Jechałem w tamtym roku Eurostarem z Wenecji do Rzymu. Pełny komfort, skład prowadzony przez najnowsze ETR550 , bezpłatny poczęstunek (napój, wafelek, nawet chusteczka odświeżająca). Miejscówki , niestety są dosyć drogie. Do naszych, bezpłatnych biletów FIP (jeszcze w tamtym roku były) , musiałem dopłacić 12 EUR za miejsce. Miejscówkę bez problemu można kupić w naszych kasach międzynarodowych Inter City, jeszcze przed wyjazdem, podając tylko datę , numer pociągu i relację. Ale jak będzie dalej z FIPem we Włoszech, do dziś nie wiadomo .
Ale jak będzie dalej z FIPem we Włoszech, do dziś nie wiadomo
Wiadomo. Otóż do Włoch darmowe bilety mają tylko kolejarze, rodzina może jechać na kartę FIP ze zniżką 50%.
Było o tym tutaj:
http://infokolej.pl/viewtopic.php?t=110
_________________ Lady Makbet to typ kobiety, którą nieokiełznana ambicja prowadzi do zbrodni, a potem do wyrzutów sumienia.
No ,nie byłbym tego taki pewien. Parę dni temu dzwoniłem do Centrali w Katowicach i miła pani powiedziała mi, że wydawanie wszelkich biletów FIP do Włoch jest wstrzymane do odwołania. Chyba,że ktoś ma jakieś świeższe informacje...
Witam
Kto zna aktualne ceny miejscówek na Eurostar we Włoszech.???
Może ktoś powie jeszcze kilka słów o tym standardzie pociągów...
Wybieram się w tym roku do Włoszech i interesuje mnie przejażdżka tym pociągiem...
Serdecznie dziękuje za odpowiedź
Dopłata do Eurostar Italia - 15 euro, niezależnie od klasy i relacji, na takiej samej zasadzie podróż AltaVelocita - z tym że tu dopłata już 20 euro. W każdym pociągu poczęstunek w cenie miejscówki.
Wybieram się do Włoch i chciałbym zorientować się, jak aktualnie wygląda korzystanie z FIP w tym kraju. Interesują mnie zwłaszcza pociągi EuroStar Italia. Rozkład jazdy uporczywie mi poleca ten rodzaj pociągów.
Nie mam bezpłatnych biletów , a jedynie Kartę Zniżek FIP. Czy w Eurostarze obecnie skorzystam ze zniżki 50% ?
Może ktoś ma jeszcze jakieś inne ciekawe informacje o aktualnych warunkach podróżowania do Włoch i po Włoszech (obowiązkowe miejscówki, dopłaty itp.)? Bywałem tam, ale dość dawno i pewnie sporo się zmieniło.
I czy pewna jest informacja, że bieżący rok jest ostatnim, w którym Koleje Włoskie należą do FIP?
Pozdrawia Kajetan.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum