Dlatego uważam że najważniejsze jest samodzielnie myślenie na podstawie obserwacji "na żywo" a nie to co prasa.
I ten kawałek do Rzeszowa to chyba szybciej zrobią niż do Katowic. I ciekawe dlaczego akurat te Katowice są dyskryminowane w połączeniach z Krakowem. I wydaje mi się że to PiS rządzi na Podkarpaciu, a PO na Śląsku akurat nie ma w tym momencie żadnego znaczenia. Tu jest jakiś grubszy przekręt wydaje mi się, offtop się zrobił jak coś to będę kontynuował wypowiedź w stosownym temacie.
Tomasz, prędko nie zrobią tego odcinka z Krakowa do Rzeszowa i nawet nie zgadniesz dlaczego...
Najgorzej jest na odcinku z Podłęża do Tarnowa. Żeby zacząć zasadniczy etap prac potrzebna jest - jak wszystkim zapewne wiadomo - decyzja środowiskowa. Jedną z ostatnich brakujących ma wydać pan K., czyli łysiejący włodarz Bochni. Teraz pytanie dla ludzi inteligentnych: jak ma być wydana taka decyzja, jeśli gość mając w d... przepisy non-stop wymyśla sobie fanaberie w postaci chociażby przejść dla pieszych przez środek głowicy rozjazdowej czy kładkę dla pieszych przez Rabę, usytuowaną pomiędzy (!) obydwoma torami (mostami) z Vmax=160 km/h?! Obawiam się, że co najmniej do najbliższych wyborów samorządowych prace będą się bardzo ślimaczyć...
Pułtuś -Usunięty- Gość
Wysłany: 30-10-2012, 19:30
Tomasz napisał/a:
D I ciekawe dlaczego akurat te Katowice są dyskryminowane w połączeniach z Krakowem. I wydaje mi się że to PiS rządzi na Podkarpaciu, a PO na Śląsku akurat nie ma w tym momencie żadnego znaczenia. Tu jest jakiś grubszy przekręt wydaje mi się, offtop się zrobił jak coś to będę kontynuował wypowiedź w stosownym temacie.
BOZE Na prawde nie wiesz?! Bo to że widzisz przekręt, to akurat swiadczy o tym ze dobrze rozpoznajesz zachodzace zjawiska. Polityki w to nie mieszaj. Postaraj sie dowiedziec czegos o takich rzeczach jak Stalexport, tajny aneks, autostrada A4. Wtedy moze domyslisz sie prawdy i dowiesz sie, czemu linia z Krakowa do Katowic nie zostanie zmodernizowana za naszego zycia.. Albo przynajmniej do 2020 r. bo chyba ten rok znajduje sie w owym aneksie
Ostatnio jechałem i między Krzeszowicami a Zabierzowem był ruch jednotorowy, stały jakieś maszyny. Widziałem też w Krzeszowicach SM42 ciągnące jakieś maszyny.
W weekend grzebali przy przejeździe kolejowym w okolicy Pisar (jakiejś mniejszej dróżki, nie tym z półzaporami). Od wczoraj nie zauważyłem zmian.
Pułtuś -Usunięty- Gość
Wysłany: 23-04-2013, 14:13
Uwielbiam Was. Grzebanie przy zwrotnicy albo wymianę kabla lub malowanie szlabanu uznajecie za rozpoczecie modernizacji a przeciez istnieje cos takiego jak prace utrzymaniowe. Jechalem dwa razy do Katowic i z powrotem wczoraj i przedwczoraj i pomijajac kwestie zwiazane z załamaniem nerwowym po przejezdzie tą trasą stwierdzic nalezy, ze poki co nic sie tam nie dzieje. Moze modernizacja ruszy, teraz mowi sie cos o 30 kwietnia, zobaczymy jak to bedzie.
@Snajper, Tam był ruch jednotorowy bo nie skończyli tego co zaczęli
Tak jak za Mysłowicami zlikwidowali jeden tor, ale nie mieli kasy położyć nowy.
Nawet ja wolę IRbusem jeździć niż pociągiem na odcinku Katowice - Kraków.
Wszyscy narzekacie... Dlaczego nikt nie zauważył sterty nowiutkich fundamentów pod słupy trakcyjne, rozładowanych po północnej stronie stacji Kraków Mydlniki?!
Pułtuś -Usunięty- Gość
Wysłany: 27-04-2013, 18:37
Może dlatego że jakieś dwa lata temu też Mydlniki były załadowane podkładami? Przeznaczonymi do remontu obwodnicy towarowej w Krakowie jak sie okazało. Trzeba być ostrożnym, zresztą żeby zamontować te podkłady trzeba najpierw zerwać tor, zrobić warstwe filtracyjną, wzmocnić podtorze jeśli trzeba i dopiero po kilku miesiacach daje sie podklady wiec chyba stoją tam bez sensu.
Pułtuś, ja nie pisałem o podkładach... Nowe słupy się paluje zazwyczaj zaraz po zerwaniu starego toru A jedyny remont na obszarze Krakowa jaki jest planowany to wymiana od poniedziałku 6 maja szyn i podkładów na linii 100, tj tzw. "małej obwodnicy" na odcinku z Olszy do Płaszowa.
Zdobylem swoimi kanalami odpowiedz ministra Nowaka na interpelacje posla Ruch Palikota Dariusza Dziadzio ktory jest z Rzeszowa na temat przebiegu rewitalizacji odcinka E30 z Krakowa do Rzeszowa .Interesuje to kogos ? Prosze o pw
[ Dodano: 06-05-2013, 18:44 ]
Mala prosba
Podawajcie od razu adresy email w pw bo plik jest za duzy i nie moge go wyslac w pw
Na jakim etapie są obecne prace na linii Kraków-Rzeszów? Ma ktoś jakieś świeższe informacje?
Chciałbym zapytać o szczegóły na temat budowy wiaduktu w Bochni na ul. Krzeczowskiej.
Link do artykułu:
http://www.gazetakrakowska.pl/artykul/890805,kolejarze-korkuja-bochnie-tak-bedzie-przez-dwa-lata-mapa,id,t.html
Coś wiadomo kiedy, w ogóle miałyby ruszyć prace? Obecnie nic się tam nie dzieje, nie jest nawet budowany bajpas. Problemy tak samo są chyba z wykupieniem działek.
Zamknięte są na ul. Majora Bacy, Wodociągowej, natomiast na Wygodzie nadal żadnych prac. Ktoś się orientuje na jak dalekie terminy zostało to przesunięte? Początkowo zakładano, że budowa wiaduktu na Krzeczowskiej może trwać 1,5-2 lata, a jak nie została zaczęta to czego tu się spodziewać?
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum