10-28 15:25 D
Moskva Belorusskaja 10-29 12:50
Cena za bilet w 2 klasie dla osoby dorosłej w jedną stronę - 334 zł.
Dopłata za jedno miejsce w wagonie sypialnym 3 miejscowym - 71 zł
Cena za bilet w 1 klasie dla osoby dorosłej w jedną stronę - 502 zł.
Dopłata za jedno miejsce w wagonie sypialnym 2 miejscowym - 108 zł
Dopłata za miejsce w wagonie sypialnym 1 miejscowym - 241 zł
Bilet powrotny kosztuje tyle samo.
Wszystkie ceny są przeliczane wg aktualnego kursu Euro i zaokrąglone do
pełnych złotych.
Trzeba oczywiście doliczyć koszty tranzytowej wizy przez Białoruś.
Cena połączenia lotniczego z Warszawy (marzec) z przesiadką do Moskwy ok 700 zł w dwie strony.
Można też jechac przez Ukraine-wtedy odpada wiza tranzytowa Białorusi-mniej kosztow i formalnosci.
Moim zdaniem najtansza opcja:
Wroclaw-Przemysl TLK
Przemysl-Medyka busem (2 zł)
granica na pieszo Medyka/Szehyni
Szehyni-Lwów pociąg-elektryczka (11 hrywien) lub bus (25 hrywien)
Lwów-Moskwa bezpośredni pociąg lub
Lwow-Kijow i dalej Kijow-Moskwa
bezposredni lwow-moskwa kosztuje ok. 550 hrywien(ok. 220zl) wagon plackartny.
Cena za bilet w 2 klasie dla osoby dorosłej w jedną stronę - 334 zł.
Dopłata za jedno miejsce w wagonie sypialnym 3 miejscowym - 71 zł
Cena za bilet w 1 klasie dla osoby dorosłej w jedną stronę - 502 zł.
Dopłata za jedno miejsce w wagonie sypialnym 2 miejscowym - 108 zł
Dopłata za miejsce w wagonie sypialnym 1 miejscowym - 241 zł
Dopłata za miejsce w sypialnym 3-miejscowym jest wydawana do biletu 2 klasy a w wagonach sypialnych 2- lub 1-miejscowych do biletu 1 klasy? Dobrze rozumiem?
A ja mam takie pytania:
Jak wyglada kontrola graniczna w takim pociagu?
Czy sprawdzaja dokladnie dokumenty, bagaz, wizy, itp?
Czy celnicy mocno czepiaja sie?
Z jakim wyprzedzeniem mozna kupic bilety?
Kontrola graniczna odbywa się w pociągu. Polscy pogranicznicy i celnicy dokonują jej w Terespolu (pociągi międzynarodowe stoją tam zwykle ok. 40 min); białoruscy-zaraz za mostem granicznym, na stacji technicznej o nazwie Park Bug. Paszporty i wizy są oczywiści sprawdzane dość dokładnie, trzeba tez wypełnic karteczkę migracyjną (dla ci ją wcześniej prowodnik, czyli konduktor w Twoim wagonie). N tej karteczce pogranicznicy stawiają stempel wjazdowy (taki jak w paszporcie) a później, przy wyjeździe - drugi, dlatego ważne jest, by jej podczas pobytu w Rosji/Białorusi nie zgubić czy, tym bardziej, nie wyrzucać. Jeśli zaś chodzi o kontorlę celną, to w pociągach typu Polonez czy też nocny Warszawa-Mińsk jest ona raczej pobieżna, rzadko celnicy każą otworzyc walizkę.
Po zakończonej kontroli białoruskiej jest już spokój, w Brześciu odbywa się zmiana podwozia, można wtedy wyjść z wagonu. Na granicy białorusko-rosyjskiej kontorli nie ma, oba państwa łączy coś na kształt strefy Schengen, i białoruscy pogranicznicy dokokują kontorli także w imieniu Rosji
Pieczątki stawiają Białorusini, a Polacy na życzenie (choć i z tym, niestety, różnie bywa, czasem "nie" i koniec) - sprawdzanie w systemie komputerowym według mnie jest - jak ja jechałem do Rosji, to każdego w komputerku sprawdzali.
Witam serdecznie. CZy orientuje się ktoś ile kosztuje bilet na pociąg bezpośredni Warszawa-Moskwa? Czy kupując bilet z Terespola wyjdzie taniej niż z Waszawy? Jest jakiś rabat kupujac bilet w obie strony? Z góry dziękuję za odpowiedzi;)
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum