Zaczęłam inwestować na giełdzie. Właśnie zapisałam się na akcje GPW. W tej materii nie mam jeszcze żadnego doświadczenia. Może jest na forum ktoś kto jest obeznany w tematach giełdowych i podzieli się swoimi doświadczeniami, sugestiami itp.
_________________ ⚠ Bossowie związków zawodowych, zarządy i rady nadzorcze spółek PKP to partacze, nieudacznicy, ludzie niekompetentni! Jest to banda kretynów, idiotów i darmozjadów pierdzących w stołki, którym los PKP zwisa i powiewa!
Virakocha -Usunięty- Gość
Wysłany: 30-10-2010, 14:19
Zależy od wieku. Powinna pani inwestować w proporcjach 60/40 (przy czym 60% akcje 40% obligacje), żeby zminimalizować potencjalne ryzyko straty (dużej straty). Najlepszym wskaźnikiem dla akcji jest WIG20 (indeks największych 20 spółek). Od jego notowań zależy, czy daną sesję należy zaliczyć do udanych. Proszę kierować się zasadą, że im większy kryzys,tym większe straty, ale i większa szansa na spekulacje akcjami (kupno za bezcen i sprzedaż na korzystnym kursie w okresie wzrostowym)
Virakocha, na forum zwracamy się do siebie per "ty".
Dzięki za sugestie. Na razie poczekam na zyski z akcji GPW. Potem zobaczę co dalej...
_________________ ⚠ Bossowie związków zawodowych, zarządy i rady nadzorcze spółek PKP to partacze, nieudacznicy, ludzie niekompetentni! Jest to banda kretynów, idiotów i darmozjadów pierdzących w stołki, którym los PKP zwisa i powiewa!
Virakocha -Usunięty- Gość
Wysłany: 01-11-2010, 16:45
Zależy w co chcesz inwestować. Na początek warto inwestować w akcje o niewielkim stopniu zmienności, ze względu na duże ryzyko straty, jeśli zagrasz bardziej agresywnie Warto postawić na Akcje i prawa do akcji - segment 250 PLUS. Ten segment nie ma zbyt dużych zmian % Z segmentu MINUS 5 kup akcje Swarzędza- to jedynie 3 gr za sztukę Może się podwyższy kurs. Unikaj TECHMEXU i IRENY, notują ogromne spadki (odpowiednio -21 i 38%)
Dobrą Inwestycją jest też segment 50 PLUS. To by było na tyle
Warto też postawić na obligacje (przy czym proporcje twojej inwestycji powinny się wahać w przedziale od 60A/40O do 70A/30O, zależy jak bardzo lubisz adrenalinę )
Wartości przedziałów wyraziłem w procentach A-Akcje O-Obligacje dla przypomnienia
Arek, ja już się zapisałam. Akcje PKP Cargo są po 74 zł.
Zlecenia kupna można składać do 28 października.
Ralny, wręcz przeciwnie. Liczę co najmniej na 10-15 proc. zysk w dniu debiutu.
Według mnie jak najbardziej warto, rynek kolejowy się rozwija w Europie jak i w Polsce(przede wszystkim za sprawą modernizacji taboru), firma jest już doświadczona w tej branży.
Dokładną analizę zrobię w najbliższym czasie, gdyż ja również jestem zainteresowany zakupem ich akcji, według mnie wejście na giełdę Newagu pozwoli firmę na pozyskanie nowych rynków zbytu przede wszystkim rynku azjatyckiego.
A co do spółki Energa byłbym sceptyczny, zysk w krótkiej perspektywie jest możliwy, ale tak naprawdę dopiero debiut giełdowy zweryfikuje "analizy" analityków.
Darthlol, interesuje mnie zysk na debiucie. Nie mam na tyle kasy, żeby zamrażać ją w akcjach. W Newag i Energę zamierzam zainwestować to co zarobiłem na sprzedaży akcji PKP Cargo - w myśl zasady "pieniądz robi pieniądz".
_________________ Żelazna kadra też z czasem rdzewieje.
A beton kruszeje...
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum