No nic, więc w wątku sąsiednim popelniłem gafę. Poszperałem w necie i rzeczywiście jest planowane całkowite zamknięcie linii numer 8 na odcinku Warka - Radom na dwa lata. To już Sandomierz może żegnać się z Sanem. Objazdy planowane są przez Pilawe - Deblin - Pionki do Radomia. W takim ukladzie "SAN" przestanie być calkowicie oplacalny bo podróż z Warszawy do Sandomierza tą trasą trwać będzie jakieś 6 do 6h30 minut. Tak więc w przyszłym roku albo zawieszą Sana, albo bedzie startował z Radomia bądź ze skarżyska, lub znowu zacznie kursować przez Lublin. To jest właśnie cała Polska, żeby w Polsce dobudować drugi tor i zmodernizwać linie kolejową to trzeba ją zamknąć i od razu na 2 lata. W innym kraju takie przebudowy prowadzi się przy istniejącym ruchu kolejowym nie utrudniając życia pasażerom. Tak więc focić Sana póki jeździ.
A to nie mogą zbudować drugiego toru, potem zamknąć pierwszy i położyć go od nowa? To wydaje się logiczne. Chyba budowa toru od podstaw nie będzie trwała latami. Najdłużej to trwają procedury i projektowanie, natomiast fizyczna budowa powinna trwać szybko (z rok). Niech najpierw zrobią projekt, a potem zaczną budować; bo u Nas równocześnie się projektuje i buduje i choć sumarycznie jest szybciej, to z tego więcej szkód niż pożytku.
A jednak nie jest tak tragicznie. Na sitoku TLK z Warszawy do Kielc przez Dęblin w powrownaniu z TLK do Kielc przez Warke i Radom jedzie tylko 25 minut dłużej. Jak slysze w tym roku maja poprawić jeszcze czas przejazdu miedzy Radomiem a Skarżyskiem wiec czas przejazdu do Kielc przez Dęblin ma sie nie wydłużyć. Między Pilawą a Dęblinem cały czas jest 120 km/h, wiec moze sie jednak San uchowa.
Nareszcie nadchodzą lepsze czasy dla Sandomierza.W tym roku zostaną przeprowadzone remonty torowe na linii 25:
Tor nr.1 Dwikozy-Zalesie Gorzyckie 234.952 km-235.952 km.Przebudowa rozjazdów nr 1 i 2 w posterunku odgałęźnym Zalesie Gorzyckie.Termin od 5-14.08.2013
Tor nr.1 Zalesie Gorzyckie-Sandomierz 235.952 km-240.170 km.Modernizacja obiektów infrastruktury,wymiana nawierzchni torowej,przebudowa sieci trakcyjnej.Termin 5.08.2013-4.11.2013
Tor nr.1,2,4 stacja Sandomierz 240.170 km-242.468 km.Modernizacja stacji.Termin 25.06.2013-24.09.2013
Tor nr.1 Sandomierz-Sobów 242.468 km-248.172 km.Modernizacja obiektów,wymiana nawierzchni torowej.Termin 24.05.2013-3.08.2013
[ Dodano: 05-02-2013, 11:28 ]
Ciekawe jakim objazdem pojadą TLK"SAN" i "Monciak-Krupówki", podczas remontu tego odcinka linii 25??..bo przecież od Zalesia Górzyckiego do Sandomierza jest jeden tor.Może TLK-i pojedą przez Kielce,Staszów,Chmielów k.Tarnobrzega i do ST.W.Rozwadowa??Tak jak IR Łysica??..
P.S-Wczoraj jechałem "Sanem" ze Skarżyska do Ostrowca.Tylko 2 wagony,a ludzi bardzo dużo..widac,że połączenie powoli zyskuje
od 2 sierpnia do 3 września SAN część przemyska będzie zawieszona z powodu remontu torów na odcinku zalesie gorzyckie - sandomierz, natomiast Monciak pojedzie objazdem przez Kielce - Tarnobrzeg ale nie będzie zatrzymywał się w suchedniowie i staszowie. Do tego od czerwca do konca obowiązywania rozkładu "Monciak" ma zlikwidowany postój w skarżysko kamiennej w obie strony i jedzie łącznicą skarżyska bez zmiany kierunku na tej stacji, bez postojów od starachowic do radomia co znacznie skróciło czas przejazdu tego składu.
roman_bukowno -Usunięty- Gość
Wysłany: 03-06-2013, 17:55
Jechałem wczoraj rano "Monciakiem" do Przemyśla... Od Skarżyska do Przeworska wymiana podróżnych "Zerowa'...
roman_bukowno jak pisałem "Monciak" kursuje od początku czerwca z pominięciem stacji skarżysko kamienna, kursuje łącznicą od radomia do starachowic bez postojów w obie strony.
P.S. Sorka teraz sprawdziłem. Z pominięciem skarżyska od 8 czerwca do konca obowiazywania rozkładu z tym, że od 4 sierpnia do 1 września przez Kielce - Tarnobrzeg wiec wtedy siłą rzeczy przez Skarżysko. Ciekawe czy to ma na celu skróceniu czasu przejazdu pociągu czy jego uwalenie w grudniu.
, natomiast Monciak pojedzie objazdem przez Kielce - Tarnobrzeg ale nie będzie zatrzymywał się w Suchedniowie i Staszowie. Do tego od czerwca do konca obowiązywania rozkładu "Monciak" ma zlikwidowany postój w Skarżysko kamiennej w obie strony i jedzie łącznicą skarżyska bez zmiany kierunku na tej stacji, bez postojów od Starachowic do Radomia co znacznie skróciło czas przejazdu tego składu.
Drodzy Szanowni koledzy. Mam prośbę - ponieważ jestem ze Staszowa i złapanie składu PKP TLK lub INTERCITY jest u mnie niesamowitą rzadkością, czy mógłbym prosić was o zapodanie linka z rozkładem jazdy TLK Monciak właśnie z objazdem przez Staszów? Kolega @sympatyk mi wysłał kiedyś 2 linki, ale teraz mi się wyświetlają rozkłady innych linii. Chodzi mi właśnie rozkład od kiedy do kiedy ma ten objazd funkcjonować. Zapomniałem zrobić sobie Print Screena - teraz już o tym nie zapomnę. Dziękuje z góry Bardzo.
wg planu PLK wyłącznie ruchu kolejowego w sandomierzu potrwa do 4.11.2013. Czyli "SAN" wróci tylko na miesiąc do grudnia bo potem będzie kursował przez Lublin a w nowym RJ przez sandomierz będzie jeździł tylko TLK "Monciak".
Virakocha -Usunięty- Gość
Wysłany: 23-06-2013, 16:02
maciej30 napisał/a:
wg planu PLK wyłącznie ruchu kolejowego w sandomierzu potrwa do 4.11.2013. Czyli "SAN" wróci tylko na miesiąc do grudnia bo potem będzie kursował przez Lublin a w nowym RJ przez sandomierz będzie jeździł tylko TLK "Monciak".
Z tym nigdy nie wiadomo. Pamietajmy, że od SWR do Lublina Zemborzyc nie ma druta a IC nie lubi tras pod spaliniakiem. Być może jednak Monciak zostanie puszczony przez Staszów a wtedy nic nie pojedzie tą trasą.
Monciak nie pojedzie przez Staszów bo nie ma to żadnego uzasadnienia ekonomicznego + czas przejazdu wydłuża się o godzine. Tym bardziej, że czas przejazdu do sandomierza został skrócony z 5h04 do 4h29 z powodu tego, że jeździ obwodnicą skarżyska.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum