Pare razy mi się zdarzało w Krakowie i w Nowym Sączu pakować z rowerem do PKS'u i problemu nie było. Fakt, że nie było wielkich tłumów i było miejsce na pace. Na pewno nie zawsze i nie wszędzie się da, ale się da.
13 maja w kolejTV powiedzieli, że od czerwca będzie można przewieść rower w każdym pociągu Intercity. Czy ktoś coś o tym wie. To brzmi wręcz nieprawdopodobnie. Będzie można przewieść rower nawet w EIC czy EC, które nie mają przedziału rowerowego?
Ale po co przewozić rower w pociągu, jak można na nim pojechać do celu swojej podróży, pedałując o własnych siłach?
Ruch fizyczny wskazany, a już mamy cieplutkie dni, więc żaden problem. Ja np. mam tak wyrobioną kondycję, że jeżdżąc rowerem, pokonuje po 20 kl. w jedną stronę, a i nie muszę płacić za podróż pociągiem.
Diken, ale nie wszędzie się da dojechać rowerkiem. Z Warszawy np.na Wybrzeże to byłoby raczej ciężko. Dlatego tak ważne aby w pociągach jadących zwłaszcza do kurortów i popularnych miejsc wypoczynkowych można było przewieźć rower. Tym bardziej, że niektóre TLK-i mają wagony z takim przedsionkiem dla rowerów i tu naprawdę nie powinno być problemu, A co do EIC i Ex to praktycznie każdy taki pociąg ma albo w swoim skladzie 111Arow bądź 154A tak więc tu też taka możliwość istnieje.
Zgadza się.
Raczej nie ma możliwości, aby jechać gdzieś rowerem przez pół Polski.
To, przede wszystkim byłoby stracone sporo czasu, bo jechać rowerem taki kawał, trzeba by poświęcić kilka dni, jak nie dłużej.
Ale to po części był taki mój żart, bo co innego pojechać sobie rowerem, 40 kl. w jedną stronę, zamiast pociągiem, a co innego, gdy odległość jest wiele razy większa. Wtedy już zostaje tylko pociąg lub jakiś BUS.
[ Dodano: 21-05-2013, 22:20 ]
A tak przy okazji mam pytanko, czy duży jest koszt przewozu roweru w pociągu? Czy to jest liczone od większej odległości na trasie?
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum