Ładowanie strony... proszę czekać!

Jeśli strona nie chce się załadować kliknij Tutaj

FORUM@INFOKOLEJ.PL   INFOKOLEJ.PL   WERSJA MOBILNA   WYSZUKIWARKA   FB.COM/INFOKOLEJ

Poprzedni temat :: Następny temat
Czas rozpoczęcia dyżuru a czas otwarcia posterunku ruchu
Autor Wiadomość

Droznik Płeć:Mężczyzna
Przyjaciel

PostWysłany: 03-04-2013, 17:15   Czas rozpoczęcia dyżuru a czas otwarcia posterunku ruchu Odpowiedz z cytatem

Hej
Mam pytanie do znawców, bo w żadnej instrukcji znaleźć nie mogę ( a poprawki w RTS-ie nie mamy). Otóż w dniu 14.04.2013 wchodzi kolejna poprawka rozkładu jazdy i zacznie obowiązywać nowy regulamin przydzielania tras. Interesuje mnie jaki powinien być czas na przygotowanie się do dyżuru, oraz otwarcia stacji dla ruchu pasażerskiego tj otworzyć zamki trzpieniowe, sprawdzić łączność itp.
Interesuje mnie to w wg grafiku zrobiony został podział zmian i tak pierwsza zmiana ma na godziną 5:00 do 14:00 (czasem nawet do 17 aby wyrobić godziny msc.) a druga zmiana 14:00-22:00. W załączniku 2.7 znajdującym się na stronie PLK widnieje przy mym posterunku czas 5:20-21:30, czyli przy rozpoczęciu dyżuru mamy 20 min do otwarcia posterunku, a przy zamknięciu 30 min.
I tak pierwszy pociąg odjeżdża ze stacji początkowej o godzinie 5:20 czyli regulaminowe otwarcie posterunku ruchu. Zapytam się gdzie jest czas na zapytanie się o wolną drogę?? Bo skoro 5:20 otwieram posterunek ruchu to pociąg musi odjechać min 5:21 (uwzględniając że stacja początkowa ma już wszystko przygotowane a formułki lecą na wdechu powietrza:))
I pytanie numer 2 czy podział zmian że jedna trwa 9 godzin a druga 8 jest poprawny?? Dla porównania pierwszej zmiany mamy 19 służb a drugiej 21 służb.

mc2 Płeć:Kobieta
Użytkownik

PostWysłany: 17-04-2013, 17:51    Odpowiedz z cytatem

Czas określony przy posterunku dostępny dla przewoźników 5.20-21.30 oznacza czas kiedy posterunek jest czynny.
Czas pracy od 5.00 do 22.00 w 2 zmianach określa czas pracowników tego posterunku. Czyli od 5.00 do 5.20 pracownik ma sprawdzić i przygotować drogę, aby o 5.20 mógł jechać pociąg, podobnie jak zmiana do 22.00 (od 21.30 do 22.00 zamknąć, zabezpieczyć - 20 minut rano i 30 wieczorem - dłużej się zamyka i zabezpiecza niż zdejmuje zamki Smile )
Pracownik zatrudniony w systemie równoważnych norm czasu pracy może pracować do 12 godzin w dobie. Czyli może to być zmiana po 8 godzin, po 9 czy 10. Ma wypracować normę miesięczną, Stąd różnice ile dyżurów w miesiącu po 8 godzin i ile po 9. Ale prawo dopuszcza takie rozwiązania.

Odpowiedz do tematu