Od grudnia nic nie będzie jeździć tą linią, chyba, że remont w sandomierzu się przeciągnie to objazdowy Monciak, ale wg. planu do listopada mają skonczyć roboty w sandomierzu.
Ślązak ma jeździć przez Rzeszów i Tarnów. Tak jest w projekcie rozkładu na przyszły rok, chyba, że coś zmienili. Gdyby jeździł linią 70 omijałby Kraków, Tarnów i Rzeszów to średnio mija się z celem. Potrafię sobie wyobrazić taką trasę ze względu na remont linii E30 Rzeszów - Kraków, ale póki co opowiadasz bajki, nic nie wskazuje na to, żeby w przyszłym roku coś tamtędy kursowało.
P.S. No tak ktoś w temacie o rozkładzie jazdy na przyszły rok napisał, że Ślązak pojedzie "chyba" - czyli nie jest pewny przez staszów. Być może i pojedzie przez Staszów ale to z pewnością nie dlatego, żeby zastąpić IR łysica, tylko ze względu na ograniczoną przepustowość linii Rzeszów - Kraków z uwagi na trwający tam remont.
Wg rozkładu ze strony PLK od nowego rozkładu ma dwa razy w tygodniu (piątek i niedziela) jeździć IR Wojak Szwejk, czyli łysina (na głowie Josefa Szwejka) dalej zostaje ;-)
Ja bym się bardzo tak nie podniecał tym Wojakiem Szwejkiem, bo jest niemałe prawdopodobieństwo, że on w ogóle nie pojedzie. Plakatowe rozkłady, udostępnione na stronie PLK, nie są wersjami ostatecznymi a tymi, które przedstawiają pociągi zamówione w trakcie wstępnego projektowania rozkładu jazdy. Przy opcji wyboru stacji widnieje informacja, że "Baza plakatów może ulec zmianie w związku z prawem przewoźników do rezygnacji z pociągu na wybranych trasach". A przecież w Echu Dnia znaleźć możemy wypowiedź Michała Stilgera z Przewozów Regionalnych, który zaznaczył, że "Na tę chwilę nie przewiduje się ponownego wprowadzenia go na trasę od nowego rozkładu jazdy" ("go" - w domyśle ex. Łysica/Wojak Szwejk). Fakt, że ten regionalny brukowiec, a szczególnie artykuły pisane przez miernego dziennikarzynę Szpaka, wcale nie są ani wiarygodne, ani opiniotwórcze, ale przecież w dobie tak potężnej redukcji siatki połączeń interREGIO i kroków jakie poczyniono z końcem wakacji (zawieszenie Łysicy) - niestety mało wiarygodny jest fakt umieszczenia tego pociągu w plakatowych rozkładach jazdy... Zatem panowie... nie chcę czarno prorokować, ale wg mnie, i wg twardych faktów z ostatnich tygodni, ten pociąg raczej nie pojedzie. Pozostaje tylko czekać na upublicznienie skorygowanej i ostatecznej wersji rozkładu.
Pozostaje tylko czekać na upublicznienie skorygowanej i ostatecznej wersji rozkładu.
Można zapytać kiedy wchodzi skorygowana i ostateczna wersja rozkładu jazdy? Chodzi mi o to ile czasu musi minąć od zatwierdzenia rozkładów jazdy do wejścia w życie takiego rozkładu jazdy (najbliższy rozkład jazdy wiem, że wchodzi za równe 2 miesiące (15 grudnia 2013).
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum